Diplome za bolju budućnost

12 April 2019
Dobitnice diploma
UNICEF Srbija/2019/Pančić

Beograd, 12. april 2019 – U okviru projekta „Stop dečijim brakovima – mobilisanje zajednice za adekvatni odgovor institucija“ koji sprovode Bibija i UNICEF sa ciljem sprečavanja dečijih brakova, 15 Romkinja uzrasta od 15 do 20 godina, koje su isključene iz sistema obrazovanja, završille su serifikovane kurseve i dobile diplome Academia Educativa-e.

Pored diplome, sve učesnice dobile su i osnovnu opremu kako bi u praksi mogle da primene novostečeno znanje.

Tim povodom Svetlana Ilić iz Romskog ženskog centra "Bibija" rekla je kako je projekat veoma važan za devojčice u romskoj zajednici, jer one, nakon prekida školovanja, najčešće stupaju u rane brakove. 

"Ova diploma je mogućnost da im se promeni sudbina i da sutra bolje žive."

"Ovo je samo jedna od brojnih aktivnosti dugoročnijeg programa koji se realizuje u nekoliko opština u Srbiji, a ima za cilj da doprinese okončanju dečijih brakova u Srbiji do 2030. godine", izjavila je Vesna Dejanović iz UNICEF-a.

Vedrana Stanojević iz Academia Educativa-e je naglasila da su sve devojčice bile izuzetno motivisane, da su redovno pohađale nastavu i da su odabrale da uče ono što ih zanima.

"Dobila sam diplomu i jako sam ponosna što ću sada moći da radim i zarađujem. Planiram da pored završenog kursa za pedikir i manikir, upišem i kurs za šminkera", sa osmehom je izjavila Ardijana Šalja (15) jedna od dobitnica diploma.

"Na kursu sam upoznala jako dobre devojke, koje su mi sada drugarice i nastavljamo da se družimo preko društvenih mreža", rekla je Afrodita Bečaj (16).

UNICEF i Bibija nastavljaju da sprovode neformalne obrazovne aktivnosti sa ciljem da se što više mladih Romkinja ekonomski osnaži i postanu pokretačice promena u svojoj zajednici.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.