УНИЦЕФ: Два милиона деца бежанци бягат от войната в Украйна в търсене на сигурност

С допълнителни 2,5 милиона деца, разселени в страната, 60% от украинските деца са принудени да напуснат домовете си, докато атаките срещу градски райони продължават

30 Март 2022
Местен полицай помага на украинско момиче бежанка, което очевидно е било отделено от майка си на 09 март 2022 г. в приемен център близо до ГКПП Паланка на границата между Молдова и Украйна.
© UNICEF/UN0607409/Modola
Местен полицай помага на украинско момиче бежанка, което очевидно е било отделено от майка си на 09 март 2022 г. в приемен център близо до ГКПП Паланка на границата между Молдова и Украйна.

НЮ ЙОРК/ЖЕНЕВА/КИЕВ, 30 март 2022 г. – Два милиона деца са били принудени да избягат от Украйна, докато войната бушува.

„Ситуацията в Украйна се развива спираловидно“, каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел.

„Тъй като броят на децата, напускащи домовете си, продължава да нараства, трябва да помним, че всяко едно от тях се нуждае от закрила, образование, безопасност и подкрепа“, допълни тя.

Децата съставляват половината от всички бежанци от войната в Украйна по данни на УНИЦЕФ и ВКБООН. Повече от 1,1 милиона деца са пристигнали в Полша, като стотици хиляди са пристигнали и в Румъния, Молдова, Унгария, Словакия и Чехия.

УНИЦЕФ продължава да предупреждава за повишения риск от трафик и експлоатация. За да се стремят да намалят рисковете, пред които са изправени децата и младите хора, УНИЦЕФ, ВКБООН, партньорите от правителствата и гражданското общество увеличават Центровете за подкрепа на деца и семейства „Blue Dot“ в приемащите бежанци страни, включително Молдова, Румъния и Словакия. Центровете “Blue Dot” са безопасни пространства, предоставящи услуги и информация на едно място за пътуващите семейства. Те могат да помогнат за идентифицирането на непридружени и разделени деца и да гарантират тяхната защита от експлоатация, както и да служат като център за достъп до основни услуги.

УНИЦЕФ работи спешно с националните правителства и други институции в региона за въвеждане на допълнителни мерки за защита на децата, включително засилване на проверките за закрила на децата на граничните пунктове.

По данни на УНИЦЕФ повече от 2,5 милиона деца са били вътрешно разселени в Украйна. Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека документира повече от 100 деца, убити по време на конфликта, а други 134 деца са ранени. Истинският им брой вероятно ще бъде много по-висок.

Украински бежанци, някои с деца, пристигат на 08 март 2022 г. на граничния пункт Паланка в Молдова, на границата между Молдова и Украйна, след като избягаха от войната в страната си.
UNICEF/UN0607408/Modola

От УНИЦЕФ сме дълбоко загрижени за децата и семействата, блокирани или неспособни да напуснат обградени райони поради повишен риск за сигурността и липса на безопасни маршрути за евакуация. Съобщенията за сериозен недостиг на храна, вода, отопление и други основни стоки от първа необходимост продължават да се увеличават, подчертавайки важността на безопасния и безпрепятствен хуманитарен достъп до всички райони на страната.

Някои деца, които са избягали от Украйна, все още имат достъп до украинската училищна програма онлайн. За други трябва да се положат колективни усилия, включително от приемащите бежанци страни, за да се гарантира, че тяхното образование продължава. В допълнение към възможността да продължат да учат, достъпът до образование също дава на децата известна стабилност, защита и чувство за нормалност във времена на несигурност.

УНИЦЕФ продължава да увеличава своята помощ в Украйна и в страните, приемащи бежанци.

Тази седмица УНИЦЕФ започна хуманитарна програма за парични трансфери в подкрепа на 52 000 от най-уязвимите семейства в Украйна. 

Към 28 март 2022 г. УНИЦЕФ изпрати 114 камиона, превозващи 1275 тона спешни доставки, за да подкрепи децата и семействата в Украйна и граничещите страни. 63 камиона с доставки пристигнаха в Украйна, които ще задоволят нуждите на над 8 милиона души, включително 2 милиона деца. Доставките включват лекарства и медицинско оборудване, зимни дрехи за деца и комплекти за хигиена, образователни комплекти, материали за ранно детско развитие и почивка.

Контакт за медии

Стела Стоянова
Асистент "Комуникации"
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 896 59 89 60

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.