UNICEF i Državno tajništvo za migracije Švicarske Konfederacije (SEM) proširuju suradnju za podršku djeci izbjeglicama i migrantima i njihovim obiteljima u Hrvatskoj

“Sva djeca, bez obzira na to tko su ili zašto napuštaju svoj dom, imaju pravo razviti svoj puni potencijal”

14 Srpanj 2023
potpisivanje ugovora
MIlej/UNICEF
UNICEF Croatia Representative, Regina M. Castillo and Swiss State Secretary for Migration Christine Schraner Burgener

ZAGREB, 14. srpnja 2023. – Državno tajništvo za migracije Švicarske Konfederacije (SEM) i Ured UNICEF-a za Hrvatsku proširuju suradnju kako bi pružili podršku djeci i obiteljima u migracijama te osigurali njihovu integraciju u hrvatsko društvo. Potvrdila je to tijekom dvodnevnog posjeta gospođa Christine Schraner Burgener, švicarska državna tajnica za migracije koja je s gospođom Reginom Castillo, predstojnicom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, potpisala ugovor o novom dvogodišnjem programu „Podrška zaštiti i integraciji djece i obiteljima u migracijama u Hrvatskoj”, koji financira Vlada Švicarske Konfederacije. Spomenuta financijska sredstva dio su Fonda za brzi odgovor drugog švicarskog doprinosa odabranim državama članicama EU-a u području migracija.

Regionalni ured UNICEF-a za Europu i Središnju Aziju i SEM trenutno provode zajednički program “Podrška djeci izbjeglicama i migrantima u procesu integracije u zemljama EU” u šest zemalja Europske unije, uključujući Republiku Hrvatsku, kao odgovor na situaciju uzrokovanu ratom u Ukrajini.

Nadovezujući se na aktivnosti koje se provode u okviru trenutnog zajedničkog programa, Ured UNICEF-a u Hrvatskoj i SEM žele osigurati da su potrebe sve djece, adolescenata i njihovih obitelji u migracijama na vrijeme procijenjene i zadovoljene. Taj bi cilj trebao biti postignut jačanjem kapaciteta stručnjaka, osiguravanjem pristupa uslugama u zajednici, kao što su zaštita djece, visokokvalitetno skrbništvo i podrška obiteljima, usluge rane intervencije u djetinjstvu, podrška mentalnom zdravlju i psihosocijalna podrška, uključujući telefonske linije za pomoć, integraciju u obrazovni sustav te uvođenje i jačanje  politika.

Očekuje se da će novim programom izravno biti obuhvaćeno oko 7.000 djece migranata i njihovih roditelja i osoba koji o njima brinu, uključujući više od 700 djece bez pratnje i djece odvojene od roditelja. Također, više od 800 stručnjaka iz različitih sektora unaprijedit će svoja znanja i ojačati svoje kapacitete u pružanju usluga djeci migrantima, adolescentima i njihovim obiteljima te osobama koje o njima brinu, a oko 950 kućanstava imat će koristi od poboljšanih socijalnih naknada i usluga. Neizravno, program bi trebao doprijeti do više od 15.000 hrvatskih učenika u osnovnim i srednjim školama, 300 djece (0-6 godina) koja koriste usluge ranog odgoja i obrazovanja te rane intervencije u djetinjstvu te 9.200 stručnjaka iz sustava socijalne skrbi, unutarnjih poslova, obrazovanja i zdravstva.

„Drago nam je što nastavljamo našu uspješnu suradnju s UNICEF-om kako bismo odgovorili na trenutne potrebe djece migranata dok istovremeno pridonosimo dugoročnom jačanju migracijskih struktura u Hrvatskoj“, rekla je državna tajnica Christine Schraner Burgener. „Upravljanje migracijama tiče se cijele šengenske zajednice i Švicarska je stoga zainteresirana nastaviti dobar rad s Republikom Hrvatskom u tom kontekstu”, dodala je. „Želimo nastaviti podržavati raseljene osobe iz Ukrajine. Istovremeno, ključno je podržati i djecu i obitelji iz drugih regija jer broj dolazaka u Republiku Hrvatsku značajno raste.” 

„Zahvalni smo Državnom tajništvu za migracije (SEM) što su odabrali Republiku Hrvatsku kao jednu od 6 zemalja u kojoj se od kraja 2022. godine provodi zajednički program potpore osobama raseljenim iz Ukrajine. Činjenica da je UNICEF Hrvatska odabran i kao partner za novi zajednički program usmjeren na potporu svoj djeci migrantima i  osobama koje o njima brinu, pokazuje da SEM vjeruje UNICEF-ovoj stručnosti u postizanju pozitivnih rezultata za najugroženiju djecu i njihove obitelji. Zajedno s Vladom Švicarske Konfederacije, SEM-om i našim nacionalnim partnerima, želimo osigurati da djeca u migracijama budu zaštićena te da nacionalni sustavi postanu još otporniji i omoguće bržu i učinkovitiju podršku djeci i osobama koje brinu o njima u migracijama. Naša je zajednička odgovornost stvoriti poticajno okruženje u kojem sva djeca, bez obzira tko su, zašto su napustila svoje domove ili odakle dolaze, imaju priliku učiti, rasti i razvijati se kako bi vodila ispunjene živote i napredovala”, rekla je Regina Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj.

---- 

UNICEF Hrvatska oba programa („Potpora djeci izbjeglicama i migrantima u procesu integracije u zemljama EU ” i “Potpora zaštiti i integraciji djece i obitelji u migracijama u Hrvatskoj”) provodi u suradnji s Državnim tajništvom za migracije Švicarske Konfederacije, a financirani su od strane Švicarskog doprinosa smanjenju ekonomskih i društvenih razlika u EU. UNICEF surađuje s nacionalnim i lokalnim partnerima te pružateljima usluga za postizanje rezultata za djecu, adolescente i obitelji.

UNICEF

©UNICEF, 2023. “Informacije i stavovi navedeni na ovoj stranici pripadaju autorima i ne odražavaju nužno službeno mišljenje Schweizerische Eidgenossenschaft, Swiss-Europe Rapid Response Fundili UNICEF-a. Ni Schweizerische Eidgenossenschaft, Swiss-Europe Rapid Response Fund ili UNICEF niti bilo koja osoba koja djeluje u njihovo ime ne može se smatrati odgovornim za korištenje informacija sadržanih u njima.

Kontakti za medije

Morana Tuškan
Communication Associate

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem FacebookuInstagramuTwitteru i YouTubeu.