Как да говорим с децата за конфликти и война

8 съвета да подкрепите и успокоите децата си

УНИЦЕФ
Дете в гръб гледа през порзореца. Кадърът е чернобял
UNICEF/UN0428613/Isanovic
02 Март 2022

Когато конфликтите или войната са централна тема в новините, това може да предизвика чувства като страх, тъга, гняв или тревожност, където и да живеете. 

Децата винаги се обръщат към родителите си, за да почувстват безопасност и сигурност – дори още повече във времена на криза. 

Ето някои съвети как да подходите в разговор с детето си и да му осигурите подкрепа и утеха.

1. Разберете какво знаят децата и как се чувстват

Изберете време и място, където естествено да споменете за темата и когато детето ви се чувства комфортно да говори свободно, например когато семейството се е събрало заедно или около масата за хранене. Опитайте да не говорите по тази тема точно преди лягане.

Добро начало е да попитате детето си какво знае по въпроса и как се чувства. Някои деца може и да знаят малко за това какво се случва и да нямат интерес да разговарят по темата, но други може да се притесняват мълчаливо. При по-малките деца рисуването, разказването на истории и други дейности може да помогнат да започнете разговор.

Децата може да научават новини по много начини, така че е важно да проверявате какво виждат и чуват. Това е възможност да ги успокоите и да поправите някоя неточна информация, на която може да са попаднали онлайн, по телевизията, в училище или чрез приятели. Постоянният поток от разстройващи кадри и заглавия може да ни накара да почувстваме, че кризата е навсякъде около нас. По-малките деца може да не правят разлика между образите на екрана и собствената си реалност и да повярват, че са в непосредствена заплаха, дори и конфликтът да се случва далеч. По-големите деца може да са видели притеснителни неща в социалните мрежи и да се тревожат как биха се развили събитията. Важно е да не омаломажавате или да пренебрегвате притесненията им. Ако зададат въпрос, който може да ви се стори  твърде краен, например „Ще умрем ли всички?“, ги успокойте, че това няма да се случи, но и се опитайте да научите какво са чули и защо са толкова обезпокоени, че това би могло да се случи. Ако разберете откъде идва тревожността, е много по-вероятно да успеете да ги успокоите.

Приемете чувствата им и ги уверете, че каквото и да е чувстват това е напълно естествено. Покажете, че ги слушате внимателно, като им дадете цялото си внимание и им напомните, че могат да говорят с вас или с друг доверен възрастен, когато пожелаят. 

Използвайте език, подходящ за възрастта на детето, наблюдавайте реакциите му и проявявайте чувствителност към нивото му на тревожност.

2. Запазете спокойствие и се придържайте към език, подходящ за съответната възраст на детето

Децата имат право да знаят какво се случва по света, но възрастните също носят отговорност да ги предпазват от стрес. Вие познавате детето си най-добре. Използвайте език, подходящ за възрастта му, наблюдавате реакциите му и проявявайте чувствителност към нивото му на тревожност

Нормално е вие също да се чувствате тъжни или притеснени от случващото се. Но помнете, че децата приемат емоционалното си състояние от възрастните, така че опитайте да не споделяте твърде много за страховете си с тях. Говорете спокойно и следете какъв е езикът на тялото ви, включително и изражението на лицето.

Във възможно най-голяма степен уверете децата, че са в безопасност. Припомнете им, че много хора по света работят, за да спрат конфликта и да се стигне до мир. Помнете, че е нормално да нямате отговор на всеки въпрос. Може да кажете, че е нужно да го проверите или да го използвате като възможност да намерите отговора заедно с по-големите деца. Използвайте уебсайтовете на уважавани медии или международни организации като УНИЦЕФ и ООН. Обяснете, че част от информацията онлайн не е точна, и подчертайте колко е важно да се намират достоверни източници.

3. Проявявайте съчувствие, не стигма

Конфликтите често водят със себе си предразсъдъци и дискриминация – срещу определен народ или държава. Когато говорите с децата си, избягвайте етикети като „лоши хора“ или „зло“, вместо това използвайте възможността да окуражите съчувствието, например към семействата, принудени да напуснат домовете си.

Дори когато един конфликт се случва в далечна държава, това може да предизвика дискриминация на прага на вашата врата. Убедете се, че децата ви не са жертва на тормоз или пък не допринасят за такъв. Ако в училище са обект на подигравки или тормоз, ги окуражете да кажат на вас или на възрастен, на когото имат доверие.

Припомнете на децата си, че всеки заслужава да се чувства в безопасност в училище и в обществото. Тормозът и дискриминацията винаги са погрешни и всеки от нас има своята роля да сме мили един към друг и да се подкрепяме.  

Чувството, че правите нещо, без значение колко малко, може да ви донесе удовлетворение

4. Фокусирайте се върху това да помагате

За децата е важно да знаят, че хората си помагат взаимно чрез прояви на смелост и доброта. Намерете положителни истории като например такива за първите хора, които помагат в подобни ситуации, или на млади хора, които призовават за мир.

Вижте дали детето ви иска да участва в такива позитивни акции. Може да нарисуват плакат, да напишат стихотворение за мира, да участват в местна акция за набиране на дарения или да се присъединят към петиция. Чувството, че правиш нещо, дори и да е нещо дребно, често води до удовлетворение.

5. Завършете разговора с грижа 

В  края на разговора е важно да се убедите, че не оставяте детето в състояние на стрес. Опитайте да оцените неговото ниво на тревожност, като проследите езика на тялото, дали използва обичайния тон на гласа си, наблюдавате дишането му. Напомнете му, че сте загрижени и сте там, за да го изслушате и подкрепите винаги когато се почувства притеснено. 

6. Продължавайте да следите какво е състоянието на детето

Тъй като новините за конфликта продължават, вие трябва а продължите да следите какво е състоянието на детето ви, за да видите как се справя. Как се чувства? Има ли някакви нови въпроси или неща, за които иска да говори с вас?

Ако детето изглежда притеснено или тревожно за случващото се, следете за промени в поведението и състоянието му, например стомашни болки, главоболие, кошмари или трудности със заспиването.

Децата имат различни реакции към неблагоприятните събития и някои признаци на стрес могат и да не са толкова очевидни.  По-малките деца може да не искат да се отделят от вас повече от обичайното, докато тийнейджърите може да покажат силна мъка или гняв. Много от тези реакции продължават за кратко и са нормални при стресови събития. Ако тези реакции продължат за дълъг период от време, детето ви може да има нужда от подкрепа от специалист.

Може да им помогнете да намалят стреса, като например правите заедно дихателни упражнения:

  • Поемете 5 дълбоки дъха, като отброявате 5 секунди при вдишване през носа и 5 секунди при издишване през устата.
  • Обяснете, че когато детето вдишва, трябва леко да издуе корема си като балон, а когато издишва, леко отпуска балона.

Бъдете готови да говорите с детето си, ако то отвори темата. Ако е точно преди лягане, завършете с нещо позитивно, например като прочетете любима приказка, за да му помогнете да спи добре.  

7. Ограничете потока от новини

Следете доколко децата са изложени на новините, които са пълни с тревожни заглавия и притеснителни кадри. Обмислете да изключите новините около по-малките деца. При по-големите може да ги използвате като възможност да обсъдите колко време прекарват в следене на новини и на кои новинарски източници вярват. Преценете и как говорите за конфликта с други възрастни, ако децата могат да ви чуят.

Доколкото е възможно, опитайте да се ангажирате с позитивни занимания, например игра или разходка заедно.

8. Погрижете се за себе си

Ще можете да помогнете на децата си по-добре, ако вие също се справяте. Децата ще възприемат вашата лична реакция спрямо новините, така че им помага да знаят, че сте спокойни и под контрол.

Ако се чувствате тревожни или разстроени, намерете време за себе си и говорете с други членове на семейството, приятели и доверени хора. Имайте предвид начина, по който следите новините –  по-добре опитайте да определите определени моменти от деня, в който проверявате какво се случва, вместо да сте онлайн непрекъснато.  Доколкото имате възможност, отделяйте време да правите неща, които ви помагат да се успокоите и възстановите.