UNICEF i EU proslavili Mjesec roditeljstva s roditeljima, djecom i partnerima

Predstavljena dva programa namijenjena roditeljima djece najmlađe dobi

UNICEF Crna Gora
Govornici
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2022
15 Jun 2022

PODGORICA, 15. jun 2022 - Povodom Mjeseca roditeljstva, u saradnji s Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, UNICEF je organizovao prezentaciju programa koji podržavaju roditelje u njihovim važnim životnim ulogama.

U Evropskoj kući predstavljena su dva programa namijenjena roditeljima djece najmlađe dobi – „Brižne porodice“ i aplikacija Bebbo.

Program „Brižne porodice“ sprovodi se već četiri godine u Crnoj Gori i do sada je u njemu učestvovalo više od 700 roditelja koji su programu dali prosječnu ocjenu 4,74 od maksimalnih 5. Evaluacijom ovog programa utvrđeno je da se nakon njegovog sprovođenja u porodicama bilježi smanjenje grubog i nasilnog roditeljstva za 70%, te značajno smanjenje problema u ponašanju djeteta (31%) i roditeljske depresije (45%).

Gosti
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2022

Program „Brižne porodice“, koji se realizuje uz podršku UNICEF-a i EU u Crnoj Gori, razvijen je i prethodno testiran u mnogim zemljama svijeta kroz saradnju između SZO, UNICEF-a, Univerziteta u Kejptaunu i Univerziteta Stelenboš u Južnoj Africi, Univerziteta Oksford i Univerziteta Bangor u Velikoj Britaniji. Osim u Crnoj Gori, ovaj program se u Evropi sprovodi u Češkoj, Sjevernoj Makedoniji, Moldaviji i Rumuniji. Program je roditeljima predstavila njegova autorka profesorka kliničke psihologije Džudi Hačings (Judy Hutchings), dok je o njegovom sprovođenju u Crnoj Gori govorila psihoterapeutkinja i voditeljka grupe Darija Petović-Bambur. Program je namijenjen roditeljima djece od 2. do 9. godine života, a sprovodi se u vrtićima, nevladinim organizacijama i domovima zdravlja širom zemlje.

Judy Hutchings
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2022
Džudi Hačings, autorka programa "Brižne porodice"

Aplikaciju Bebbo predstavila je koordinatorka programa za rani razvoj djece u UNICEF-u Crne Gore Ida Ferdinandi, a pridružila joj se i Maja Miranović, majka koja već duže vrijeme koristi aplikaciju. Ova aplikacija roditeljima djece do šest godina pruža pouzdane informacije o nizu tema, kao što su zdravlje, ishrana, dojenje, bezbjednost, učenje u ranom uzrastu i pozitivno roditeljstvo. Cjelokupni sadržaj aplikacije razvijen je u saradnji s Institutom za javno zdravlje i može se besplatno preuzeti na Google Play-u ili App Store-u.

Majka s bebom
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2022

"Dragi roditelji, pozivamo vas da koristite prednosti kvalitetnih i provjerenih programa koji su pomogli hiljadama majki i očeva u Crnoj Gori i regionu u prvim i često najkritičnijim godinama života djeteta i iskustva roditeljstva", poručila je koordinatorka programa za rani razvoj djece u UNICEF-u Ida Ferdinandi.

Program „Brižne porodice“ i aplikacija Bebbo realizovani su u Crnoj Gori uz podršku UNICEF-a i finansijsku podršku Evropske unije.