UNICEF-ovi mladi reporteri provjeravaju tačnost informacija o koronavirusu

Svi koji su u dilemi i žele da provjere tačnost neke informacije mogu je poslati mladim reporterima preko društvenih mreža UNICEF-a Crna Gora – Fejsbuka, Instagrama i Tvitera

Jelena Perovic
Vizual za korišćenje pouzdanih informacija
UNICEF Crna Gora
10 April 2020

PODGORICA, 10. APRIL 2020. – Imajući u vidu veliki broj lažnih vijesti o koronavirusu, UNICEF-ovi mladi reporteri počeli su da provjeravaju tačnost informacija koje se objavljuju na društvenim mrežama i u medijima i da zaključke svojih analiza objavljuju na sajtu UNICEF-a Crna Gora.

U provjeri tačnosti informacija slijede primjere analiza sa platforme Raskrinkavanje.me i koriste njihovu javno dostupnu metodologiju.

„Želimo da na ovaj način doprinesemo sprečavanju širenja dezinformacija o koronavirusu i promovišemo pouzdane izvore informacija, prije svega Institut za javno zdravlje, koji smo i sami konsultovali da bismo utvrdili da li su neke od ovih informacija tačne”, ističe Sara Marković.

Kritička analiza svih informacija jedna je od ključnih vještina medijske pismenosti koju mladi reporteri žele da promovišu na ovaj način. „Nije nam cilj samo da pomognemo ljudima da ne nasijedaju na lažne vijesti, već i da promovišemo kritičku analizu svih informacija tako što ćemo kroz ove primjere pokazati kako se to radi”, poručuje Đorđe Ivanović.

Lana Jovanović objašnjava da se proces provjeravanja tačnosti informacija sastoji od nekoliko ključnih koraka koje svaki čovjek može da preduzme svaki put kada čuje, pogleda ili pročita nešto i time osigura da ne donosi odluke na osnovu netačnih informacija.

„Svako može da uporedi šta razni izvori informacija kažu na određenu temu, a onda da provjeri tačnost informacije sa stručnjakom ili nadležnom institucijom koja je pozdan izvor informacija”, objašnja Darja Miljanić.

Za sada je na stranici UNICEF-a Crna Gora objavljeno pet analiza mladih reportera u kojima provjeravaju tačnost informacija poput toga da su krvave oči i gubitak čula mirisa simptomi koronavirusa; da su ljudi sa krvnom grupom A najviše podložni, a oni sa 0 krvnom grupom najotporniji zarazi koronavirusom; da je mediteranska dijeta „čudotvoran lijek” protiv koronavirusa i da su Olimpijske igre odložene prvi put u istoriji.

„Svi koji su u dilemi i žele da provjerimo neku informaciju mogu nam je poslati preko društvenih mreža UNICEF-a Crna Gora – Fejsbuka, Instagrama i Tvitera”, poručuje Jovana Vujović.

Inspirisana radom na provjeravanju tačnosti informacija, mlada reporterka Silva Dervanović napravila je i kratku video poruku kroz koju poziva sve građane Crne Gore da koriste isključivo pouzdane izvore informacija i da sve vijesti provjeravaju na zvaničnim sajtovima i društvenim mrežama Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje, UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije.

Poruka UNICEF-ovih mladih reportera svim građanima Crne Gore je: Birajmo šta gledamo, čitamo i slušamo. Birajmo kome vjerujemo. Budimo medijski pismeni, provjeravajmo i kritički analizirajmo sve medijske sadržaje prije nego ih podijelimo s drugima. Birajmo šta objavljujemo.