Imunizarea

Imunizarea este una dintre cele mai importante măsuri care poate fi luată pentru menţinerea vieţii și a sănătăţii copiilor.

a child getting immunized Moldova
UNICEF/Moldova/2012/Gutu

Provocarea

Republica Moldova se confruntă cu o tendinţă alarmantă de scădere a acoperirii vaccinale.

Acoperirea totală a imunizării în Moldova este relativ înaltă. Potrivit datelor din studiul MICS 2012, 89% dintre copiii de 15-26 luni au primit toate vaccinurile recomandate.

Totuși, Republica Moldova se confruntă cu o tendinţă alarmantă de scădere a acoperirii vaccinale. În prezent, cu lacunele de acoperire care există, Moldova riscă să nu atingă rata țintă de vaccinare. Majoritatea părinţilor care refuză să-și imunizeze copiii sunt persoane educate, din clasa de mijloc. Însă ratele de imunizare scad și la alte categorii de populaţie, inclusiv cele vulnerabile. Gradul de utilizare a serviciilor de asistenţă medicală de către etnia romă este determinat de accesul la aceste servicii, modul de viaţă, migraţie și lipsa cunoştinţelor privind evaluarea riscurilor de sănătate.

Soluția

Avem ca priorităţi îmbunătăţirea accesului la vaccinuri, facilitarea programelor corespunzătoare de vaccinare și combaterea ezitărilor faţă de vaccinuri.

UNICEF susţine programele de imunizări în peste 100 de țări, inclusiv Republica Moldova.

Avem ca priorităţi îmbunătăţirea accesului la vaccinuri, facilitarea programelor corespunzătoare de vaccinare și combaterea ezitărilor faţă de vaccinuri. Eforturile comune în implementarea Programului naţional de imunizări au dus la protejarea copiilor împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare. UNICEF Moldova, împreună cu OMS și alţi parteneri, a consolidat și capacitatea ţării de a include noi vaccinuri în programul de imunizări, sporind gradul de protejare a copiilor împotriva altor boli infecţioase.

Echipamentele din lanţul frigorific sunt vitale pentru asigurarea calităţii, siguranţei și eficacităţii vaccinurilor.  Camere frigorifice, cutii frigorifice, genți pentru vaccinuri, frigidere, congelatoare și termometre au fost furnizate Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, cu susţinerea UNICEF și finanțare din partea UE.