INOVATIVNA AUKCIJA NFT-JEVA ZA POMOĆ DECI SA SMETNJAMA U RAZVOJU

Predstavljena UNICEF-ova specijalna kolekcija jedinstvenih digitalnih tokena

18 Novembar 2021
Predstavljena UNICEF-ova specijalna kolekcija jedinstvenih digitalnih tokena
UNICEF Serbia/2021/Tomić

Beograd, 18. novembar 2021 - Povodom proslave 75. godišnjice UNICEF-a, u galeriji O3ONE predstavljena je specijalna kolekcija jedinstvenih digitalnih tokena, poznatijih pod nazivom NFT (non-fungible token), koja će biti izložena do 19. decembra u prostoru galerije i onlajn na stranici https://donacije.unicef.rs/nft/

Istovremeno sa izložbom kreće i onlajn aukcija u kriptovaluti na Ethereum blokčejnu, koja je napravljena uz ekspertsku podršku ECD-a i MVP Workshop-a. Početna cena svakog NFT-a je 1 etereum.  Onlajn aukcija odvija se na stranici https://donacije.unicef.rs/nft/.

Sav prihod ostvaren prodajom jedinstvenih digitalnih tokena upotrebiće se za nabavku asistivne tehnologije koja pomaže deci sa smetnjama u razvoju da povećaju svoje sposobnosti i veštine.

Na aukciji će se naći 15 NFT-jeva sa posebnim foto-momentima iz sportske karijere nacionalnih ambasadora UNICEF-a u Srbiji – Ane Ivanović i Aleksandra Saše Đorđevića, kao i adaptiranim muralima umetnika okupljenih oko Runaway fondacije koju vodi Andrej Josifovski – Pijanista, te motivima uspešnih igara domaće scene razvoja video igara, koji su obezbeđeni u saradnji sa Asocijacijom industrije video igara Srbije (SGA). Cela izložba se može pogledati i na linku: https://www.cryptovoxels.com/spaces/39560dd7-6f0c-428a-8874-44686adf66ae/play

Jedinstveni digitalni token predstavlja originalan, unikatan, nezamenjiv zapis digitalne imovine sačuvan na blokčejn mreži. Vlasništvo NFT tokena pripisuje se kriptoadresi na kojoj se token nalazi, a podaci poput cene, istorije transakcije i vlasništva ostaju zauvek sačuvani i dostupni na blokčejn mreži.

„UNICEF već 75 godina mobiliše svet kako bi se svoj deci omogućili dostojanstven život i razvoj, bez obzira na to gde su rođena i gde žive. Inspiracija za NFT aukciju su poznate UNICEF-ove čestitke koje već dugo prenose poruke solidarnosti sa decom sveta. Uz pomoć umetnika, gejmera i tehnoloških lidera, te UNICEF-ovih nacionalnih ambasadora, osavremenili smo početnu ideju prodaje motiva radi prikupljanja donacija za decu i kreirali 15 jedinstvenih NFT-ova. Zahvaljujem svima koji su pomogli u stvaranju prve UNICEF-ove kolekcije digitalnih tokena u Srbiji i šire“, izjavila je Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Cilj UNICEF-a je da uz pomoć donacija prikupljenih tokom onlajn aukcije obezbedi asistivnu tehnologiju za razvojna savetovališta i vrtiće u Srbiji kako bi deca sa smetnjama u razvoju dobila pomoć za komunikaciju sa vršnjacima i odraslima, za igru, učenje i druženje, kao i za korišćenje drugih tehnologija i aparata.

Specijalna kolekcija UNICEF-ovih jedinstvenih digitalnih tokena obuhvata radove uličnih umetnika Dejana Ivanovića, Mihajla Prostrana, Nikole Gajića, Nikole Mihajlovića i Andreja Josifovskog, koji su svoje radove naslikali tokom Runaway festivala ove godine. Uz njihove radove, tu su i motivi domaće scene razvoja igara, dizajnera video igara iz studija: Demagog, Yboga, COFA Games i Kerber Games koji su donirani u saradnji sa SGA, te foto-momenti UNICEF-ovih nacionalnih ambasadora. Podršku realizaciji ovih dela pružili su i Grad Beograd, ustupanjem pokretnih dizalica, te kompanija Boje, koja je donirala farbu za rad umetnika.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

Additional resources

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.