Pet načina kojima možete pomoći svom djetetu da bezbjedno koristi internet

Kako da vaše dijete bezbjedno koristi internet dok je primorano da boravi u kući tokom epidemije COVID-a-19

Sara Džejkobstajn, stručnjakinja za prava djeteta i biznis, UNICEF SAD
Dvoje djece koriste tablete
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2016
21 April 2020

Ukoliko je vaša porodica primorana da ostane kod kuće tokom epidemije koronavirusne bolesti (COVID-19), vaša djeca vjerovatno provode mnogo više vremena na internetu. Škola, razgovori s prijateljima i bakama, pa čak i časovi muzike – mnogo toga se preselilo na internet.

Takva mogućnost održavanja veza djeci i tinejdžerima pomaže da umanje uticaj ove nove (privremene) svakodnevice i ohrabruje ih da nastave sa životom i obavezama. Ipak, ovakve okolnosti ujedno donose i niz novih izazova za svakog roditelja. Kako da u potpunosti iskoristite sve što internet može ponuditi, a da pritom potencijalnu štetu svedete na najmanju moguću mjeru? Postići tu ravnotežu nije jednostavno ni kada je situacija normalna, a kamoli kada se suočimo sa zdravstvenom krizom poput COVID-a-19.

 

Pet načina kojima možete pomoći svojoj djeci da bezbjedno koriste internet

Majka objasnjava djecaku kako da bezbjedno koristi internet
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018

1. Djecu čuvajte podstičući otvorenu komunikaciju

Otvoreno i iskreno porazgovarajte sa svojom djecom o tome s kim komuniciraju i na koji način to čine. Pobrinite se da razumiju vrijednost brižne i podržavajuće interakcije i da to znači da diskriminišući ili neprikladni kontakt nije prihvatljiv ni u kakvim okolnostima. Ako vaša djeca dožive bilo šta od toga, ohrabrite ih da to odmah kažu vama ili odrasloj osobi kojoj vjeruju. Budite oprezni ukoliko vam se učini da je vaše dijete uznemireno ili tajnovito zbog aktivnosti na internetu ili ukoliko doživljavaju maltretiranje putem interneta.

Radite s djetetom na određivanju pravila o tome kako, kada i gdje se uređaji mogu koristiti.

Otac i ćerka rade na računaru
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018

2. Koristite tehnologiju kako biste ih zaštitili

Provjerite da li uređaj vašeg djeteta koristi najnoviji softver i antivirusne programe i jesu li postavke koje se odnose na privatnost uključene. Veb-kamere držite pokrivenima kada se ne koriste. Kod mlađe djece, alati poput roditeljskog nadzora, uključujući sigurnu pretragu, mogu pomoći da iskustva djeteta na internetu ostanu pozitivna.

Budite oprezni s besplatnim obrazovnim resursima na internetu. Vaše dijete nikada ne bi trebalo da postavlja svoju fotografiju ili da navodi svoje puno ime da bi koristilo ove resurse. Ne zaboravite da provjerite postavke privatnosti kako biste ograničili prikupljanje podataka. Pomozite svom djetetu da nauči da privatne podatke ne dijeli ni sa kim, posebno ne s nepoznatima.

Majka sa djecom provodi vrijeme na računaru
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2016

3. Provedite vrijeme s djetetom dok koristi internet

Stvorite uslove da vaše dijete ostvari sigurne i pozitivne interakcije s prijateljima, porodicom i vama dok je na internetu. U ovom trenutku, povezivanje s drugima važnije je nego ikad i to vam može biti izvrsna prilika da svojim primjerom ukažete na važnost ljubaznosti i empatiju putem vaših virtuelnih „interakcija”.

Pomozite svom djetetu da prepozna i izbjegne dezinformacije i neprikladne sadržaje koji mogu povećati stepen anksioznosti izazvane pandemijom COVID-a-19. Na raspolaganju su vam brojni digitalni resursi kredibilnih organizacija, poput UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije, kako biste zajedno saznali više o virusu.

Provedite neko vrijeme s djetetom kako biste identifikovali aplikacije, igre i druge izvore zabave na internetu koji odgovaraju uzrastu djeteta.

Otac sa djecom za računarom
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2016

4. Podstičite dijete na zdrave navike tokom korišćenja interneta

Promovišite i pratite dobro ponašanje na internetu i tokom video-poziva. Podstaknite svoju djecu da budu ljubazna i puna poštovanja prema drugovima iz škole, da vode računa kakvu odjeću imaju na sebi i da izbjegavaju pridruživanje video-pozivima kada su u spavaćoj sobi.

Upoznajte se sa školskim pravilima i telefonskim linijama za pomoć kako biste prijavili maltretiranje putem interneta ili neprikladan onlajn sadržaj.

Kako djeca provode sve više vremena na internetu, mogu biti izložena oglasima koji promovišu nezdravu hranu, rodne stereotipe ili materijal koji nije primjeren njihovom uzrastu. Pomozite im da prepoznaju takve internet oglase i iskoristite priliku da zajedno istražite što nije u redu s nekim negativnim porukama na koje naiđete.

Dvije djevojčice sjede leđa uz leđa sa lušalicama i svaka sa svojim tabletom u rukama
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2016

5. Neka se vaša djeca zabave i izraze

Vrijeme koje provodimo kod kuće može predstavljati sjajnu priliku da vaša djeca putem interneta podijele svoje stavove i podrže one kojima je potrebna pomoć tokom ove krize.

Podstaknite vaše dijete da iskoristi prednosti digitalnih alata koji ga podstiču da se kreće, poput video-materijala s vježbama za djecu i video-igara koje traže fizičku aktivnost.

Imajte na umu da treba naći balans između rekreacije putem interneta i oflajn aktivnosti, uključujući i provođenje vremena van kuće, ako je moguće.