Britanski glumac Nikolas Lindhrst nastavlja da promoviše hraniteljstvo u Crnoj Gori

“Svako dijete treba porodicu”

UNICEF Crna Gora
Nikolas Lindhrst tokom govora na danu otvorenih vrata u Danilovgradu
UNICEF Crna Gora
18 Mart 2016

DANILOVGRAD, 18. mart 2016. – Nikolas Lindhrst, glumac poznat po svojoj ulozi Rodnija Trotera u komediji “Mućke” BBC televizije, po treći put je posjetio Crnu Goru nakon što je 2013. godine postao promoter kampanje “Svako dijete treba porodicu”.

Velika mi je čast što sam ovdje sa vama kao neko ko se brzo zaljubljuje u Crnu Goru, a naročito u narod u Crnoj Gori, koji je tako pametan i poseban. Ukoliko smatrate da postoji šansa da postanete hranitelji, zamolio bih vas da se o tome informišete. Kako ja to vidim, to predstavlja izuzetno iskustvo i govoreći kao otac, ljubav djeteta je magična stvar koja je promijenila moj život.

Britanski glumac Nikolas Lindhrst

Kampanju „Svako dijete treba porodicu“ pokrenuli su 2013. godine Vlada Crne Gore i UNICEF, uz podršku EU, kako bi podstakli ljude da postanu hranitelji i spriječe smještanje djece bez roditeljskog staranja u ustanove u Crnoj Gori.

Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, vjeruje da  napuštanje ili odvajanje djece od roditelja za njih predstavlja veoma traumatično iskustvo.

Vizija o Crnoj Gori kao prvoj zemlji u regionu koja nema djecu mlađu od tri godine u institucijama jasna je i ostvarljiva. Međutim, pred nama je dug put i još dosta napora je potrebno uložiti kako bismo riješili ovaj problem koji je jedno od ključnih pitanja ljudskih prava.

Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a

Hranitelji iz Danilovgrada govorili su o svom iskustvu i pozvali građane da postanu hranitelji.

Hraniteljica Mileva Jovanović, govorila je o svojim iskustvima
UNICEF Montenegro / Duško Miljanić / 2016
Hraniteljica Mileva Jovanović, govorila je o svojim iskustvima

Hraniteljka sam troje djece od moje pokojne sestre koja je tragično izgubila život prije sedam godina. Suprug i ja takođe imamo troje djece. U početku je bilo malo naporno, ali se nadam da će se taj napor isplatiti jer su oni dobra djeca i dobri đaci i čast mi je takvoj djeci da budem i roditelj i staratelj.

Hraniteljica Mileva Jovanović

Maja Luketić, direktorica Centra za socijalni rad u Danilovgradu, naglašava da svako dijete ima pravo da živi u toplom porodičnom okruženju.

UNICEF Crna Gora

„Roditeljstvo uvijek predstavlja izazov. Ipak, pojedini roditelji se suočavaju sa otežanim životnim uslovima i okolnostima tako da taj izazov kod njih bude još veći. Roditeljima koju su u ovakvoj situaciji nepohodno je stalno pružati podšku, ohrabrenje i potporu. Jedino tako se može spriječiti smještanje djece u institucije“, ona je kazala.

Kampanja “Svako  dijete  treba  porodicu” dio je šire reforme sistema socijalne i dječije zaštite koja ima za cilj da omogući svakom djetetu da raste u bezbjednom porodičnom okruženju.