Počinje serija webinara u sklopu pilot-programa EU Jamstvo za svako dijete

Participacija djece i mladih u okviru pilot-programa „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete“

UNICEF
mladi
MMesek/UNICEF
13 Siječanj 2022

Webinar na temu participacije i sudjelovanja djece i mladih u pilot-programu „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete“, održat će se u četvrtak, 13. siječnja od 13:00 do 15:15 sati. Riječ je o prvom planiranom webinaru u nizu tematskih webinara koje će u razdoblju od siječnja do ožujka 2022. godine organizirati UNICEF i Europska komisija. Cilj je webinara razmjena praksi i iskustava iz sedam pilot-zemalja koje su uključene: Bugarska, Hrvatska, Grčka, Njemačka, Litva, Italija i Španjolska.

Prvi planirani webinar o participaciji djece i mladih u pilot-programu „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete“ usredotočit će se na nekoliko ciljeva poput učenja kroz razmjenu iskustava iz pilot-zemalja o tome kako se sudjelovanje djece i adolescenata integrira u pilot-projekte na različitim razinama. Sudionici će dobiti priliku razgovarati o tome kako se sudjelovanje djece može ugraditi u procese koji se odnose na razvoj, provedbu i praćenje Nacionalnih akcijskih planova EU Jamstva za svako dijete, a također će se upoznati s UNICEF-ovim 'Smjernicama o sudjelovanju djece i adolescenata kao dio Faza III Pripremne akcije za Jamstvo za dijete'. Webinar će također ponuditi priliku za promišljanje o tome kako spomenute Smjernice mogu podržati druge zemlje koje nisu uključene u pilot u provedbi učinkovitih procesa sudjelovanja djece u sklopu njihovih Nacionalnih akcijskih planova.

REGISTRIRAJTE SE ZA SUDJELOVANJE!

Webinar će okupiti partnere iz vlada i nacionalne koordinatore iz pilot-zemalja, nacionalne koordinatore i druge predstavnike vlada iz drugih država članica Europske unije, provedbene partnere i ključne dionike, stručne organizacije, dužnosnike Europske komisije, Urede UNICEF-a zemalja zapadnog Balkana i relevantne partnere kao i UNICEF-ov regionalni ured za Europu i središnju Aziju te UNICEF-ove urede u državama u kojima se provodi testiranje i modeliranje programa.

Djevojčica
UNICEF
Djevojčica
UNICEF

Hrvatska će predstaviti dva primjera dobre prakse kroz prezentacije provedbenih partnera. Tako će Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika govoriti o iskustvima djece u riziku u kontekstu pružanja integriranih usluga zaštite djece u multikulturalnim zajednicama, a Tena Žganec iz Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije predstavit će najbolje prakse za društveno uključivanje i osnaživanje djece u participaciji ostvareno kroz projekt UPSHIFT.

Više o UPSHIFT-u pročitajte OVDJE.

POGLEDAJTE RASPORED!

S glavnim ciljem smanjenja dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti za svu djecu diljem Europske unije, Europska komisija u partnerstvu s UNICEF-om, provodi pilot-program “Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete” u Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Njemačkoj, Italiji, Litvi i Španjolskoj. 

Hrvatska je dobila priliku da pilotira EU Jamstvo za svako dijete u suradnji s Europskom komisijom i UNICEF-om kako bi radila na rješavanju dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti. Za razvoj modela novih usluga i najbolje prakse za djecu i njihove obitelji UNICEF će upotrijebiti svoje iskustvo, partnerstva i kapacitete modelirajući integrirane multidisciplinarne, adekvatno financirane usluge u obitelji i zajednici u Međimurskoj županiji, regiji s ograničenim pristupom uslugama zaštite djece i podrške obiteljima. UNICEF-ov pristup uključuje tri komponente: pristup uslugama zaštite djece i podrške obitelji, pristup predškolskom obrazovanju i pristup uslugama rane intervencije u djetinjstvu.  

©UNICEF, 2022. „Informacije i stavovi sadržani u ovom članku pripadaju autorima i ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske unije. Niti institucije ni tijela Europske unije, niti bilo koja osoba koja djeluje u njihovo ime ne mogu se smatrati odgovornima za upotrebu informacija sadržanih ovdje."