Svako dijete treba porodicu (2013‒2014)

Hraniteljstvo u Crnoj Gori

Svako dijete treba porodicu
UNICEF Montenegro

Svako dijete treba porodicu (2013‒2014)

Cilj kampanje je da promoviše pravo svakog djeteta na život u brižnom porodičnom okruženju. Prema Istraživanju znanja, stavova i praksi crnogorskih građana u odnosu na hraniteljstvo, sprovedenom u decembru 2012. godine, 58% ispitanika vjeruje da je za dijete lišeno roditeljskog staranja dobro rješenje smjestiti ga u ustanovu.  .
Međutim, kako je naglasio šef Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks, „više od 50 godina istraživanja pokazalo je da su djeca smještena u ustanovama u ranom djetinjstvu u riziku od psiholoških, emocionalnih i fizičkih kašnjenja u razvoju – što se može nadoknaditi jedino u brižnom porodičnom okruženju“.
Prema podacima UNICEF-a iz 2010. godine, 59 posto djece uzrasta ispod tri godine smještene u JU Dječji dom „Mladost“ u Bijeloj dospjelo je tamo odmah po rođenju. Naučna istraživanja, međutim, ukazuju na to da djecu uzrasta ispod tri godine nikada ne treba smještati u ustanove.
Kampanja promocije hraniteljstva „Svako dijete treba porodicu“ sprovodila se u okviru projekta „Reforma sistema socijalne i dječje zaštite: Unapređenje socijalne inkluzije“, koji je implementirala Vlada Crne Gore, uz tehničku podršku UNICEF-a i UNDP-a i finansijsku podršku EU.
 

Video sadržaji iz kampanje Svako dijete treba porodicu

Posteri iz kampanje Svako dijete treba porodicu