Koronavirus umire za pet minuta na temperaturi od 70°C?

Provjeravanje činjenica

Emir Drešević
vizual za Koronavirus umire za pet minuta na temperaturi od 70°C? provjeravanje činjenica
UNICEF Crna Gora
20 April 2020

Onlajn portali su krajem marta pisali o uticaju visokih temperatura na koronavirus i kako bi nadolazeće ljeto moglo ublažiti njegov uticaj i širenje. Kodex.me piše da na 4°C virus može da živi skoro dvije nedjelje, dok na temperaturi od 70°C umire za pet minuta.

Tu informaciju objavili su i portal Alo.rs, Nova.rs, Vesti.rs., Kurir.rs, Danas.rs, Informer,  Glossy.espresso.rs, BN TV, Vidiportal.ba i mnogi drugi.

Mediji koji su objavili ovaj tekst u potpunosti su preuzeli materijal s ruske agencije Tass, koja je ovu informaciju prenijela sa sajta MedRvix.

https://tass.com/society/1137351

Do ovog otkrića su, kako navode mediji, došli kineski naučnici iz Hong Konga koji su objavili svoje istraživanje na sajtu MedRvix. Oni su preliminarno istraživanje objavili 30. marta ove godine.

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.02.20051524v1

MedRxiv je servis za objavljivanje preliminarnih naučnih izvještaja iz  medicine, prije nego što ih recenziraju eksperti iz date oblasti. U sekciji „O nama“ na tom sajtu piše da istraživanja koja su tamo postavljena   ne   bi   trebalo   da   budu   objavljivana   u   medijima   kao   pouzdani izvori informacija, niti kao uputi medicinskom osoblju za njihov dalji rad.

Mediji su već prenosili njihova istraživanja i predstavljali ih kao naučna otkrića.

UNICEF-ovi mladi reporteri pisali su o tome u tekstu „Kineski naučnici otkrili koja krvna grupa je najpodložnija koronavirusu”. >>>

https://www.unicef.org/montenegro/price/kineski-nau%C4%8Dnici-otkrili-koja-krvna-grupa-je-najpodlo%C5%BEnija-koronavirusu

Ako pročitamo istraživanje na ovom kineskom sajtu, vidjećemo da nigdje nije rečeno da koronavirus umire za pet minuta na temperaturi od 70°C, već nagovještavaju da bi povećanje temperature moglo uticati na opadanje efektivnosti koronavirusa, kao što je bio slučaj sa SARS-om.

Razmislimo, ako je uistinu tačno da koronavirus ne djeluje efikasno na visokim temperaturama, kako onda u toplim zemljama, kao što je Australija, Saudijska Arabija, Libija, u kojima temperature dostižu  40°C , pa i više, postoje hiljade zaraženih i na desetine mrtvih?

Takođe, na sajtu Svjetske zdravstvene organizacije u kategoriji pod nazivom „Mythbusters“ piše:

„Izlaganje suncu ili temperaturama većim od 25°C NE spriječava koronavirusnu bolest (COVID-19). Možete uhvatiti COVID-19, bez obzira na sunčano ili vruće vrijeme. Zemlje s visokim temperaturama prijavile su slučajeve COVID-a-19. Da biste se zaštitili, pazite da perete ruke često i temeljno i da izbjegavate dodirivanje očiju, usta i nosa.”

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters

Dodatno, pitali smo i Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZ CG) da li je ova informacija tačna.

„Što se tiče dokaza o preživljavanju – dostupni su dokazi samo iz ’in vitro’ studija – dakle iz eksperimenata u kojima je analizirano preživljavanje virusa u idealnim uslovima. Virus može da preživi u idealnim uslovima i nekoliko dana, ali se njegov broj drastično smanjuje u životnoj okolini nakon tog vremena. Ne bismo licitirali s preciznim vremenskim okvirima, ali dvije nedjelje sigurno nisu ni približne onome što je dokazano u laboratoriji”, navodi se u odgovoru IJZ CG. 

S obzirom na navedene informacije i izlaganje relevantnih institucija i organizacija, informacija da na 4°C virus može da živi skoro dvije nedjelje, dok na temperaturi od 70°C umire za pet minuta ‒ nije tačna.

 

U želji da doprinesu sprečavanju širenja dezinformacija o koronavirusu i da promovišu pouzdane izvore informacija, UNICEF-ovi mladi reporteri odlučili su da provjeravaju tačnost informacija koje se objavljuju na društvenim mrežama i u medijima, a koje izazivaju pažnju građana. U provjeri tačnosti informacija slijedili su primjere analize sa platforme „Raskrinkavanje” i djelimično koristili njihovu javno dostupnu metodologiju.