Koronavirus (COVID-19): Što roditelji treba da znaju?

Kako zaštititi sebe i svoju djecu?

UNICEF
dijete pere ruke
UNICEF/UN0157971/Helin
28 Februar 2020

„Novi” korona virus (CoV) predstavlja novi soj korona virusa.

Oboljenje uzrokovano novim korona virusom, koji je po prvi put identifikovan u Vuhanu u Kini, nazvano je oboljenje korona virus 2019 (COVID-19) – gdje „CO” označava koronu, „VI” virus, a „D” oboljenje (eng. disease). Prethodno, na ovo oboljenje upućivali su i nazivi novi korona virus 2019 ili 2019-nCoV.

Virus COVID-19 je novi virus povezan s istom porodicom virusa kao i Teški akutni respiratorni sindrom (SARS) i neki tipovi obične prehlade.


Kako se prenosi virus COVID-19?

Virus se prenosi putem direktnog kontakta s respiratornim kapljicama inficirane osobe (koje nastaju kašljanjem i kijanjem) i dodirivanjem površina kontaminiranih virusom. Virus COVID-19 može preživjeti na površinama i po nekoliko sati, ali ga mogu uništiti i jednostavna sredstva za dezinfekciju.


Koji su simptomi korona virusa?

Simptomi mogu uključivati groznicu, kašalj i kratak dah. U težim slučajevima, infekcija može uzrokovati zapaljenje pluća ili teškoće u disanju. Rjeđe, oboljenje može biti fatalno. 

Navedeni simptomi slični su simptomima gripa (influence) ili obične prehlade, koji se češće javljaju od oboljenja COVID-19. Zbog toga je potrebno testiranje da bi se potvrdilo da li neko ima COVID-19. Važno je zapamtiti da su ključne mjere prevencije identične – često pranje ruku i respiratorna higijena (kod kašlja i kijanja pokrijte usta i nos savijenim laktom ili maramicom, odbacujući potom maramicu u zatvorenu kantu za otpatke). Isto tako, za grip postoji vakcina – zbog čega je potrebno da Vi i Vaše dijete budete informisani o aktuelnim vakcinacijama


Kako mogu izbjeći rizik od infekcije?

Slijede četiri mjere opreza koje Vi i Vaša porodica možete preduzeti da izbjegnete infekciju:

  1. Često perite ruke koristeći sapun i vodu ili sredstvo za pranje ruku na bazi alkohola. 
  2. Prilikom kašlja i kijanja pokrijte usta i nos savijenim laktom ili maramicom, odbacujući potom maramicu u zatvorenu kantu za otpatke.
  3. Izbjegavajte blizak kontakt s bilo kim ko ima simptome koji ukazuju na prehladu ili grip.
  4. Posjetite ljekara ako imate groznicu, kašljete ili osjećate poteškoće pri disanju.


Da li treba da nosim medicinsku masku?

Upotreba medicinske maske savjetuje se ako imate respiratorne simptome (kašalj ili kijanje) kako biste zaštitili druge. Ako nemate nikakve simptome, nema potrebe da nosite masku. 

U slučaju nošenja maski, iste se moraju koristiti i odbacivati na adekvatan način kako bi se obezbijedila njihova djelotvornost i izbjegao povećani rizik od prenošenja virusa. 

Korišćenje maske samo po sebi nije dovoljno da zaustavi infekcije i mora se kombinovati sa čestim pranjem ruku, pokrivanjem usta i nosa prilikom kijanja i kašlja, kao i s izbjegavanjem bliskog kontakta s bilo kim ko pokazuje simptome koji ukazuju na prehladu ili grip (kašalj, kijanje, groznica).


Da li COVID-19 pogađa djecu?

Radi se o novom virusu te još uvijek ne znamo dovoljno o načinu na koji utiče na djecu ili trudnice. Znamo da ljudi bilo koje starosti mogu biti inficirani virusom, iako je do sada zabilježen relativno mali broj infekcije virusom COVID-19 kod djece. Virus je fatalan u rijetkim slučajevima, do sada uglavnom među starijim ljudima koji su već imali određene zdravstvene probleme.


Što treba da uradim ako moje dijete ima simptome virusa COVID-19?

Potražite medicinsku pomoć, ali ne zaboravite da je trenutno na sjevernoj hemisferi sezona gripa, a da simptomi virusa COVID-19, poput kašlja ili groznice, mogu biti slični onima koji karakterišu grip ili običnu prehladu – što su bolesti koje su mnogo učestalije.

Nastavite da slijedite dobre prakse održavanja higijene ruku i respiratornih organa, poput redovnog pranja ruku, te pratite aktuelne informacije o vakcinacijama – kako bi vaše dijete bilo zaštićeno od drugih virusa i bakterija koje dovode do oboljenja.

Kada su u pitanju druge respiratorne infekcije, poput gripa, potražite pomoć u ranoj fazi ako Vi ili Vaše dijete imate simptome te pokušajte da izbjegavate odlazak na javna mjesta (posao, škola, javni prevoz), kako biste spriječili širenje na druge ljude.

 

Potražite medicinsku pomoć u ranoj fazi ako Vi ili Vaše dijete imate groznicu, kašalj ili poteškoće u disanju. Razmotrite mogućnost da pozovete svog pružaoca zdravstvene zaštite unaprijed i obavijestite ga o simptomima ako ste putovali u područje gdje su prijavljivani slučajevi virusa COVID-19 ili ako ste bili u bliskom kontaktu s nekim ko je doputovao iz tih područja, a pokazuje respiratorne simptome.

 

Ako Vaše dijete pokazuje simptome, potražite medicinsku pomoć i slijedite uputstva pružalaca zdravstvene zaštite. U suprotnom, kao što je to praksa i kod drugih respiratornih infekcija, poput gripa, neka vaše dijete ostane kod kuće i odmara se sve dok pokazuje simptome, uz izbjegavanje odlaska na javna mjesta kako biste spriječili širenje na druge ljude.

Ako Vaše dijete ne pokazuje simptome poput groznice ili kašlja – a ne postoje nikakvi savjeti ili relevantna upozorenja organa nadležnih za javno zdravlje koja se odnose na školu vašeg djeteta – najbolje je da dijete bude u svojoj školi.

Umjesto da držite djecu izvan škole, naučite ih dobrim praksama održavanja higijene ruku i respiratornih organa, kako u školi tako i generalno, kao što su često pranje ruku (vidi ispod), pokrivanje usta i nosa savijenim laktom ili maramicom prilikom kašlja i kijanja, uz odbacivanje maramice u zatvorenu kantu za otpatke, te izbjegavanje dodirivanja očiju, usta ili nosa ako ruke prethodno nijesu dobro oprane.

 

Korak 1: Pokvasite ruke (šake) tekućom vodom.

Korak 2: Primijenite dovoljno sapuna da se prekriju mokre šake.

Korak 3: Istrljajte sve površine šaka – uključujući djelove na pozadini, između prstiju i ispod noktiju – čineći to najmanje 20 sekundi.

Korak 4: Temeljno isperite tekućom vodom.

Korak 5: Osušite ruke čistim ubrusom ili peškirom za jednokratnu upotrebu.

Često perite ruke, naročito prije jela, nakon pražnjenja nosa, kašlja ili kijanja, te nakon boravka u toaletu. 

Ako sapun i voda nijesu trenutno dostupni, upotrijebite sredstvo za pranje ruku s najmanje 60% alkohola. Ako su ruke vidno prljave, uvijek ih perite sapunom i vodom.


Mogu li trudnice prenijeti korona virus svojoj nerođenoj djeci? 

U ovom trenutku nema dovoljno dokaza da se utvrdi da li se virus prenosi s majke na bebu tokom trudnoće, niti kakav bi to potencijalni uticaj moglo imati na bebu. To pitanje trenutno se istražuje. Trudnice treba da nastave da slijede adekvatne mjere opreza kako bi se zaštitile od izlaganja virusu, kao i da potraže medicinsku pomoć u ranoj fazi ukoliko osjete simptome poput groznice, kašlja ili poteškoća u disanju.


Da li je bezbjedno da majka doji ako je zaražena korona virusom?

Sve majke u pogođenim i rizičnim oblastima koje imaju simptome groznice, kašlja ili poteškoća u disanju treba da potraže medicinsku pomoć u ranoj fazi, kao i da slijede uputstva pružalaca zdravstvene zaštite. 

Imajući u vidu benefite dojenja i beznačajnu ulogu majčinog mlijeka u prenošenju drugih respiratornih virusa, majke mogu nastaviti s dojenjem uz primjenu neophodnih mjera opreza.

Kada su u pitanju majke s gore navedenim simptomima koje se osjećaju dovoljno dobro da mogu dojiti, takve mjere opreza uključuju nošenje maske u blizini djeteta (uključujući i situacije tokom hranjenja), pranje ruku prije i poslije kontakta s djetetom (uključujući i hranjenje), te čišćenje/dezinfekciju kontaminiranih površina – što treba raditi i inače u svim slučajevima kada je bilo ko za koga je potvrđeno ili se sumnja da ima virus COVID-19 u interakciji s drugima, uključujući djecu.

Ukoliko je majka previše bolesna, treba je ohrabriti da pribjegne izmlazanju i hranjenju djeteta putem čiste posude i/ili kašike – a sve to uz poštovanje istih metoda za prevenciju infekcije.

UNICEF-ov paket pomoci za zarazena podrucja
UNICEF/UNI281226/Hildelbrandt

Postojeći odgovor UNICEF-a fokusiran je na podršku vladama Kine i zemalja šireg područja istočne Azije i Pacifika, gdje je prijavljena većina dosadašnjih slučajeva. Od 29. januara, UNICEF je isporučio 13 tona materijala, uključujući zaštitna odijela, maske, naočare i rukavice za zdravstvene radnike. Dodatne pošiljke su na putu, a UNICEF unaprijed raspoređuje pošiljke na ključne lokacije.

Imajući u vidu nepredvidivu prirodu virusa i njegovo kontinuirano širenje, UNICEF udružuje snage s vladama, Svjetskom zdravstvenom organizacijom i drugim partnerima  na razvoju planova za nepredviđene situacije i u drugim područjima, naročito u zemljama sa slabijim sistemima zdravstvene zaštite i ograničenim kapacitetima za postupanje u slučaju masovne pojave oboljenja.

UNICEF je 17. februara zatražio 42,3 miliona američkih dolara radi intenziviranja napora da se spriječi masovno širenje virusa COVID-19. Inicijalnim sredstvima podržaće se napori UNICEF-a da se smanji prenošenje virusa, uključujući aktivnosti usmjerene na jačanje komunikacije o rizicima i borbu protiv dezinformacija, kako bi djeca, trudnice i njihove porodice znale kako spriječiti širenje virusa COVID-19 i gdje tražiti pomoć.