UNICEF i Vlada Švicarske Konfederacije jačaju podršku djeci izbjeglicama i migrantima u Hrvatskoj

„Sva djeca imaju sva prava, bez obzira na nacionalnost, porijeklo ili status“

01 Veljača 2024
govornici na konferenciji
UNICEF Hrvatska
Salome Mathys, Urs Hammer, Regina Castillo, Ana Dautović

ZAGREB, 1. veljače 2024. – Više od 500 najranjivije djece te 115 roditelja i skrbnika raseljenih iz Ukrajine tijekom prošle godine koristilo je usluge specijalizirane psihosocijalne podrške, poput individualnog savjetovanja i grupnih radionica na ukrajinskom jeziku, te osnovne usluge podrške obiteljima i zaštite djece i nužne potrepštine. Uz to, više od 1.900 stručnjaka i pružatelja socijalnih usluga educirano je o važnim temama, poput traume, udomiteljstva djece bez pratnje ili pružanja podrške mentalnom zdravlju u kriznim situacijama čime je osiguran pristup uslugama psihosocijalne podrške kojima se kroz sustav može obuhvatiti više od 7,700 djece i 17,000 osoba koje brinu o djeci raseljenoj iz Ukrajine. To je samo dio rezultata koje su, zajednički, tijekom 13-mjesečnog programa podrške djeci i obiteljima iz Ukrajine, postigli Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Državno tajništvo za migracije Švicarske Konfederacije (SEM).

Program “Podrška djeci izbjeglicama i migrantima u procesu integracije u zemljama EU” provodio se u šest zemalja Europske unije, uključujući Republiku Hrvatsku, kao odgovor na situaciju uzrokovanu ratom u Ukrajini, a financiran je sredstvima Vlade Švicarske Konfederacije. Ulaganja i aktivnosti u ovom programu omogućila su poboljšan pristup uslugama podrške obiteljima i zaštita djece iz Ukrajine, osigurala da djeca bez pratnje odrastaju u sigurnom obiteljskom okruženju te ojačala nacionalne sustave kako učinkovitije podržali djecu i njihove obitelji u migracijama. Tako su kroz ovaj su program razvijeni i obrazovni programi za udomiteljske obitelji, voditelje mjera obiteljsko-pravne zaštite i obiteljske asistente, provedena je procjena razvijenosti informacijskih sustava za prikupljanje, obradu i razmjenu podataka o djeci bez pratnje te analitička procjena skrbništva, međunarodne zaštite i zaštite djece bez pratnje raseljene iz Ukrajine.

Sva djeca imaju sva prava, bez obzira na nacionalnost, porijeklo ili status. Djeca izbjeglice i migranti prolaze kroz mnogo toga, i ključno je da se poštuju sva njihova prava. Zahvalni smo Vladi Švicarske Konfederacije na ulaganju u podršku djeci iz Ukrajine u Hrvatskoj. Za nas u UNICEF-u, ovo nije samo kratkoročni program, posvećeni smo održivosti naših aktivnosti. Zato smo potpisali novi sporazum o suradnji sa švicarskom Vladom koji će ojačati podršku za svu djecu izbjeglice i migrante koja dolaze u Hrvatsku. Vjerujemo da će nam to omogućiti da dodatno ojačamo sustav kroz suradnju s Vladom Republike Hrvatske kako bismo zajedno osigurali pravovremeni pristup uslugama i integraciju djece izbjeglica i migranata te njihovih obitelji u hrvatsko društvo“, izjavila je Regina Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj.

UNICEF i SEM nastavljaju suradnju i tijekom narednog dvogodišnjeg razdoblja, u okviru programa “Podrška djeci i obiteljima u migracijama u procesu zaštite i integracije u Hrvatskoj”  s ciljem zaštite i integracije najugroženije djece i obitelji migranata u Hrvatskoj, uključujući i izbjeglice iz Ukrajine. Suradnja će obuhvaćati poboljšanje pristupa uslugama u zajednici, kao što su usluge na području zaštite djece i podrške obiteljima te visokokvalitetno skrbništvo, rana intervencija u djetinjstvu, podrška mentalnom zdravlju i psihosocijalna podrška, integracija u obrazovni sustav te jačanje kapaciteta stručnjaka i uvođenje te jačanje politika.

Očekuje se da će novim programom izravno biti obuhvaćeno oko 7.000 djece migranata i njihovih roditelja i osoba koji o njima brinu, uključujući više od 700 djece bez pratnje i djece odvojene od roditelja. Također, više od 800 stručnjaka iz različitih sektora unaprijedit će svoja znanja u pružanju usluga djeci migrantima, adolescentima i njihovim obiteljima te osobama koje o njima brinu, a gotovo 1.000 kućanstava imat će koristi od poboljšanih socijalnih naknada i usluga.

---- 

UNICEF Hrvatska program„Potpora djeci izbjeglicama i migrantima u procesu integracije u zemljama EU" provodi u suradnji s Državnim tajništvom za migracije Švicarske Konfederacije, a financiran je sredstvima Vlade Švicarske konfederacije. UNICEF surađuje s nacionalnim i lokalnim partnerima te pružateljima usluga za postizanje rezultata za djecu, adolescente i obitelji.

 

©UNICEF, 2024. “Informacije i stavovi navedeni na ovoj stranici pripadaju autorima i ne odražavaju nužno službeno mišljenje Schweizerische Eidgenossenschaft, Swiss-Europe Rapid Response Fund ili UNICEF-a. Ni Schweizerische Eidgenossenschaft, Swiss-Europe Rapid Response Fund ili UNICEF niti bilo koja osoba koja djeluje u njihovo ime ne može se smatrati odgovornim za korištenje informacija sadržanih u njima.

Kontakti za medije

Morana Tuškan
Communication Associate

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.