O serie de companii private vin cu o inițiativă în sprijinul alăptării

Pentru că #PrimeleMomenteContează

01 August 2018
breasted baby
UNICEF/Moldova/2014/Gutu

Chișinău, 1 august 2018. În contextul Săptămânii Mondiale a Alăptării, "Andy's Pizza" și ”La Plăcinte” – cele mai largi rețele de restaurante din Moldova, devin localuri prietenoase alăptării, venind cu o inițiativă inovativă, în spiritul protecției drepturilor copilului.

Începând cu această zi, fiecare mamă își va putea alăpta copilul într-un spațiu amenajat în aceste localuri, frecventate în mare parte de familii cu copii, unde i se va pune la dispoziție o pernă pentru alăptat, pe care o va putea folosi pentru sprijinirea copilului.

Alăptarea este cea mai bună modalitate de a oferi nou născuților hrana necesară pentru creștere și dezvoltare. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni și continuarea alăptării cu introducerea treptată a alimentației complimentare până la doi ani. Alăptarea exclusivă este definită ca practică de alăptare în primele 6 luni de viață, fără alte produse alimentare sau apă.

„Laptele matern are anticorpi pentru toate tipurile de boli prin care a trecut mama, deci e un aliment viu cu proteine și hormoni, inclusiv și cel de creștere, iar alăptarea constituie o etapă importantă în viață fiecărei mame. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale susține și promovează inițiativa de a amenaja cât mai multe spații prietenoase alăptării, astfel încât în această etapă minunată din viață oricărei mame, să poată să aibă o viață socială activă. În așa mod, și tații se vor implica în calitate de ajutoare de nădejde și participanți activi la acest frumos moment”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Rodica Scutelnic.

”Companiile care au decis să deschidă spații prietenoase pentru alăptare astăzi au demonstrat că responsabilitatea socială corporativă este ceva mai mult decât o activitate filantropică”, a spus Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țară UNICEF în Moldova. ”Responsabilitatea socială corporativă centrată pe copil contribuie la dezvoltarea durabilă a țării, precum și la sănătatea și bunăstarea copiilor.”

Otilia Drăguțanu, președinta Asociației Femeilor Antreprenoare, a spus: ”Ne bucurăm că avem oportunitatea să fim parteneri ai acestei inițiative pe care o considerăm importantă pentru mame, copii, dar și pentru societate în general. Am fost plăcut surprinsă să văd că antreprenorii sunt foarte deschiși să coopereze și să creeze în cadrul localurilor și oficiilor locuri special destinate alăptării, pentru a oferi un plus de confort mămicilor. Mai mult decât atât, ei sunt dispuși să revizuiască politicile companiilor și să integreze drepturile mamelor și copiilor în practicile de afaceri.”

Republica Moldova și-a propus ca obiectiv național creșterea, către anul 2020, a proporției alăptării exclusive în primele 6 luni până la 70%.

Potrivit studiului MICS (2012) în Republica Moldova doar 36% din copii sunt alăptați exclusiv în primele 6 luni de viață, jumătate din copii (48%) sunt alăptați continuu până la vârsta de 1 an, și doar 12% - alăptați continuu până la vârsta de 2 ani.

Inițiativa a fost realizată sun egida Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM), și în parteneriat cu grupul de inițiativă Mămica Alăptează, și platforma Ask a Mom, cu sprijinul UNICEF Moldova, și cu suportul Guvernului Elveției.

Sprijinirea alăptării face parte din responsabilitatea socială corporativă a unei companii, fie că este vorba de clientele, sau de angajatele sale. În curând la această inițiativă vor adera și alte câteva companii private.  

***

Despre beneficiile alăptării

Alăptarea exclusivă este piatra de temelie a supraviețuirii și sănătății copilului, oferindu-i ui toate elementele nutritive de care au nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă. Laptele matern este sigur şi conţine anticorpi care protejează copiii de boli ca diareea şi pneumonia, cele două cauze principale ale mortalităţii infantile la nivel mondial. În afară de beneficiile imediate pentru copii, alăptarea contribuie la o viaţă sănătoasă. Adolescenţii şi adulţii care au fost alăptaţi sunt mai puţin susceptibili de a fi supraponderali sau obezi, de a avea diabet de tip 2 şi posedă performanţe mai bune la testele de inteligenţă. Alăptarea aduce beneficii și mamelor, reduce riscul apariţiei cancerului de ovar şi de sân, previne depresia postnatală, ajută la refacerea uterului, este o formă naturală de contracepţie, ajută mama să revină la greutatea ideală.

Despre Săptămâna Mondială a Alăptării

Săptămâna Mondială a Alăptării este marcată anual în peste 175 de ţări şi vine să încurajeze alăptarea întru a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor din întreaga lume.

Despre campania globală ”Primele Momente Contează”

”Primele Momente Contează” (#EarlyMomentsMatter) este o campanie globală UNICEF pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța primelor 1.000 de zile din viața copilului și la impactul experiențelor timpurii asupra creierului în curs de dezvoltare. Dezvoltarea timpurie a copilului este una dintre cele mai rentabile investiții în capitalul uman, ceea ce duce la dezvoltarea durabilă a unei țări. Investiția în politici familiale favorabile este o sarcină primordială a guvernării oricărei țări, fiind benefică în egală măsură pentru economia țării, sectorul privat, părinți, copii și pentru întreaga societate.

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Additional resources

Alăptarea aduce beneficii mamei, reduce riscul de cancer ovarian și a celui la sân, previne depresia postnatală, ajută la refacerea uterului, este o formă naturală de contracepție, ajută mama să se întoarcă la greutatea ideală.

Despre UNICEF

UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în peste 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa în Moldova, urmăriți UNICEF Moldova pe Twitter și Facebook