Как да подкрепяме хората, прогонени от дома си заради войната?

Имате ли желание да помагате на хора, избягали от дома си в Украйна? Следват няколко съвета.

УНИЦЕФ
 Олга, на 31 години, бяга от Украйна с двете си деца: Тимор, който е почти на 3 години, и Владимир, на 7 години
UNICEF/UN0600802/Moldovan
15 Април 2022

Войната в Украйна преобърна живота на милиони хора. Досега над 3 милиона души избягаха от дома си, близо 2 милиона от които са деца.

Много хора от цял свят предлагат помощ, отварят сърцата и домовете си за прогонените. Ако искате да се присъедините към тях, може да се възползвате от следните съвети как да помагате:

1. Помогнете за задоволяването на най-основните нужди и, по възможност, за осигуряване на малко спокойствие.

Хората, които търсят вашата помощ, може да се живели дълго време под обстрел, на студено, без възможност да спят или са спали на пода сред огромна тълпа от други хора в „режим на оцеляване“. Това означава, че дори когато вече са в безопасност, те може да продължат да говорят на висок глас или да шепнат, да са изнервени и да им е трудно да се приспособят, особено през първите дни след пристигането. В този момент на преден план излизат най-основните нужди. Помогнете им за тях. Тихо място с възможност за уединение ще им помогне да се успокоят.

2. Въздържайте се от въпроси и не ги притискайте да разговарят с вас, освен ако не е по тяхна собствена инициатива.

Не подхващайте разговор по темата какво се е случило на мястото, откъдето идват. Когато са готови, те сами ще споделят. Не питайте имат ли роднини, които са останали у дома или не са успели да избягат. Не любопитствайте за бъдещите им планове („Отдавна ли сте тук? Какво следва оттук нататък?“ и т.н.). Най-вероятно към момента нямат никакви планове, понеже не е ясно кога ще свърши войната, ще има ли къде да се върнат и как ще продължат живота си, който засега е разделен на „преди“ и „сега“, но все още няма „след“.

Не обещавайте нищо, което не можете да изпълните („всичко ще е наред“). Ако човекът плаче, оставете го да си поплаче, не го спирайте. Просто бъдете до него.

3. Постарайте се да организирате полезни занимания за децата.

Децата може да реагират по най-различен начин на новите обстоятелства: да капризничат, да се затварят в себе си или да проявяват агресия. Това се дължи на преживяния стрес. Децата може да се нуждаят от време да се приспособят и вие следва да приемате техните тревоги и постъпки в отговор на стреса.

Полезните развлекателни детски занимания (като например рисуване, моделиране, спортни игри), както и дневният режим, вършат чудеса за връщането им към нормалността.

Центровете за подкрепа на деца и семейства "Blue Dot", създадени от УНИЦЕФ и партньори, осигуряват безопасно пространство за игра на децата
UNICEF/Romania/2022

4. Съдействайте, като информирате къде хората могат да получат помощ във вашата общност например на Национален портал за хората, засегнати от войната в Украйна: https://ukraine.gov.bg/bg/ и на Национални горещи ☎: 029055555 и +380322465075.

>> Вижте полезни съвети в подкрепа на деца и семейства бежанци. 

Вие познавате местната общност по-добре от тях, затова ще е много полезно да ги упътите и дори да ги придружите до съответните служби. Съобщавайте важната информация по електронната поща, чрез различни приложения или на лист хартия (например в бележник или на пощенска картичка). Устните обяснения може да останат неразбрани или да не бъдат запомнени. Човекът може да ви помоли да повторите една и съща информация няколко пъти - това е признак, че е стресиран.

5. Постарайте се да не възприемате опитите за адаптиране към новата среда като неблагодарност.

За повечето хора преместването на нова място и адаптирането към него не е лесно дори в мирни времена. Това може да е особено трудно по време на война. До 23 февруари 2022 г. дошлите във вашата общност са живели в съвършено различна реалност и са имали свои навици, работа и дом. В един миг са изгубили всичко или поне така може да изглежда в момента. В стремежа си да се приспособят и привидно „да се върнат към стария живот“ хората може да задават въпроси, които вие като приемна общност може да сметнете за странни и несвоевременни. Може да питат за хладилник, топла вода, интернет връзка, специален хранителен режим или отделен апартамент. Моля, отговаряйте учтиво, като подробно обяснявате какво можете и какво не можете да направите за тях.

6. Избягвайте да прилагате стереотипи и да разказвате негативни истории за вътрешно разселените хора и бежанците.

По възможност не се впускайте в емоционални разговори с други хора от общността за отрицателни преживявания с дошлите от други места. Разказите трябва да се основават на проверени факти и да се възприемат колкото се може по-обективно.

Не забравяйте, че емоционалното преразказване на такива случки може да породи негативен стереотип за разселените, което в крайна сметка ще създаде неудобство както за домакина, така и за настанените хора.

7. Ангажирайте разселените в общността, след като се почувстват в безопасност.

На третия или четвъртия ден от преместването (въпреки че срокът е доста условен) и след задоволяване на основните нужди на семействата и придобиване на чувство за сигурност, хората са готови да се включат и да помагат на други. Ако човекът не работи онлайн, поканете го като доброволец в полза на общността и на страната като цяло. Поговорете за възможностите и го поканете да се присъедини. По такъв начин хората ще могат да се откъснат от преживяното, да се ангажират в активния живот на общността и да се почувстват полезни.


Не забравяйте да се погрижите за себе си и за семейството си и едва след това да помогнете на другите. По такъв начин ще се изпълните с енергия и вдъхновение и животът ви ще се промени завинаги.