U naručju mame i tate – sve je lakše

Ulaganjima u intenzivne neonatologije pomažemo prijevremeno rođenim i teško bolesnim bebama

Marina Knežević Barišić
Izidor spava u sigurnom naručju tate Damira i mame Dalije
UNICEF/Knežević Barišić
29 Kolovoz 2019

Kad smo ga upoznali, Izidor je spavao u sigurnom naručju tate Damira, uz umirujući glas mame Dalije. Iako je rođen samo dva tjedna prije termina, zbog zdravstvenih će teškoća prve tjedne svog života morati provesti na jedinici intenzivne neonatologije. Nakon poroda mama Dalia sina je vidjela tek na par trenutaka. Izidor je hitno morao biti prebačen iz Petrove na intenzivnu neonatalogiju KBC-a Zagreb, pa ga je Dalia prvi put primila u naručje tek kada je nakon četiri dana otpuštena iz rodilišta.

„Bilo je u početku kritično, bili smo spremni na najgore”, povjerio nam je Damir. Sretni su što na intenzivnoj neonataologiji KBC-a Zagreb imaju priliku maziti se sa sinom i biti s njim koliko god to žele.

Osjećaji koji su ga preplavili kada je prvi put svoje dijete primio u naručje teško se, kaže nam Damir, mogu opisati riječima. „Kad su mi govorili moji vršnjaci kako je to kad primiš svoje dijete u naručje, nisam si to mogao predočiti. Onda sam njega uzeo u ruke… Baš ne znam koje bih riječi upotrijebio da opišem taj osjećaj. Koliko god sam bio zabrinut i u strahu, to me umirilo, a i njega.”

"Svaki put kad dolazimo imam leptiriće u trbuhu. Ti su osjećaji jednostavno neopisivi. Svaki dan sve više i više voliš. Ne možeš dočekati da ga vidiš, da ga primiš u naručje. "

Mali Izidor spava
UNICEF/Knežević Barišić

Blizina mame i tate, koji svakodnevno dolaze, umiruje i Izidora. „Vidi se na njemu da je zadovoljniji i smireniji. Kad dođemo, čim primimo njegovu rukicu, on vuče”, kaže Dalia.

Kažu nam da itekako zna pustiti glas kad mu što nije po volji, no cijelo naše druženje Izidor je prespavao. Čak ga ni fotoaparat nije mogao smesti. Najviše ga umiruje kad ga miluju po glavici. „Ja sam mu probala i pjevati i zaspao je za minutu, ali ne znam je li to bila pohvala maminom glasu ili je zaspao da me ne sluša”, kazala nam je uz smijeh Dalia.

Izidor lijepo napreduje na majčinu mlijeku. Dalia se redovito izdaja, a mlijeka, kaže nam, ima i previše. Dio sprema kod kuće, a ostatak je pohranjen u profesionalnim medicinskim hladnjacima i zamrzivačima koje je UNICEF, zahvaljujući podršci donatora, osigurao za svih 13 jedinica intenzivne neonatologije u Hrvatskoj.

Profesionalni medicinskim hladnjacima i zamrzivačima koje je UNICEF, zahvaljujući podršci donatora, osigurao za svih 13 jedinica intenzivne neonatologije u Hrvatskoj
UNICEF/Knežević Barišić

To ulaganje, vrijedno 500.000 kuna, dio je priprema za otvaranje nacionalne banke humanog mlijeka. Radovi na zgradi u sklopu KBC-a Zagreb, gdje će banka biti smještena, u punom su jeku, a kad se ona otvori, u tim će se zamrzivačima i hladnjacima pohranjivati i mlijeko majki donatorica.

Upravo je majčino mlijeko jedan od ključnih faktora u oporavku prijevremeno rođenih djevojčica i dječaka ili onih koji imaju zdravstvene teškoće. Za njihovo krhko zdravstveno stanje majčino je mlijeko i hrana i lijek. Zato je, kažu liječnici, važno kroz donacije osigurati humano mlijeko i onoj prijevremeno rođenoj djeci kojoj nije dostupno mlijeko njihovih majki.

Damir nam je povjerio da je i sam UNICEF-ov redoviti donator, Čuvar djetinjstva. Veseli ga vidjeti kakve se velike promjene mogu postići za najmlađe, a Dalia i on smatraju da će banka humanog mlijeka biti važan korak naprijed u brizi za naše najmlađe sugrađane.