Turska delegacija u posjetu Međimurskoj županiji svjedočila dobrim praksama za djecu i obitelji

Aktivnosti u sklopu EU Jamstva za svako dijete u Međimurskoj županiji primjer su uspješne međusektorske suradnje

24 Svibanj 2022
delegacija
IHozmec/UNICEF

Čakovec, 24. svibnja 2022. – Kao dio studijskog posjeta koji su organizirali UNICEF Hrvatska i UNICEF Turska, turski parlamentarci okupljeni u Odboru za ljudska prava, Pododboru za prava djeteta, kojim predsjedava g. Ibrahim Yurdunuseven, posjetili su Međimursku županiju kako bi se upoznali s pilot-programom EU Jamstvo za svako dijete, financiran sredstvima Europske unije. Pilot-program provodi UNICEF Hrvatska u Međimurju u suradnji s 11 provedenih partnera, 7 općina i Vladom Republike Hrvatske.

Nakon posjeta terenu gdje su od dvaju UNICEF-ovih provedbenih partnera, MURID-a i Médecins du Monde saznali o važnosti međusektorske suradnje za jednak pristup uslugama rane intervencije te upoznali i korisnike programa, parlamentarci su se sastali s Matijom Posavecem, županom Međimurske županije te gradonačelnicom grada Čakovca Ljerkom Cividini. 

children
IHozmec/UNICEF

Župan Posavec je objasnio zašto je Međimurska županija odabrana za provedbu ovog pilot-programa te kako specifičnim aktivnostima pokušava utjecati na prekidanje kruga nepovoljnog položaja za najranjiviju djecu i obitelji, posebno one koji žive u osjetljivim okolnostima.

Pohvalio je i suradnju s UNICEF-om i partnerima u svim trima područjima intervencija: pristup uslugama zaštite djece i podrške obiteljima, pristup ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju te pristup uslugama rane intervencije u djetinjstvu, ističući također i važnu ulogu županije i lokalne zajednice u provedbi aktivnosti.

„Najbolje što možemo činiti su dobra djela. Zahvaljujem UNICEF-u što je prepoznao Međimursku županiju kao jednu od socijalno najosjetljivijih županija i hvala im što svojim projektima omogućuju sretnije i kvalitetnije odrastanje djeci“, izjavio je Matija Posavec.

Provedbom EU Jamstva za svako dijete u Međimurskoj županiji želi se utjecati na povećanje pristupa osnovnim uslugama za najranjiviju djecu i obitelji. Kako bi se dugoročno utjecalo na jednake prilike za svako dijete, uspješno se testira održivost aktivnosti i njihova mogućnost repliciranja u drugim sredinama, a u izradi je i Nacionalni akcijski plan koji će se baviti izazovima dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti. 

 

Pilot-program „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete” financiran je sredstvima Europske unije i provodi se u sedam zemalja Europske unije s ciljem osiguravanja pristupa osnovnim uslugama, kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje, kvalitetna prehrana, kvalitetni uvjeti stanovanja i usluge brige o djeci, za djecu koja odrastaju u najtežim okolnostima. Republika Hrvatska dobila je priliku da modelira EU Jamstvo za svako dijete u suradnji s Europskom komisijom i UNICEF-om kako bi radila na rješavanju problema dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti, pa je tako ovaj pilot-program usmjeren prvenstveno na djecu s teškoćama, djecu koja žive u osjetljivom obiteljskom okruženju te djecu pripadnike nacionalnih manjina. Provodi se u sedam općina Međimurske županije, a kroz suradnju i znanje provedbenih partnera intervencije se odvijaju u trima područjima: integrirane usluge zaštite djece i podrške obiteljima, usluge rane intervencije te pristup kvalitetnom predškolskom odgoju i obrazovanju. 

©UNICEF, 2022. „Informacije i stavovi sadržani u ovom članku pripadaju autorima i ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske unije. Niti institucije ni tijela Europske unije, niti bilo koja osoba koja djeluje u njihovo ime ne mogu se smatrati odgovornima za upotrebu informacija sadržanih ovdje."

Kontakti za medije

Morana Tuškan
Communication Associate

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem FacebookuInstagramuTwitteru i YouTubeu.