Gubitak čula mirisa kao simptom koronavirusa?

Provjeravanje činjenica

Darja Miljanić
Naslov iz novina
UNICEF Crna Gora
08 April 2020

S dolaskom koronavirusa pojavile su se i mnoge vijesti o simptomima koji ga prate. Naime, sredinom marta ove godine objavljena je vijest o gubitku mirisa kao jednom od simptoma ovog virusa. Poput većine građana, i mi smo se zainteresovali za tačnost ove informacije, pa smo odlučili da je ispitamo.

Telegraf, Nedeljnik, Kurir, Vesti.rs, Srbija danas, Informer, BBC, Nezavisne, Alo, Objektiv, Mondo i Krstarica samo su neki od brojnih medija iz regiona koji su objavili ovu vijest. Sudeći prema vremenu kada je informacija objavljena, možemo pretpostaviti da je Blic prvi prenio ovu informaciju.

U tom tekstu spominje se njemački virolog Hendrik Štrek, direktor Instituta za virologiju i istraživanje HIV-a Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bonu, kao izvor informacije. On govori o svom istraživanju, u kojem je pregledao stanovnike iz okruga Hajnsberg, u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, gdje ima veliki broj zaraženih. Istraživanjem je utvrdio da se skoro trećina pacijenata žalila na gubitak mirisa.

Slika teksta iz novina
UNICEF Crna Gora

Ostali mediji, koji su objavili ovu informaciju, kao izvor uglavnom navode naučnike sa Kings koledža London (KCL). U objavi je navedeno da su naučnici preko aplikacije dobili odgovore od više od 400.000 ljudi, od kojih je 1.702 reklo da je testirano na virus, a 579 je bilo pozitivno, dok je 1.123 negativno. Od onih koji su bili pozitivni, tri petine, 59%, izgubilo je čulo mirisa i ukusa, ali Svjetska zdravstvena organizacija još nije ovaj simptom uvrstila na zvaničan spisak simptoma.

Slika teksta iz novina
UNICEF Crna Gora

Pitali smo Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZ CG) da li je iznenadni gubitak osjećaja mirisa novi simptom zaraze koronavirusom, kako se navodi u pojedinim medijima.

„Iako se u medijima može primijetiti učestali natpis da je gubitak mirisa (stručno anosmia) jedan od simptoma infekcije novim koronavirusom, njegova učestalost nije prijavljena kao značajna u naučnim studijama koje su sprovođene u pogođenim državama“, navodi se u njihovom odgovoru.

IJZ CG  upućuje nas na to da je studija urađena na najvećem broju ispitanika – Covid-19 pacijenata ukazala da su najčešći simptomi infekcije sljedeći:

Tabela simptoma Covida-19
UNICEF Crna Gora

Stoga zaključujemo da informacija o gubitku mirisa kao jednom od simptoma ovog virusa nije u potpunosti tačna.

 

U želji da doprinesu sprečavanju širenja dezinformacija o koronavirusu i da promovišu pouzdane izvore informacija, UNICEF-ovi mladi reporteri odlučili su da provjeravaju tačnost informacija koje se objavljuju na društvenim mrežama i u medijima, a koje izazivaju pažnju građana. U provjeri tačnosti informacija slijedili su primjere analize sa platforme „Raskrinkavanje i djelimično koristili njihovu javno dostupnu metodologiju.