„Primele momente contează”

Expoziție de fotografii ale taților cu copiii lor nou-născuți

14 Iunie 2018
Early Moments Matter exhibition
UNICEF/Moldova/2018/Gutu

Chișinău, 14 iunie 2018 – O expoziție de fotografii „Primele Momente Contează”, a fost inaugurată azi la Chișinău de către UNICEF în Moldova în parteneriat cu Parlamentul Republicii Moldova. În fotografii au fost surprinse portretele a 9 tați, interacționând cu copiii lor în primele clipe ale vieții, în maternitățile din Moldova.

Tot mai mulți tați aleg să beneficieze de concediu paternal, pentru a fi alături de familie din momentul venirii pe lume a copilului, a spus Adrian Candu, președintele Parlamentului Republicii Moldova. Și din ce în ce mai mulți tați – cum sunt cei care au participat la proiectul fotografic inaugurat astăzi - aleg să asiste la nașterea copiilor lor și conștientizează importanța tatălui în dezvoltarea micuților,” a precizat Adrian Candu.

Expoziția de fotografii este parte a campaniei globale UNICEF ”Primele Momente Contează”, care pune accentul pe primele 1000 de zile din viața copilului și impactul experiențelor timpurii pentru creierul în curs de dezvoltare. Ziua Internațională a Taților este un prilej să ne amintim că tații care au posibilitatea de a se atașa de copiii lor din primele zile ale vieții, contribuie și în continuare la dezvoltarea armonioasă a copiilor lor.

"Primele 1.000 de zile de viata - perioada cuprinsa intre conceptie si cea de-a doua zi de nastere a copilului - reprezinta o perioada de oportunitati unica, cand se pune temelia unei sanatati optime, cresterii si dezvoltarii pe tot parcursul vietii,” a afirmat Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țară UNICEF în Republica Moldova.În această perioadă părinții contribuie la apariția a 1000 de conexiuni neuronale în fiecare secundă. ”Conexiuni, care vor determina în cele din urmă modul în care copilul lor va gândi și va învăța, va face față stresurilor și chiar cât va câștiga când va ajunge un adult,” a adăugat Desiree Jongsma.

De la legiferarea concediului paternal, în 2016, peste 3300 de tați au beneficiat de cele 14 zile plătite din fondul de asigurări sociale pentru a fi alături de familie. Amintim că legea permite părinților să decidă cine va beneficia de concediu de îngrijire a copilului până la atingerea vârstei de trei ani.

Copii mei, Damian de nouă ani și Tincuța de trei luni sunt totul pentru mine, sunt mai presus decât muzica și arta,” a spus artistul Alex Calancea, prezent la eveniment.  „Încerc să petrec frumos timpul cu ei, încerc să fiu eu însumi, iar copiii mei sunt oglinda mea”, a spus artistul.

Aproape două treimi dintre copiii lumii sub vârsta de 1 an - aproape 90 de milioane - locuiesc în țări în care părinții lor nu au dreptul prin lege nici măcar la o singură zi de concediu de paternitate plătit, iar nouăzeci si doua de state, inclusiv țări cu o natalitate înaltă, cum ar fi India și Nigeria, nu dispun de politici naționale care sa asigure părinților un concediu, necesar pentru a petrece timp cu copiii lor nou-născuți, potrivit unei noi analize globale UNICEF.

 

Despre campania globală ”Primele Momente Contează”

”Primele Momente Contează” (#EarlyMomentsMatter) este o campanie globală UNICEF pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța primelor 1.000 de zile din viața copilului și la impactul experiențelor timpurii asupra creierului în curs de dezvoltare. Proiecte fotografice similare celui din Moldova cu prilejul Zilei Internaționale a Taților au loc în mai multe țări din lume.

Dezvoltarea timpurie a copilului este una dintre cele mai rentabile investiții în capitalul uman, ceea ce duce la dezvoltarea durabilă a unei țări. Investiția în politici familiale favorabile este o sarcină primordială a guvernării oricărei țări, fiind benefică în egală măsură pentru economia țării, sectorul privat, părinți, copii și pentru întreaga societate.

 

Încă din 2003, UNICEF în Moldova a sprijinit spitalele prietenoase copiilor și parteneriatele la naștere. În prezent, toate cele 38 de maternități de stat și 3 maternități private din Moldova susțin parteneriatele la naștere, astfel încât tații să poată fi alături de copiii lor nou-născuți. UNICEF susține Guvernul Republicii Moldova la elaborarea Planului de acțiuni al Strategiei intersectoriale privind dezvoltarea abilităților și competențelor parentale pentru anii 2016-2022, care pune un accent deosebit și pe rolul taților în creșterea copiilor.

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Additional resources

Dezvoltarea timpurie a copiilor este una dintre cele mai profitabile investiții în capitalul uman, ceea ce duce la dezvoltarea durabilă a unei țări. Investiția în politicile favorabile familiei este o sarcină primordială a guvernului în orice țară, benefică în egală măsură pentru economia țării, sectorul privat, părinții, copiii și societate în general.

Despre UNICEF

UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în peste 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa în Moldova, urmăriți UNICEF Moldova pe Twitter și Facebook