500 000 kuna za bolji početak obrazovanja

Četrdesetero djece uključeno je u predškolu u novouređenoj školi Jelas

23 Siječanj 2018
Četrdesetero djece u novouređenoj školi Jelas
UNICEF/Ilej

Slavonski Brod, 23. siječnja 2018. – Grad Slavonski Brod i UNICEF danas su u novouređnim učionicama područne škole Jelas predstavili drugu fazu programa „Krenimo zajedno“ čiji je cilj uključivanje djece iz naselja Josip Rimac u predškolski odgoj i obrazovanje te kasnije uspješnije uključivanje u osnovnu školu.

Ulaganje vrijedno 520 tisuća kuna obuhvaća opremanje šest učionica područne škole Jelas klupama, stolicama, namještajem i didaktičkom opremom za provođenje predškolskog programa, prijevoz djece autobusom i profesionalno usavršavanje za predškolske odgojiteljice i odgojitelje, s fokusom na uključivanje romske djece u obrazovanje. U dvije integrirane predškolske grupe u područnoj školi Jelas trenutno je uključeno 42 djece, od kojih je 22 djece romske nacionalne manjine.

„Grad Slavonski Brod kao grad –prijatelj djece, kontinuirano i sustavno radi na poboljšanju uvjeta života za svu djecu s područja grada s posebnim naglaskom na onu koja se nalaze u najranjivijoj skupini, uključujući i romsku djecu, pri čemu je temelj naš „Akcijski plan Grada Slavonskog Broda za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma za razdoblje 2017. – 2020.“, preporuke Nacionalne strategije za uključivanje Roma, ali i uspješna dosadašnja suradnja s UNICEF-om. Danas, u prostoru novouređenih i opremljenih učionica u sklopu projekta „Krenimo zajedno“, osmijeh djece iz čak dvije grupe polaznika programa predškole te zadovoljstvo nastavnika i odgojitelja, pokazuje da smo na pravom putu te da čvrstim koracima i uspješno gradimo inkluzivno te poticajno obrazovno okruženje za djecu romske nacionalne manjine. U ovoj godini, Grad je, kao jedan od provoditelja programa „Krenimo zajedno“ planirao financijska sredstava za organizaciju prijevoza autobusom djece romske nacionalne manjine iz Naselja Josip Rimac do Osnovne škole „Hugo Badalić“ na Jelasu te za rad odgojitelja. Napomenuo bih još da je velika vrijednost što je ovaj program za rezultat dosad imao i otvaranje novih radnih mjesta kako za odgojitelje, tako i za romske koordinatore u zajednici, te da je edukacijama o inkluzivnom obrazovanju osnažio kapacitete stručnjaka iz područja obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi.“ izjavio je zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda Hrvoje Andrić.

 „UNICEF  se zalaže za jednake mogućnosti za učenje i razvoj za svako dijete bez obzira u kojem dijelu Hrvatske i u kojem naselju odrasta. Veseli nas što u Gradu Slavonskom Brodu imamo ozbiljnog partnera s kojim zajedno stvaramo preduvjete boljeg početka obrazovanja za djecu kojoj je potrebna veća podrška društva. Vjerujemo da će djeca i njihovi odgojitelji koji će boraviti u ovim obnovljenim učionicama sada lakše usvajati znanja i vještine koja će im biti korisna kroz cijeli život,“ poručila je voditeljica programa za obrazovanje u Uredu UNICEF-a za Hrvatsku Ivana Ćosić.

Grad Slavonski Brod i UNICEF program „Krenimo zajedno“ provode u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem „Korak po korak“, OŠ Hugo Badalić i DV Ivana Brlić Mažuranić.

Program “Krenimo zajedno” uspješno je pokrenut 2015. godine u OŠ Hugo Badalić, a glavni ciljevi druge faze njegove provedbe su osigurati pristup poticajnom i inkluzivnom okruženju za predškolsko obrazovanje za najugroženije skupine djece te ojačati sponu između obrazovnih ustanova i romske zajednice. Uz edukaciju, potrebnu opremu i prijevoz, radi se i na informiranju romske zajednice o prednostima uključivanja u sustav ranog obrazovanja kroz angažman romskih koordinatora. Za osiguravanje održivosti ove vrijedne inicijative posebno brine programski odbor u koji su uključeni predstavnici Grada, centra za socijalnu skrb, škola i vrtića, romske nacionalne manjine, Ministarstva znanosti i obrazovanja i UNICEF-a.

Kontakti za medije

Marin Ilej
Communication Officer

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj i na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.