Podrška roditeljima da bude u srcu svih politika za djecu i porodice

31 Maj 2022
Dan roditelja
UNICEF Crna Gora/Duško Miljanić

PODGORICA, 31. maja 2022 – U susret Međunarodnom danu roditelja, koji se obilježava 1. juna, UNICEF podsjeća na značaj podrške roditeljima kroz politike, mjere i usluge za roditelje u svim opštinama Crne Gore.

Vršiteljka dužnosti šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Sabina Žunić čestitala je svim roditeljima njihov dan.

„Savremena istraživanja o dobrobiti djece pružaju brojne dokaze o značaju podrške roditeljima. UNICEF, u saradnji s Vladom Crne Gore i Evropskom unijom te drugim partnerima, kontinuirano radi na programima i politikama koje doprinose postojećim i novim zakonima, mjerama i uslugama koje pomažu roditeljima u njihovoj najzahtjevnijoj životnoj ulozi. Kroz promociju i zagovaranje politika po mjeri porodica na radnom mjestu, rad na povećanju dostupnosti vrtića i usluga, te program roditeljstva ‘Brižne porodice’ i aplikaciju Bebbo, nastojimo da doprinesemo izgradnji podrške društva roditeljima u obavljanju njihove uloge. Ta podrška treba i da doprinese očuvanju i unapređenju dobrobiti i mentalnog zdravlja roditelja u skladu sa savremenim zahtjevima života. Podrška roditeljstvu još je značajnija kada su u pitanju ranjive grupe djece – poput djece koja žive u hraniteljskim porodicama ili djece sa smetnjama u razvoju”, poručila je Sabina Žunić.

 

Sabina
UNICEF Crna Gora/Duško Miljanić/2022
Žunić: Nastojimo da doprinesemo izgradnji podrške društva roditeljima

UNICEF, u saradnji s Evropskom unijom u Crnoj Gori, podržava razvoj i sprovođenje politika za roditelje i djecu, te radi na uspostavljanju inovativnih usluga koje odgovaraju na savremene potrebe roditelja. Takav je program roditeljstva „Brižne porodice” koji se sprovodi u 8 opština i kroz koji je prošlo više od 700 roditelja, te aplikacija Bebbo koju je preuzelo preko 6.000 korisnika i koja roditeljima pruža naučno utemeljene i provjerene savjete i informacije o zdravlju, njezi i vaspitanju djece do šeste godine života.

Anketa o korisničkom iskustvu roditelja koji koriste Bebbo aplikaciju pokazala nam je da je većina roditelja ocijenila aplikaciju kao laku za korištenje i kao pouzdan izvor informacija: „Na drugom mjestu teško mogu da dobijem pouzdane informacije o razvoju svog djeteta. Aplikacija je jednostavna za korišćenje i sadrži informacije i smjernice za sve aspekte razvoja djeteta”, ocjena je jedne korisnice aplikacije koja je učestvovala u anketi.

Roditelji koji su pohađali program „Brižne porodice” kazali su da ovaj program doprinosi unapređenju odnosa među članovima porodice, porodičnom zadovoljstvu i direktno utiče na mentalno zdravlje. „Program je fenomenalan i preporučio bih ga svima”, poručio je Mersid Sijarić, otac dvoje djece iz Bijelog Polja. „Program bih preporučila i roditeljima i hraniteljskim porodicama”, istakla je hraniteljka iz Bijelog Polja Rozana Božović.

Navedene aktivnosti dio su programa podrške ranom razvoju, čiji je cilj unapređenje zdravlja i dobrobiti djece i pružanje podrške roditeljima i starateljima. Ovaj trogodišnji program trajaće do jula 2023. godine. Finansira ga Evropska unija, a sprovodi UNICEF, u saradnji s nacionalnim partnerima.

Više informacija o programu „Brižne porodice” možete pročitati ovdje.

Aplikacija Bebbo za roditelje djece do šest godina može se preuzeti u Google Play ili App prodavnicama.

Kontakti za medije

Gorana Banda
UNICEF Crna Gora
Telefon: +382 69 580 694

O UNICEF-u

UNICEF promoviše prava i dobrobit svakog djeteta, u svemu što radimo. Zajedno s našim partnerima radimo u 190 zemalja i teritorija kako bismo tu posvećenost pretočili u praktičnu akciju, ulažući posebne napore na dopiranje do najugroženije i isključene djece, na dobrobit sve djece, svuda.

Pratite nas: Twitter  Facebook  Instagram  YouTube  LinkedIn   TikTok