Да започнеш наново живота си в България

Една история за жените мигранти и оползотворяване на техния потенциал

Каритас София и УНИЦЕФ
27-годишната Кимия
Каритас София
25 Август 2021

Кимия е на 27 години, когато заедно с майка си напуска Иран и пристига в България.  Майката и дъщерята са с християнско вероизповедание и напускат страната си в търсене на убежище.

Бежанците и мигрантите, особено жените, представляват недокоснат и неизползван океан от човешки талант и потенциал. Чрез повишаване достъпа до гъвкави и приобщаващи възможности за учене можем да използваме този потенциал и да трансформираме общностите,

заяви Саня Саранович, зам.-представител на УНИЦЕФ в България.

След пристигането си в България преди почти три години Кимия и майка ѝ са насочени към Каритас София по препоръка на стар бенефициент на организацията и с желание и ентусиазъм се включват в много активности и събития, подпомагащи създаването на техния нов живот в България.

Тя работеше много, по 12-13 часа на ден. През цялото време беше много мотивирана, много целенасочена, не се разконцентрираше дори когато получаваше отказ след отказ от съда по молбата ѝ за закрила,

казва за Кимия нейният учител по български език Владислав Дамянов.

Младото момиче започва интензивно да учи български в Каритас София, като в същото време започва и да работи като маникюристка. Работи много, за да могат двете жени да се издържат. За да успява да посещава курсовете присъствено и редовно, често се налага да променя графика на 12-часовите си смени. И тя успява - абсолютно редовни посещения, сериозна и последователна подготовка на уроци и домашни и бързо напредване с езика.  За малко повече от година тя преминава и трите нива на езикова подготовка, които Каритас София предлага безплатно, и в началото на 2020 г. взема успешно изпита за ниво Б1. 

Включва се в менторската програма на организацията, която свързва местни доброволци с мигранти, и продължава да открива страната и местната култура. Участва в различни събития, организирани от Каритас София – посещение на иранската седмица на киното, цирк, изложби, срещи.

Хората са различни и има такива, които не обичат чужденци. Тук хората са добри. Държат се и говорят с мен все едно съм от тук. Няма никакво по-различно отношение, защото съм чужденка,

споделя Кимия.

От септември 2020 г. Кимия започва стаж в Каритас София, който продължава до март 2021 г. Основните и задължения са свързани с дизайн на презентации и информационни материали, тъй като е бакалавър по графичен дизайн от родината си. Отговорно и редовно идва в Център „Света Анна“ два пъти седмично, изпълнява също различни задания дистанционно. Създава и превежда информационни текстове на персийски и български език. Превежда със съдействието на колегите българо-персийски речник за ниво Б1, изключително полезен за организацията и курсистите труд.

Още когато започва стажа си в организацията, Кимия дава заявка, че има голямо желание да работи в Център за интеграция на бежанци и мигранти „Света Анна“, защото тук се чувства добре, има доверие и познава колегите, както и за нея би било чудесна възможност за първа работа в сфера, от която се интересува, и може да се развива и да напредва с българския език.

През юни 2021 г. Кимия получава предложение за работа в Каритас София като сътрудник социални дейности с персийски език по проект с УНИЦЕФ, по който организацията е партньор, и тя приема това желано предизвикателство. Тя се включва в екипа като сътрудник социални дейности към проект “Подобряване на здравния статут на деца – бежанци и мигранти в Южна и Югоизточна Европа”. Работи с жени, млади майки и деца за повишаването на здравната им култура и придобиване на нови знания, свързани със здравето. А благодарение на нейните умения и знания по персийски език информацията ще достига до хората на разбираем за тях език.

Следваща голяма цел на Кимия е да се подготви добре и да кандидатства за българско гражданство, за да може да види отново родната си земя, но вече като български гражданин.

 

Tази статия е част от проекта “Подобряване на здравния статут на деца – бежанци и мигранти в Южна и Югоизточна Европа”, който е получил финансиране от Здравната програма на Европейския съюз (2014-2020). Съдържанието на видеото представлява само възгледите на авторите и са изцяло тяхна отговорност; не може да се смята, че тя отразява възгледите на Европейската комисия и/или на Европейска изпълнителна агенция за здравеопазването и цифровизацията или друго звено на Европейския съюз. Европейската комисия и Агенцията не поемат никаква отговорност за начина, по който се използва представената информация.

Логото на проекта DG Health