Osam slučajeva malih boginja potvrđeno u Srbiji

17 Januar 2023
imunizacija rakovica 2019
UNICEF Srbija/2019/Pančić

Zaključno sa 15. januarom, u Smederevu je potvrđeno 8 slučajeva morbila, od čega je šestoro nevakcinisane dece starosti do 3 godine i dve odrasle osobe starosti 47 i 49 godina. Kako nacionalna referentna laboratorija, Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, trenutno vrši ispitivanje više dostavljenih uzoraka, očekuje se da će biti potvrđeno još slučajeva.

U periodu od kraja 2017. do juna 2019. godine u Srbiji je registrovana velika epidemija malih boginja, sa 5.798 potvrđenih slučajeva i 15 smrtnih ishoda.

Da bi se sprečilo prenošenje malih boginja, najmanje 95% dece u svakoj sredini treba da bude vakcinisano sa dve doze MMR vakcine. Visok obuhvat vakcinacijom će zaštititi svu decu, čak i onu koja nisu vakcinisana zbog nedovoljne starosti (mlađa od jedne godine) ili zdravstvenog stanja.

Zbog smanjenog obuhvata rutinskom imunizacijijom tokom pandemije kovid-19, u Srbiji je u 2021. godini samo 74,8% dece do dve godine starosti vakcinisano MMR vakcinom (u nekim oblastima ovaj obuhvat se kreće i ispod 50%, čak i 20%  u nekim opštinama), dok je obuhvat dece predškolskog uzrasta sa drugom dozom vakcine dostigao 85,8%. Stoga se trenutna situacija može smatrati alarmantnom i zahteva brz i koordinisan odgovor svih partnera kako bi sva nevakcinisana deca u Srbiji bila vakcinisana.


Važno je da istaknemo da je zdravstveni sistem blagovremeno otkrio i potvrdio prve slučajeve malih boginja. Sada je od kritične važnosti da se hitno sprovedu mere odgovora na epidemiju, u skladu sa nacionalnim smernicama i smernicama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koje uključuju pooštren aktivan epidemiološki nadzor radi otkrivanja svakog sumnjivog slučaja i utvrđivanja rizika od daljeg širenja, imunizaciju osetljive dece, posebno u pogođenoj populaciji, kao i edukaciju i angažovanje stanovništva, između ostalih aktivnosti.


SZO i UNICEF nastaviće da podržavaju zdravstveni sistem u aktivnostima rutinske imunizacije i odgovora na epidemiju malih boginja.


Male boginje nisu blaga bolest. Šire se brzo i sa potencijalno teškim posledicama, posebno za bebe i decu mlađu od pet godina. Glavni simptomi su visoka temperatura, curenje iz nosa, crvenilo očiju i osip koji se pojavljuje nekoliko dana kasnije. Osoba je zarazna četiri dana pre, kao i četiri dana nakon pojave osipa. U slučaju pojave simptoma kod dece, roditelji treba odmah da se obrate izabranom pedijatru. Zaražene odrasle osobe treba da se konsultuju sa svojim izabranim lekarom. 


Imunizacija je jedna od najuspešnijih, najefikasnijih i najisplativijih zdravstvenih intervencija i dokazano je sredstvo za kontrolu i eliminaciju zaraznih bolesti opasnih po život. Procenjuje se da vakcinacija svake godine u svetu spreči između 2 i 3 miliona smrtnih slučajeva koje mogu nastati zbog zaraznih bolesti. MMR vakcina koja pruža zaštitu od malih boginja koristi se dugi niz godina, a dokazano je bezbedna i efikasna u prevenciji i kontroli bolesti.


Institut za javno zdravlje Srbije, Svetska zdravstvena organizacija i UNICEF apeluju na roditelje da vakcinišu svoju decu prema kalendaru obavezne imunizacije kako bi osigurali da što pre budu zaštićena od malih boginja i drugih bolesti koje mogu da se spreče vakcinacijom. 
 

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.