Sănătate
UNICEF acţionează pentru îmbunătăţirea sănătăţii şi alimentației copiilor din Republica Moldova

Provocarea
În parteneriat cu Guvernul și alte părţi interesate, UNICEF susţine asigurarea unei vieţi sănătoase pentru copii, concentrându-se în primul rând pe bunăstarea femeilor însărcinate și naşterea sigură a copiilor acestora, prin îmbunătăţirea cunoştinţelor despre asistenţa medicală acordată copilului și a accesului la servicii de sănătate.
Ca urmare, rata mortalității la copii s-a redus foarte mult, cu toate că rata decesului copiilor sub 5 ani este încă ridicată.
Fiecare al cincilea deces în rândul copiilor la domiciliu în Republica Moldova are drept cauză boli care pot fi prevenite.
Alimentația precară este legată tot de sărăcie. Familiile cele mai sărace încearcă din greu să asigure suficientă hrană, deoarece o treime din femeile şi copiii din familiile sărace suferă de anemie. Copiii din cele mai sărace familii sunt de două ori mai predispuși la anemie și de patru ori mai predispuși la retard statutar – sunt prea scunzi pentru vârsta lor – decât copiii din cele mai bogate familii.
Deşi pragul de vaccinare este încă ridicat în Moldova, există semne de scădere a inoculării în rândul familiilor din mediul urban.
În cele din urmă, prevalența infecţiilor cu transmitere sexuală în rândul tinerilor din Moldova este ridicată, iar adolescenţii sunt deosebit de vulnerabili din cauza cunoştinţelor insuficiente și comportamentelor riscante.
Soluția
UNICEF contribuie la instruirea pe plan naţional a lucrătorilor medicali cu privire la sănătatea mamei și a copilului, astfel încât aceştia să poată oferi servicii de calitate mai bună și să poată informa părinţii despre semnele alarmante ale sarcinii și ale sănătăţii copilului, pe lângă etapele de dezvoltare.
UNICEF susţine motivarea lucrătorilor medicali și asistenţilor sociali, pentru ca aceştia să identifice copiii și femeile însărcinate vulnerabile și să le ofere servicii suplimentare. UNICEF Moldova acordă o atenţie specială rolului asistentelor medicale la domiciliu în dezvoltarea copilului, asigurând legătura familiilor cu sistemele de referire și alte servicii sociale pentru a consolida îngrijirea plină de afecțiune.

Deşi pragul de vaccinare este încă ridicat în Moldova, există semne de scădere a inoculării în rândul familiilor din mediul urban.
Adolescenţii din Moldova sunt deosebit de vulnerabili, din cauza cunoştinţelor insuficiente și comportamentelor riscante.
UNICEF susţine alăptarea copiilor și alte bune practici de alimentație, cum ar fi iodarea sării și fortificarea cu fier a făinii.