Un proiect de incluziune muzicală

lansat în premieră în ajunul Zilei Internaționale a Prieteniei

27 Iulie 2018
La La Play Voices
UNICEF/2018

Chisinau, 21 iulie 2018. La La Play Voices - un cor format din 20 de copii și adolescenți din 12 raioane ale țării, reprezentanți ai diferitor grupuri etnice si sociale, au susținut un concert la Sala cu Orgă alături de Moldovan National Youth Orchestra, reprezentată de muzicieni din Moldova, România, Ucraina, Rusia, Kazahstan și Germania, și condusă de tânărul dirijor Cristian Spătaru.

Cu o săptămâna înainte de concert, cei 20 de coriști - moldoveni, ruși, ucraineni, bulgari, armeni, găgăuzi, romi, copii din zone urbane și rurale, precum și copii cu necesități speciale - au participat la o reședință artistică de incluziune prin intermediul muzicii corale, însușind 8 lucrări muzicale. Majoritatea copiilor care au beneficiat de proiect nu cunosc notele muzicale si nu au cântat niciodată în cor.

Zinaida Marison din Ciocâlteni, Orhei,  și-a văzut împlinit visul de a cânta pe scena Sălii cu Orgă prin cele două fiice ale sale  Elizaveta (12 ani) și Adriana (9 ani). Femeia a absolvit școala muzicală, dar nu a avut posibilitatea să aibă o carieră în acest domeniu. 

M-am căsătorit la 20 de ani, rând pe rând s-au născut patru copii și eu nu am mai avut timp pentru muzică. Le-am încurajat, însă, pe fetele mele să cânte încă de când erau la grădiniță,” spune Zinaida.

Eliza, primul din cei patru copii ai familiei Marison, a participat la câteva concursuri în sat și din raion. Datorită proiectului La La Play Voices adolescenta a avut ocazia să interpreteze solo, o piesă din repertoriul internațional, acompaniată de o orchestră care și-a făcut un renume în țară și peste hotare.

”În țara noastră, educația copiilor are la bază valori precum democrația, solidaritatea, punerea în valoare a fiecărui copil, egalitatea de gen, respect pentru toate ființele umane și mediul ambiant,” a remarcat în cuvântul său de salut Signe Burgstaller, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova. ”Mă bucur nespus de mult că Suedia contribuie la promovarea acestor valori universale și în Republica Moldova.”

Concertul a avut loc în ajunul Zilei Internaționale a Prieteniei, care este marcată în fiecare an pe 30 iulie.  Ziua Internațională a Prieteniei se bazează pe recunoașterea prieteniei ca fiind un sentiment nobil și valoros în viața ființelor umane. Unul dintre obiectivele Zilei Internaționale a Prieteniei este atragerea copiilor și tinerilor, inclusiv a viitorilor lideri, în activitățile comunitare îndreptate spre acceptarea diferențelor sociale și culturale.

”Sperăm să aducem publicului din Moldova un exemplu despre cum poate arăta viitorul nostru: diversitate, toleranță și o comunitate cu scopuri nobile comune. Anume despre asta este proiectul ”La La Play Voices” și asta au reușit să ne dovedească cei 20 de eroi ai proiectului. Este un proiect cu un viitor frumos, aduc mulțumiri profunde partenerilor: UNICEF, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Fundației Est-Europene,” a spus Andriano Marian, managerul proiectului.

Muzica poate ajuta la oprirea intoleranței și a hărțuirii, astfel încât toți copiii să se simtă în siguranță - acasă, în școală, și în comunitate. În toamna anului 2018 UNICEF în Moldova va participa la o inițiativă globală mai largă în acest sens.

Proiectul "La La Play Voices" a demonstrat că prin muzică copiii pot contribui la o societate mai bună,” a spus Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țară UNICEF în Moldova. ”Într-un cor, toți sunt uniți. Muzica este incluzivă, ea fiind și un model al societății pe care o dorim pentru copiii noștri.

Participarea la viața culturală și artistică, în condiții de egalitate, este un drept al fiecărui copil. Copiii cu necesități speciale se bucură de același drept de a-și face vocea auzită, iar copiii aparținând unei minorități etnice nu pot fi privați de dreptul la viața culturală proprie.

Inițiativa a fost realizată de Asociația Muzical-Corală, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Fundația Est Europeană, susținută de Ambasada Suediei în Republica Moldova.

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Additional resources

Cu o saptamâna înainte de concert, cei 20 de coriști - copii de naționalitate moldovenească, rusă, ucraineană, bulgară, armeană, găgăuza si etnie roma, din diverse grupuri sociale, precum si copii cu nevoi speciale, au practicat muzica corală cu sprijinul muzicienilor profesioniști. Majoritatea copiilor nu au avut experiență anterioară în ceea ce privește muzica și nu au cântat niciodată într-un cor.

Despre UNICEF

UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în peste 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa în Moldova, urmăriți UNICEF Moldova pe Twitterși Facebook