Mediteranska dijeta liječi od korone?

Provjeravanje činjenica

Jovana Vujović
Naslov iz novina
UNICEF Crna Gora
09 April 2020

U martu je internetom počela da kruži vijest da je mediteranska dijeta „čudotvorni lijek” protiv koronavirusa. Ovu informaciju prenijelo je nekoliko portala citirajući španskog ljekara Hose Manuel Fernandes Garsiju koji je kazao da će „ova dijeta pomoći tijelu da se izbori s infekcijom koronavirusa”, te da „u ishranu treba dodati više voća, povrća, zeleniša, žitarica od cijelog zrna i nerafinisane proizvode”.

UNICEF-ovi mladi reporter odlučili su da provjere ovu informaciju i utvrdili su da su ovu vijest prenijeli portal Volim Podgoricu, Krstarica, Ljepota & zdravlje, kako možete vidjeti na priloženim fotografijama.

slika teksta iz medija
UNICEF Crna Gora

Istražujući izvor ove informacije, vidjeli smo da je ljekar Hose Manuel Fernandes Garsija, iz španskog društva doktora opšte i porodične medicine, zadužen za pitanje ishrane, za španske medije govorio o ovoj temi.

https://www.elespanol.com/ciencia/nutricion/20200313/coronavirus-mejores-alimentos-reforzar-sistema-inmune/473954158_0.html

Međutim, odlučili smo da se obratimo Institutu za javno zdravlje Crne Gore i da ih pitamo da li je tačno da će mediteranska dijeta (više voća, povrća i zeleniša) pomoći tijelu da se izbori s infekcijom koronavirusom, kako prenose pojedini onlajn mediji citirajući španskog ljekara Hose Manuel Fernandes Garsiju.

„Hrana nema specifičan uticaj na smanjenje rizika od obolijevanja. Najbolji dokaz tome je činjenica da su najpogođenije upravo mediteranske države – Italija i Španija. Mediteranska ishrana je dio zdravih navika i zdravih stilova života te kao takva, u kombinaciji s pravilnim ritmom života – redovnim snom, smanjanjem stresa (koliko god je to moguće u ovoj situaciji), može doprinijeti boljem funkcionisanju imunskog sistema, iako ne postoje jasni naučni dokazi za to”, navodi se u odgovoru koji je IJZ dostavio UNICEF-ovim mladim reporterima.

Takođe smo posjetili sajt Svjetske zdravstvene organizacije, na kojem smo pronašli tekst o ovoj dijeti gdje navode da dijeta ima zaštitan efekat na kardiovaskularne bolesti, kao i na dvije vrste dijabetesa.

slika teksta iz medija
UNICEF Crna Gora

Iz našeg istraživanja saznali smo da ova dijeta može uticati dobro na naše zdravlje, ali da ne djeluje kao zaštita  od koronavirusa, tako da smo došli do zaključka da ova vijest nije tačna.

 

U želji da doprinesu sprečavanju širenja dezinformacija o koronavirusu i da promovišu pouzdane i provjerene izvore informacija, UNICEF-ovi mladi reporteri odlučili su da provjeravaju tačnost informacija koje se objavljuju na društvenim mrežama i u medijima, a koje izazivaju pažnju građana. U provjeri tačnosti informacija slijedili su primjere analize sa platforme „Raskrinkavanje i djelimično koristili njihovu javno dostupnu metodologiju.