Oči jasno govore da imate koronavirus?

Provjeravanje činjenica

Sara Marković
Naslov iz novina
UNICEF Crna Gora
09 April 2020

U onlajn medijima i na društvenim mrežama krajem marta je kružila informacija o krvavim očima kao novom simptomu oboljenja izazvanog koronavirusom. Mediji su pisali da oči jasno govore da imate koronavirus i da, pored već poznatih simptoma poput groznice i neprekidnog kašlja, pojedinci koji su zaraženi koronavirusom mogu imati i krvave oči ‒ kao da imaju alergijsku reakciju.

Ovu informaciju objavili su, između ostalih, portali Alo, Novi.ba, Antena M, Srbija danas, Beograd in, Korisni savjeti, Kurir, Espreso...

Slika google pretrazivaca
UNICEF Crna Gora
Slika google pretrazivaca
UNICEF Crna Gora

Izvor ove informacija je izjava Chelsey Earnest, medicinske sestre u Life Care Centeru u Vašingtonu, koja je o ovome govorila za CNN, 24. marta. 

Slika iz medicinske sestre iz inostranih medija
UNICEF Crna Gora
slika teksta iz medija
UNICEF Crna Gora

U toj izjavi medicinska sestra navodi da je vidjela pacijente čije su oči crvene, nalik na oči s alergijskom reakcijom.

Koristeći pouzdane i provjerene izvore, provjeravali smo sajt Svjetske zdravstvene organizacije i utvrdili da se krvave oči nigdje ne pominju kao simptom.

slika teksta iz medija
UNICEF Crna Gora

Takođe, pitali smo Institut za javno zdravlje Crne Gore da li je ova informacija tačna.

Uputili su nas na studiju koja je urađena na najvećem broju ispitanika ‒ Covid-19 pacijenata i koja ukazaje da su najčešći simptomi infekcije sljedeći:

Simptomi Covida 19
UNICEF Crna Gora

„Tu je ujedno i odgovor na konjuktivitis – 0,8 odsto oboljelih žalilo se na upalu sluznica,  0,8 odsto od gotovo 56 hiljada uključenih u studiju. Dakle, iznimno rijetko“, navodi se u odgovoru IJZ CG.

Dakle, krvave oči nijesu novi simptom koronavirusa, niti jedino oči mogu jasno govoriti da imate koronavirus, pa stoga možemo zaključiti da je ova informacija netačna.

Netačne ili neprovjerene vijesti mogu se naći pri svakom kliku. Iz tog razloga, medijska pismenost je od izuzetnog značaja, kao jedan od prvih mehanizama odbrane od lažnih vijesti.

#Ostani doma i informiši se putem provjerenih izvora informacija!

 

U želji da doprinesu sprečavanju širenja dezinformacija o koronavirusu i da promovišu pouzdane izvore informacija, UNICEF-ovi mladi reporteri odlučili su da provjeravaju tačnost informacija koje se objavljuju na društvenim mrežama i u medijima, a koje izazivaju pažnju građana. U provjeri tačnosti informacija slijedili su primjere analize sa platforme „Raskrinkavanje i djelimično koristili njihovu javno dostupnu metodologiju.