Историята на Маша от Запорожие, Украйна

В България момичето и семейството й получават закрила, грижи и надежда

УНИЦЕФ
12-годишната Маша заедно с майка си
ВКБООН/Добрин Кашавелов
20 Юни 2022

12-годишната Маша е от Запорожие, Украйна. Преди 2 месеца пристига в България заедно с майка си и баба си. Маша е с детска церебрална парализа и от началото на войната не може да посещава рехабилитация, защото болницата е затворена.

 

12-годишната Маша стои в количка
ВКБООН/Добрин Кашавелов

Всеки ден майка й Татяна прави масажи и упражнения на ръцете и краката, но това не е достатъчно. Лекарите са й предписали задължително да раздвижва ръцете и краката или състоянието й се влошава, казва Татяна.

В началото на април, заедно с бабата на Маша, тя решава да изведе дъщеря си от Украйна. Целта e освен сигурност да намерят и място, където Маша да продължи лечението си. Решават да тръгнат за България. Пътят е изпитание за Маша, защото количката й се чупи.

12-годишната Маша пред табло с украинското знаме под формата на сърце
ВКБООН/Добрин Кашавелов

Когато пристигат във Варна, те са настанени  в курорта "Златни пясъци". Там доброволци подаряват нова количка на Маша и вдъхват вяра в трите жени, че могат да намерят помощ сред непознати.

Благодаря на доброволците. Маша е щастива и вече се придвижва по-лесно. По-лесно е и за нас,

казва Татяна.

UNICEF Bulgaria/2022

От 1 юни трите жени са настанени в държавна база в Слънчев бряг. Там ще живеят още 500 социално уязвими бежанци. Целта е те да са по-близо до здравни и социални услуги.

Надеждата на Татяна е там да намерят начин Маша да посещава рехабилитация.