Kineski naučnici otkrili koja krvna grupa je najpodložnija koronavirusu?

Provjeravanje činjenica

Lana Jovanović
Naslov iz novina
UNICEF Crna Gora
09 April 2020

Nekoliko medija objavilo je da su kineski naučnici otkrili da su ljudi s krvnom grupom A najviše  podložni zarazi koronavirusom, dok su oni s 0 krvnom grupom najotporniji. To saznanje je, kako navode, rezultat istraživanja grupe kineskih naučnika koje je objavljeno na sajtu MedRxiv.

Kao i većina informacija o ovom veoma opasnom virusu koje su objavljene u medijima i na društvenim mrežama, bez kredibilnog izvora, i ova je mnoge navela na razmišljanje da li je ispravna ili ne.

Istražujući o tome nailazimo na više medija koji su objavili ovu informaciju, kao što su: Kodex, Alo, Informer, Kurir, Telegraf, Mondo, zatim Novosti.rs, Srbija Danas, Nezavisne novine, Espresso.rs, Nationalgeographic.rs.

Ovi mediji su uglavnom doslovno objavili istu informaciju, a izvor im je sajt MedRxiv.

https://www.medrxiv.org/content/about-medrxiv

U tekstovima se navodi da je MedRxiv servis za objavljivanje preliminarnih naučnih izveštaja iz medicine prije nego što ih recenziraju eksperti iz date oblasti. U sekciji „O nama“ na tom sajtu piše da istraživanja koja su tamo postavljena ne bi trebalo da budu objavljivana u medijima kao pouzdani izvori informacija, niti kao uputstva medicinskom osoblju za njihov dalji rad.

Provjerom objava na ovom sajtu saznali smo da je ova analiza u toku, te da rezultati još nijesu konačni. Razlika između procesa koji je u toku i koji je zaključen je velika, jer rezultat istraživanja može biti suprotan, odnosno naučnici mogu doći do zaključka da krvne grupe ne moraju imati uticaj na to ko će biti podložniji koronavirusu.

Takođe, koristili smo i izjavu dr Nele Eraković iz Zavoda za transfuziju krvi iz Podgorice koja je u jutarnjem programu TV Vijesti kazala da još ne postoje podaci o tome koja krvna grupa je najpodložnija ovom virusu.

„Svjetska zdravstvena organizacija je za sada stava da se ovaj virus ne prenosi putem krvi. Studije na tu temu su rađene, prije svega, to su statistički podaci oboljelih u Vuhanu. Taj procenat broja pacijenata ide ka tome koja krvna grupa je najviše zastupljena. Imaju najviše zastupljenu A krvnu grupu, pa je logikom najviše pacijenata te krvne grupe... Ako uzmemo u obzir prethodne viruse i njihovu povezanost s krvnim grupama, to nije imalo nekog značajnog uticaja, tako da ne očekujem ni da će ovo imati. Vjerovatno ćemo za godinu dana, kada bude bila vakcina, imati i podatke koja krvna grupa najviše obolijeva“, kazala je Eraković.

https://www.youtube.com/watch?v=xLPkKaLk_Hk

Kao rezultat ovog istraživanja, zaključujemo da informacija o uticaju krvnih grupa na podložnost virusu nije tačna, već da je istraživanje u toku i da se ovakve informacije sa striktnim stavom mogu objaviti tek nakon donošenja odluke naučnika, na kraju istraživanja.

 

U želji da doprinesu sprečavanju širenja dezinformacija o koronavirusu i da promovišu pouzdane i provjerene izvore informacija, UNICEF-ovi mladi reporteri odlučili su da provjeravaju tačnost informacija koje se objavljuju na društvenim mrežama i u medijima, a koje izazivaju pažnju građana. U provjeri tačnosti informacija slijedili su primjere analize sa platforme „Raskrinkavanje” i djelimično koristili njihovu javno dostupnu metodologiju.