Bijeli luk, vruća rakija i slanina pancir protiv koronavirusa?

Provjeravanje činjenica

Agron Gojčaj
Vizual za provjeravanje činjenica
UNICEF Crna Gora
28 April 2020

U mnoštvu informacija o tome kako se može liječiti infekcija izazvana novim koronavirusom, UNICEF-ovi mladi reporteri odlučili su da se osvrnu na ove dezinformacije na primjeru članka koji je objavio regionalni portal Pink.rs.

Ovaj tekst napisan je na osnovu izjava građana Šumadije. A ovo je jedna od njih:

„Možda doktori kažu da to ne pomaže, ali beli luk, vruća rakija i slanina oduvek su naš pancir, zato smo mi ovako rumeni i zdravi. Ne plašimo se da će bilo kakav virus iz te daleke Kine stići u naše selo, pa ovde i gosti jedva da dođu’, priča kroz osmeh Milorad iz Dragačeva.”

Senzacionalistički naslov ovog teksta „Domaće i lekovito ‒ beli luk, vruća rakija i slanina su pancir protiv korona virusa” navodi čitaoca na to da pomisli da je u pitanju činjenica ili da su stručnjaci dokazali da se od infekcije koronavirusom može izliječiti ovim namirnicama. Tek kad se pročita cijeli tekst vidimo da se bazira na izjavama stanovnika Šumadije.

U tekstu koji su, osim portala Pink.rs, prenijeli i drugi regionalni mediji, poput portala Kurir, B92 i Alo, ne navodi  se mišljenje ljekara ili stručnjaka iz ove oblasti.

UNICEF-ovi mladi reporteri konsultovali su zvanične izvore i utvrdili:

  • Stav Svjetske zdravstvene organizacije jeste da nas konzumiranje alkohola ne može zaštititi od koronavirusa, te da to može biti i opasno. “Česta ili prekomjerna konzumacija alkohola može povećati rizik od zdravstvenih problema”, navodi se na sajtu SZO.
  • Na sajtu SZO može se naći i informacija da je bijeli luk zdrava namirnica koja može imati neka antimikrobna svojstva, ali da nema dokaza da konzumiranje ovog povrća može zaštititi ljude od novog koronavirusa.

Mediji iz regiona pisali su da neki lažni ljekovi protiv COVID-a-19 mogu biti pogubni, te da je početkom marta najmanje 44 ljudi umrlo od trovanja alkoholom u Iranu, dok je skoro 300 primljeno u bolnicu nakon što su povjerovali da alkoholno piće može da zaustavi ovu bolest.

Zbog velikog broja dezinformacija o lažnim ljekovima za COVOD-19, SZO je objavila da prskanje kože alkoholom i hlorom ne pomaže ako su virusi već u tijelu, navodeći da proizvodi na bazi hlora, izbjeljivača, etanola, hloroforma, ne smiju da se nanose na kožu.

Više informacija o mitovima o koronavirusu možete naći na sajtu SZO: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters

UNICEF-ovi mladi reporteri pozivaju građane da provjeravaju informacije za koje nijesu sigurni da su tačne i da ne koriste „ljekove” koje im nijesu preporučile stručne osobe.

U   želji   da   doprinesu   sprečavanju   širenja   dezinformacija   o koronavirusu i da promovišu kredibilne izvore informacija, UNICEF-ovi mladi reporteri odlučili su da provjeravaju   tačnost informacija koje   se   objavljuju   na   društvenim   mrežama   i   u   medijima,   a   koje izazivaju pažnju građana. Prilikom provjere tačnosti informacija slijedili su primjer analiza s platforme Raskrinkavanje i djelimično koristili njihovu javno dostupnu metodologiju.