Как да се грижите за вашето психично здраве

Тялото и умът ви са свързани. По-долу можете да прочетете идеи как да ги поддържате в добро здраве

УНИЦЕФ
Младежи общуват по време на локдауна
UNICEF Bulgaria/2021
05 Ноември 2021

СЪВЕТ 1: ПРАВЕТЕ НЕЩА, КОИТО СА ДОБРИ ЗА ВАШЕТО ТЯЛО И УМ

• Бъдете активни! Физическата активност не само е полезна за тялото ви, но може да подобри и ума ви. Ако можете да излизате навън, опитайте да се разхождате, да тичате, да карате колело или друг спорт. Ако сте на закрито, опитайте танци, разтягане или някое друго динамично занимание, което ви се отдава. Открийте какво работи за вас – и го правете! 

• Хранете се добре! Опитайте се да избирате здравословните опции в храненето си, ако можете.

• Наблюдавайте себе си и света около вас. Това означава да сте по-съзнателни за дишането си, тялото си и заобикалящата ви среда. Опитайте се ДА ПРИСЪСТВАТЕ в настоящия момент! 

 Спете! Опитайте се да намерите правилния баланс за съня си всяка нощ. Това ще Ви помогне да се развивате добре, да останете здрави и да имате ясна мисъл.

•  Открийте нещата, които ви правят щастливи, и ги правете по-често! Пеене, слушане на музика, четене, игри, разговори с приятели, отглеждане на растения, готвене, футбол, рисуване... има толкова много възможности! Дори може да опитате нещо ново!

СЪВЕТ 2: ОСТАНЕТЕ СВЪРЗАНИ С ЛЮБИМИТЕ СИ ХОРА

Поддържайте връзка със семейството и приятелите си по какъвто и да е начин. Използвайте социалните медии, имейл, телефон, напишете им писмо! Бъдете креативни. А ако не можете да се свържете, спомнете си за споделен момент заедно.

Как да се грижите за вашето психично здраве
UNICEF Bulgaria/2021

СЪВЕТ 3: ОТБЕЛЯЗВАЙТЕ КАК СЕ ЧУВСТВАТЕ

Важно е да разбирате как се чувствате. Не го подценявайте. Понякога може да е полезно да запишете чувството си, за да опишете. Може да звучи лесно или просто, но опитайте това: „Чувствам се.... в момента“.

СЪВЕТ 4: БЪДЕТЕ МИЛИ СЪС СЕБЕ СИ 

Приемливо е да се чувствате по начина, по който се чувствате, независимо какъв е той. Когато се насилвате винаги да сте „щастливи“, или „позитивни“, или „продуктивни“, това може да Ви накара де се чувствате по-зле. Вместо това, когато забележите, че преживявате трудна емоция, си кажете: „Чувствам се притеснен/а и изплашен/а, но това не означава, че не се справям“. „Преминавам през труден момент, нормално е да съм разстроен/а“. „Чувствам се [назовете чувството] и това е нормално“. „Това са трудни времена, нормално е да съм разстроен/а“. 

Или измислете нещо, което да си казвате и да работи за вас. 

СЪВЕТ 5: ВСЛУШВАЙТЕ СЕ В ТЯЛОТО СИ

Тялото ни преживява и реагира на това как се чувстваме. Често ли имате главоболие? Чувствате ли понякога напрежение в раменете, гърдите или стомаха? Опитайте да затворите очи и да слушате дишането си. Забележете как се чувства всяка част от тялото ви, като започнете от главата до пръстите на краката. Обърнете внимание дали чувствате някъде в тялото стягане, болка или натиск. Осъзнаването на това къде чувствате напрежение може да Ви помогне да го премахнете.

СЪВЕТ 6: ОПИТАЙТЕ ДА СЕ УСПОКОИТЕ ЧРЕЗ ДИШАНЕ

Бавното дишане е един от най-бързите начини да успокоим тялото, когато изпитваме чувства като страх, притеснение или гняв. Затворете очи и си представете някое спокойно място. Представете си, че сте там и сте се отпуснали.

• Старайте се да дишате бавно. 

• Вдишате бавно на три и издишайте бавно на три. 

• Продължавайте да дишате така за няколко минути. 

Как се чувствате сега? 

СЪВЕТ 7: ИЗБЯГВАЙТЕ НЕЗДРАВОСЛОВНИ НАЧИНИ ЗА СПРАВЯНЕ СЪС СТРЕСА

Когато преживявате трудни емоции е много важно да намерите здравословни начини да се погрижите за себе си. 

Може да не е лесно, но често става въпрос за баланс.

Опитайте да прилагате полезните съвети по-горе и избягвайте да се ядосвате лесно, да се храните повече или по-малко от обичайното за Вас, да консумирате повече нездравословни храни, да не спите достатъчно или да спите прекалено много, да прекъсвате контакта със семейството и приятелите си и/или да започнете да употребявате упойващи вещества, алкохол или тютюн. 

СЪВЕТ 8: РАЗГОВАРЯЙТЕ С НЯКОГО, НА КОГОТО ИМАТЕ ДОВЕРИЕ

Невинаги е лесно човек сам да се справи със стреса, притеснението или тъгата. Свържете се с приятел, родител, учител или възрастен, на когото имате доверие, и споделете как се чувствате. Възможно е да ви помогнат. Понякога самият контакт с някого може да Ви накара да се почувствате по-добре. 

Ако ситуацията е толкова непреодолим, че обмисляте да се самонараните, потърсете професионална помощ. Националната телефонна линия за деца 116 111 също работи денонощно

Понякога може да се почувстваме затрупани от емоции или отчаяни и да ни споходят мисли да се самонараним или че животът вече не си струва да се живее, или да ни се прииска да заспим и никога повече да не се събудим.

Тези мисли не са рядкост и не трябва да се срамувате от тях. Запомнете: ако се чувствате по този начин е много важно да разговаряте за това с някого, на когото имате доверие, или с професионалист, с който ще сте в безопасност. Това може да включва да попитате този човек дали може да ви помогне да се свържете с местните услуги (здравни, социални, общностни). 

СЪВЕТ 9: ТЪРСЕТЕ ДОБРАТА СТРАНА НА НЕЩАТА

Въпреки че не всеки ден е добър, винаги има по нещо добро, което можете да откриете във всеки ден. Помислете за нещо – дори нещо дребно – за което сте благодарни всяка нощ преди да заспите.