Jubilarna peta UNICEF-ova Mliječna staza – drugu godinu zaredom virtualna i za djecu s teškoćama

„Mliječna staza utrka je u kojoj su pobjednici uvijek djeca”

31 Svibanj 2021
Nevena Rendeli Vejzović
Nevena Rendeli Vejzović

Zagreb, 1. lipnja 2021. – Jubilarna, peta u nizu UNICEF-ova utrka Mliječna staza ove se godine održava s ciljem da se podrži uspostavljanje i unapređivanje važnih usluga za djecu s teškoćama i njihove roditelje u Hrvatskoj. Utrka će i ove godine biti virtualna, time u potpunosti inkluzivna i nacionalna. Odrasli i djeca svih uzrasta, obitelji, rekreativni i profesionalni sportaši na tisućama staza diljem Hrvatske tijekom deset dana, od 3. do 12. rujna, uz pomoć aplikacije skupljat će kilometre mogućnosti za djevojčice i dječake s teškoćama.Svi se mogu prijaviti na www.mlijecnastaza.hr, a od 1. do 15. lipnja vrijedi i period rane prijave.

Za djecu s teškoćama u razvoju ključno je da imaju kvalitetnu stručnu podršku jer to za njih može činiti razliku između prilike da ostvare svoj potencijal i života na margini društva. Ipak, mnoga djeca još uvijek čekaju na pristup stručnim uslugama i nemaju odgovarajuće mogućnosti razvijati svoje sposobnosti. Utrkom Mliječna staza i nacionalnom kampanjom „Pretvorimo teškoće u mogućnosti” UNICEF u suradnji s partnerima želi potaknuti pozitivne promjene kako bi se osigurale jednake mogućnosti za svako dijete te prikupiti sredstva koja će pomoći osigurati usluge za djecu s teškoćama tamo gdje one ne postoje ili ih nema dovoljno.  

Prošle je godine, utrka Mliječna staza okupila rekordnih 7210 sudionika, a osigurano je 1,2 milijuna kuna za opremanje senzornih kabineta i osposobljavanje terapeuta za senzornu integraciju. Sredstvima s ovogodišnje utrke UNICEF će podržati uspostavljanje i proširenje usluga dnevnog boravka i grupne psihosocijalne podrške za djecu s teškoćama te kvalitetnih programa podrške za roditelje djece s teškoćama na područjima gdje su takve usluge najslabije dostupne. Dnevni boravak i psihosocijalna podrška prilika su za djecu s teškoćama da se kroz rad sa stručnjacima i u društvu svojih vršnjaka razvijaju i stječu vještine koje će im omogućiti da budu samostalnija, da obavljaju svakodnevne aktivnosti i sudjeluju u životima svojih zajednica. 

Mnoge javne osobe podržavaju Mliječnu stazu od „starta” 

UNICEF-ove utrke, iz godine u godinu, prepoznaje veliki broj javnih osoba koje rado sudjeluju i pomažu u promicanju ideje o jednakim mogućnostima za svako dijete u Hrvatskoj.  

„Mliječna staza posebna je utrka jer su u njoj pobjednici uvijek djeca. Hitna podrška djevojčicama i dječacima s teškoćama i njihovim obiteljima iznimno je važna, posebno tamo gdje stručnih usluga za njih trenutno nema ili su teško dostupne. Zato pozivam sve da se uključe u Mliječnu stazu i u rujnu skupljajmo zajedno kilometre mogućnosti kako bismo djeci s teškoćama što je prije moguće osigurali prilike koje zaslužuju“, izjavila je Bojana Gregorić Vejzović, UNICEF-ova ambasadorica dobre volje.  

 

 

 

 

Na važnost podrške djeci s teškoćama ukazala je i Mirna Medaković Stepinac, UNICEF-ova ambasadorica dobre volje i pozvala sve da se uključe u utrku: „I ove godine svi možemo biti zvijezde Mliječne staze i zajedno pretvarati teškoće u mogućnosti. Svako dijete je važno i svako dijete treba imati mogućnost dobiti stručnu podršku i razvijati svoje sposobnosti, bez obzira u kojem dijelu Hrvatske živi. Pridružite nam se na UNICEF-ovoj virtualnoj utrci u kojoj svi mogu sudjelovati! Trčite, hodajte, rolajte, vozite bicikl, gurajte kolica i pomognite osigurati važne usluge za djecu s teškoćama i njihove roditelje, tamo gdje tih usluga nema ili su najmanje dostupne.“  

 

 

 

 

Partner ovogodišnje utrke Mliječna staza je i Hrvatski paraolimpijski odbor. Paraolimpijka i državna prvakinja u bacanju diska, Jelena Vuković, o Mliječnoj stazi je izjavila: „Posebna mi je čast što kao paraolimpijka i ove godine imam čast sudjelovati u UNICEF-ovoj Mliječnoj stazi. Osiguravanje pristupa uslugama za djecu s teškoćama neophodno je i izuzetno važno, s obzirom na to da se roditelji djeteta s teškoćama često nađu bez one prave, stručne podrške. I zato sam ponosna što mogu podržati Mliječnu stazu i svojim doprinosom pomoći u osvještavanju javnosti o važnosti unaprjeđenja kvalitete života djece s teškoćama i njihovih roditelja. Pozivam sve da i ove godine, protrče, prohodaju, provozaju, proguraju koji kilometar kao znak podrške i da zajedno pretvorimo teškoće u mogućnosti!" 

 

 

 

 

„Svake godine se s posebnim zadovoljstvom uključujem u Mliječnu stazu jer ova utrka utječe na važne pozitivne promjene za djecu. Mnogo smo toga zajedno ostvarili, no pred nama je još dug put do cilja da svako dijete  s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj ima jednake mogućnosti i pristup ključnim uslugama. Zato i ove godine sudjelujem i pozivam sve da se uključe - u rujnu trčimo, vozimo se, hodamo, planinarimo i tako pružamo podršku djevojčicama i dječacima s teškoćama“, istaknula je Nevena Rendeli Vejzović, ambasadorica utrke.  

 

 

 

 

"Komunikator godine" i specijalist radiologije u Dječjoj bolnici Srebrnjak, dr. Natko Beck također se pridružuje ovogodišnjoj Mliječnoj stazi i poziva sve da se uključe: „Djeca s teškoćama trebaju našu podršku kako bi ostvarila svoj puni potencijal. Ako na vrijeme dobiju pristup uslugama koje su im potrebne, ona mogu ravnopravno sudjelovati u životu svoje okoline i doseći 'zvijezde'.  Uključujem se u Mliječnu stazu jer vjerujem da teškoće mogu postati mogućnosti. Prijavite se i družimo se virtualno u rujnu dok pomažemo osigurati da svako dijete dobije priliku ostvariti svoje snove!“ 

 

 

„I ove godine trčim Mliječnu stazu za one najdraže, djecu! Nema ljepšeg osjećaja od onog kada ste primjer pozitivne promjene, a zahvaljujući UNICEF-u svi imamo priliku biti upravo to! Priključite se - trkačkim korakom i učinimo život i svijet ljepšim mjestom za djecu s poteškoćama, ali i za njihove roditelje koji dišu i žive za svoje mališane”, rekla je TV voditeljica Ana Radišić.  

 

 

 

 

„Trčimo, hodamo, vozimo bicikl, kolica – sve to za jedan jako plemeniti cilj! Sve to za djecu s teškoćama u razvoju. Zapravo to je najmanje što možemo učiniti kako bismo ih podržali. Nisam se ni trenutka dvoumio hoću li biti dio utrke i ogromna mi je čast sudjelovati. To je dužnost svih nas jer moramo stvoriti društvo dovoljno lijepo kako bi sva djeca imala jednake mogućnosti. Kao osoba u invalidskim kolicima u UNICEF-ovoj utrci „Mliječna staza“ mogu sudjelovati jer upravo ova utrka dokazuje da smo svi jednaki. I da takvo društvo trebamo stvoriti za djecu. Da se osjećaju voljeno i vrijedno. Da imaju veliku podršku u bilo kojem trenutku njihova odrastanja! Moraju znati da mogu sanjati i ostvariti svoje snove.  Zato se priključite u utrku. Ako mogu ja onda možete i vi. Za jedan veliki cilj”, rekao je Jan Bolić, pisac i sudionik Mliječne staze po drugi put. 

 

 

 

 

Prijavite se uz posebnu early bird kotizaciju/donaciju do 15. lipnja na www.mlijecnastaza.hr  

 

Pratite informacije o Mliječnoj stazi 2021. na službenom Facebook eventu utrke

 

 

 

Kontakti za medije

Marin Ilej
Communication Officer

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.