Šta treba da znate o vakcini protiv COVID-a-19

Odgovori na najčešća pitanja o razvoju vakcine protiv novog koronavirusa

UNICEF
Vakcine
UNICEF/UN0200242/Singh [NOTE: This is a file photo]
19 Januar 2021

Vakcine protiv COVID-a-19 predstavljaju glavna sredstva za držanje pandemije pod kontrolom, u kombinaciji s djelotvornim testiranjima i postojećim mjerama prevencije. Trenutno je u pripremi nekoliko kandidata za vakcinu, neke vakcine su predmet analize radi dobijanja odobrenja, dok su vakcine koje proizvode Fajzer/Bajontek (Pfizer/BioNTech), Moderna i Oksford/Astra Zeneka (Oxford/AstraZeneca) odobrene za upotrebu od strane brojnih nacionalnih regulatornih tijela nakon što su podvrgnute veoma strogim kriterijumima provjere. Trka za sigurnom i djelotvornom vakcinom ušla je u novu fazu.

COVID-19 je ogromna prijetnja za djecu, koja ide mnogo dalje od neposrednih fizičkih posljedica bolesti. Pošto se ograničenja i zatvaranja nastavljaju, odnosno ponovo uvode, pristup djece osnovnim zdravstvenim uslugama može biti ozbiljno ugrožen. Takve okolnosti dovode do smanjenja nivoa obuhvata osnovnom zdravstvenom zaštitom, što u kombinaciji s nadolazećom recesijom predstavlja prijetnju zdravlju i budućnosti čitave jedne generacije djece. U daljem tekstu dati su odgovori na neka od najčešćih pitanja koja roditelji mogu imati u vezi s vakcinama protiv COVID-a-19.

Kad će vakcina protiv COVID-a-19 biti spremna?

Razvoj sigurne i djelotvorne vakcine zahtijeva vrijeme. Ipak, zahvaljujući globalnoj saradnji i ulaganjima u istraživanje i razvoj čiji je obim bez presedana u dosadašnjoj praksi, naučnici su uspjeli da razviju vakcinu protiv COVID-a-19 u rekordnom roku, pritom poštujući robusne, na dokazima utemeljene i rigorozne regulatorne standarde.

SZO je 31. decembra 2020. godine stavila na listu za hitnu upotrebu mRNA vakcinu koju proizvode Fajzer/Bajontek – (BNT162b2). To je  i prva vakcina od izbijanja zaraze (prije godinu dana) koja je dobila potvrdu SZO. Postupak SZO za stavljanje na listu za hitnu upotrebu (eng. skr. EUL) podrazumijeva procjenu rizika i stavljanje na listu nelicenciranih vakcina, s krajnjim ciljem da se ubrza dostupnost ovih proizvoda osobama koje su pogođene aktuelnom vanrednom situacijom u oblasti javnog zdravlja.

Trenutno je u razvoju više od 200 novih vakcina kandidata, od kojih su mnoge u fazi kliničkog ispitivanja (56 u fazi kliničkog i 166 u fazi pretkliničkog razvoja). Jedan broj kandidata za vakcinu nalazi se u III fazi kliničkih ispitivanja, što je završni korak prije odobrenja vakcine.

Treba imati na umu da je put od razvoja vakcine, preko izdavanja dozvole, do njene veće proizvodnje i široke upotrebe veoma dugačak. Jednom kad vakcina dobije potrebno odobrenje, od presudnog je značaja da se ona pravovremeno i na pravičan način učini dostupnom kako bi došla do onih kojima je najpotrebnija. Tu stupa na scenu UNICEF i njegovi partneri.

UNICEF, kao najveći pojedinačni kupac vakcina na globalnom nivou, iskoristiće svoje jedinstveno iskustvo sarađujući s Revolving fondom PAHO-a (Panameričke zdravstvene organizacije) i organizacijom COVAX Facility (COVID-19 Global Access Facility) u aktivnosti koja bi mogla predstavljati najveću i najbržu nabavku i isporuku vakcina na svijetu.

Kako se razvijaju vakcine protiv COVID-a-19?

Vakcine djeluju oponašajući infektivne agense – viruse, bakterije ili druge mikroorganizme koji mogu izazvati bolest – i „učeći“ naš imunološki sistem da brzo i efikasno reaguje protiv izazivača bolesti.

Uobičajena vakcina to čini unošenjem oslabljenih oblika infektivnog agensa u organizam, što omogućava našem imunološkom sistemu da izgradi sjećanje na njega. Zahvaljujući tom postupku, naš imunološki sistem može brzo prepoznati infektivni agens i boriti se s njim prije nego što se razbolimo. Na isti način se dizajniraju i neke od trenutnih vakcina kandidata protiv COVID-a-19.

Druge potencijalne vakcine koje se razvijaju koriste nove pristupe – to su tzv. RNK i DNK vakcine. Umjesto unošenja antigena (supstance koja uzrokuje da naš imunološki sistem proizvodi antitijela), RNK i DNK vakcine daju našem tijelu genetski kod na osnovu koga naš imunološki sistem može sam da proizvede antigen. Za više informacija o razvoju vakcine protiv COVID-a-19, posjetite sajtove SZO i Koalicije CEPI.

Hoće li vakcine protiv koronavirusa biti bezbjedne?

Svaka zemlja ima regulatorna tijela koja nadgledaju sigurnost i efikasnost vakcine prije nego što se odobri njena široka primjena. Na globalnom nivou, SZO koordinira rad niza nezavisnih tehničkih tijela koja preispituju sigurnost vakcina prije, ali i nakon njihovog uvođenja. Vakcine koje je SZO odobrila za upotrebu prošle su rigorozne testove i klinička ispitivanja kako bi se dokazalo da su sigurne i djelotvorne u kontroli bolesti. Važno je omogućiti da se vakcine protiv COVID-a-19 razvijaju što je brže moguće, no potrebna regulatorna odobrenja mogu dobiti tek ako zadovolje stroge standarde sigurnosti i efikasnosti.

UNICEF postavlja sigurnost djece i njihovih porodica kao svoj najveći prioritet, što podrazumijeva isporuku vakcine koja je sigurna.

Šta je COVAX?

ACT akcelerator (Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator) predstavlja globalni okvir za saradnju, ustanovljen kako bi se ubrzali razvoj i proizvodnja testova na COVID-19 i vakcina protiv ove bolesti, te unaprijedilo njeno liječenje, kao i da bi se omogućio pravedan pristup testovima, liječenju i vakcinama. COVAX, stub ACT akceleratora u oblasti vakcina, teži da ubrza razvoj i proizvodnju vakcina protiv COVID-a-19 i da garantuje jednak pristup tim resursima za sve zemlje svijeta.

Uloga organizacije COVAX Facility jeste da neprestano nadgleda razvoj različitih vakcina protiv COVID-a-19 kako bi identifikovala najprikladnije kandidate. COVAX Facility sarađuje s proizvođačima, podstičući ih da prošire svoj proizvodni kapacitet prije nego što vakcine dobiju regulatorno odobrenje.

Naime, proizvođači obično ne žele da rizikuju, pa ne prave značajna ulaganja, kakva zahtijeva proširenje pogona za proizvodnju vakcina, dok ne dobiju odobrenje za vakcinu. Ali u kontekstu trenutne pandemije, takav pristup doveo bi do kašnjenja i nestašice vakcina nakon dobijanja dozvole.

Pročitajte ovdje više o COVAX-u.

Kad će vakcina protiv COVID-a-19 biti dostupna u našoj zemlji?

U nekim zemljama, uključujući SAD, Kanadu i UK, u toku je distribucija vakcine kompanija Fajzer i Bajontek i vakcine kompanije Moderna. Za više informacija, pogledajte sajtove CDC (SAD), Canada.ca (sajt Vlade Kanade) i NHS (UK).

Kad bilo koji od trenutnih kandidata za vakcinu protiv COVID-a-19 uspješno prođe klinička ispitivanja, pokaže se sigurnim i djelotvornim i dobije regulatorno odobrenje, raspoložive doze biće dodijeljene svim zemljama koje su dio programa COVAX Facility. Pritom će se primjenjivati standardizovana formula za raspodjelu, proporcionalna ukupnom broju stanovnika u svakoj od zemalja.

S obzirom na ogromnu potražnju na globalnom nivou, neće svi istovremeno moći da dobiju vakcinu. Biće potrebni mjeseci, a možda čak i godine, da se proizvede dovoljno doza vakcine za sve ljude širom svijeta.

Prvi prioritet biće nabavka vakcina za zaposlene u zdravstvenim ustanovama, ustanovama socijalne i dječje zaštite i školama, kako bi se ograničio uticaj COVID-a-19 na funkcionisanje zdravstvenih i socijalnih sistema. Naredni paket doza vakcine omogućiće zemljama učesnicama da vakcinišu rizične grupe, prije svega starije osobe i one sa zdravstvenim problemima koji povećavaju rizik od ozbiljnih oboljenja i smrti usljed infekcije novim koronavirusom. Brojke za svaku fazu variraće od zemlje do zemlje, pa preporučujemo da pratite najnovije informacije i slijedite smjernice Ministarstva zdravlja Vaše zemlje.

Ko će imati pristup vakcini protiv koronavirusa?

Prema planu COVAX-a, trenutno je cilj da se do kraja 2021. godine dvije milijarde doza vakcine obezbijedi za isporuku. Trebalo bi da ta količina bude dovoljna za zaštitu zdravstvenih radnika, radnika koji se bave društvenom djelatnošću, na primjer prosvjetnih radnika, kao i populacije koja je izložena najvećem riziku od ozbiljnih oboljenja ili smrti, u većini zemalja širom svijeta. Iako će to biti ogroman napredak, u prvih nekoliko godina vjerovatno neće biti dovoljno doza za širu upotrebu. To znači da će biti važno nastaviti s preduzimanjem drugih mjera predostrožnosti, uključujući primjenu fizičke distance, redovno pranje ruku i nošenje maski, kako bismo zaštitili sebe, svoju porodicu i zajednicu.

Da li bi moje dijete trebalo da primi vakcinu protiv COVID-a-19?

Prema planu COVAX-a, početne doze vakcina koje su poslate u različite zemlje namijenjene su zdravstvenim radnicima, radnicima koji se bave društvenom djelatnošću i osobama s visokim rizikom od teških bolesti uzrokovanih virusom, kakve su starije osobe ili osobe koje već imaju ozbiljne zdravstvene probleme. Stoga je mala vjerovatnoća da će se vakcina davati djeci. Navedene kategorije stanovništva dobile su prioritet kako bi se doprinijelo smanjenju morbiditeta od COVID-a-19 i pomoglo u zaštiti zdravstvenih sistema koji služe svima. Ipak, smjernice i informacije o dostupnosti vakcine možda će se s vremenom ažurirati, pa treba redovno pratiti pouzdane izvore, poput sajtova SZO i Ministarstva zdravlja.

Važno je osigurati da Vaše dijete i dalje pravovremeno prima redovne vakcine koje se daju u djetinjstvu. Pročitajte kako to učiniti na bezbjedan način.

Kako da zaštitim svoju porodicu dok ne primimo vakcinu protiv COVID-a-19?

Evo nekoliko mjera predostrožnosti koje Vi i Vaša porodica možete preduzeti kako biste izbjegli infekciju:

  • Često perite ruke sapunom i vodom ili sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi alkohola.
  • Držite fizičku distancu i budite uvijek na najmanje metar udaljenosti od drugih.
  • Ako Vi ili Vaše dijete imate povišenu temperaturu, kašalj, otežano disanje ili druge simptome COVID-a-19, nego odmah potražite medicinsku pomoć.
  • Izbjegavajte gužvu, tijesne i zatvorene prostore s lošom ventilacijom i pokušajte da održite fizičku distancu u svim javnim prostorima.
  • Nosite maske od tkanine kad ste na javnim mjestima gdje fizičko distanciranje nije moguće i gdje lako dolazi do prenosa virusa. Masku često operite vodom i sapunom.
  • Postarajte se da svi zatvoreni prostori u kojima boravite budu dobro provjetreni.

>> Pročitajte: Koronavirus (COVID-19): Što roditelji treba da znaju?