Përfshirja e babait në kujdesin ndaj fëmijëve është thelbësore që fëmijët të arrijnë potencialin

Srdjan Djukic nga Zubin Potoku çdo ditë merr pjesë në aktivitete me dy vajzat e tij

Leonora Aliu
Djukic family from Zubin Potok
UNICEF/2022/N.Maxhuni
15 Nëntor 2022

Zubin Potok, 1 qershor – Vitet e hershme të fëmijërisë janë kohë e mundësive të mëdha. Kjo është koha kur truri i fëmijëve zhvillohet më shpejt, pasi ata ndërveprojnë me mjedisin e tyre dhe të tjerët.

Këtu bëhet i rëndësishëm roli i të dy prindërve. Truri dhe aftësitë e fëmijëve mund të zhvillohen më së miri me mbështetjen dhe udhëzimin e prindërve.

Fatkeqësisht, të dhënat na tregojnë se përfshirja e të dy prindërve në prindërimin praktik në Kosovë është ende e ulët. Sipas të dhënave më të fundit të MICS, përafërsisht 63 për qind e fëmijëve të moshës 2-4 vjeç angazhohen me anëtarë të rritur të familjes në aktivitete që ofrojnë stimulim të hershëm, ndërsa nënat kanë katër herë më shumë gjasa se baballarët të angazhohen me fëmijët e tyre të moshës 2-4 vjeç në aktivitete që nxisin të nxënit. 

Srdjan Djukic, baba i dy vajzave të reja nga komuna e Zubin Potokut, e ka sfiduar këtë trend. Ai është model që tregon se sa i rëndësishëm është përfshirja e baballarëve në jetën e fëmijëve të tyre. Së bashku me gruan dhe dy vajzat e tij Nina 2 vjeçe, dhe Elena 4 vjeçe, ai mori pjesë në festën e 1 Qershorit për Ditën Ndërkombëtare të Fëmijëve, të organizuar nga UNICEF-i në bashkëpunim me komunën e Zubin Potokut.

“Është e rëndësishme sepse ne u japim udhëzime fëmijëve tanë se si të zgjedhin rrugën e duhur në jetë dhe gjithashtu krijojmë për ta një hapësirë të sigurt dhe të shëndetshme për zhvillimin e tyre që në fillim,” tha Srdjan.

Srdjan është mësues i muzikës në shkollën fillore dhe beson se arti dhe loja janë thelbësore për zhvillimin e hershëm të fëmijëve. Ai kujdeset që çdo ditë të lexojë, të hajë dhe të luajë lojëra me vajzat e tij.

“Unë punoj nga mëngjesi i hershëm që do të thotë se gjatë ditës gruaja ime është më e angazhuar me Ninën, ndërsa Elena vjen me mua në shkollë. Megjithatë, përpiqem të kaloj 2.5 orë në ditë me vajzat e mia duke luajtur lojëra edukative, duke luajtur me lodra etj.” thotë ai.  

Elena at 1st of June event in Zubin Potok

Maja, bashkëshortja e tij, thotë se është e rëndësishme që të dy prindërit të jenë aktivë dhe të përfshirë në prindërim.  

“Me gjithë faktin se është i angazhuar dhe shumë i zënë në punë, ai gjithmonë gjen një mënyrë për të kaluar kohë me vajzat tona çdo ditë, dhe kjo është diçka që unë e shoh si veprim shumë të rëndësishëm nga ana e tij, sepse fëmijët kanë nevojë për të dy prindërit në procesin e të mësuarit” tha Maja.

Maja është amvise dhe për të është shumë e rëndësishme që të ketë pak kohë për veten, pasi është shumë e angazhuar gjatë gjithë ditës me punët e shtëpisë.

“Unë nuk punoj (jashtë shtëpisë), prandaj jam më e angazhuar me Ninën nga mëngjesi deri në fund të ditës, por prania dhe përfshirja e bashkëshortit pas punës më ndihmon që të kem kohë edhe për veten time" tha ajo.

Në një deklaratë të lëshuar më 1 qershor, UNICEF-i theksoi se, si në shumë vende të botës, në Kosovë fëmijët ende përballen me efektet e vazhdueshme të pandemisë COVID-19, e cila ka përmbysur progresin e arritur për dekada me radhë në aksesin në shëndetësi, arsim dhe zhvillim si dhe ka vënë në rrezik mirëqenien mendore të fëmijëve dhe prindërve.  

Nina at 1st of June event in Zubin Potok

Me rastin e manifestimit të 1 qershorit, i cili shënon edhe fillimin e muajit të prindërimit, janë mbledhur së bashku 500 fëmijë dhe prindër nga institucionet parafillore dhe fillore nga komuna e Zubin Potokut ku gjithashtu u promovua rëndësia e prindërimit pozitiv dhe mbështetja në komunitet për zhvillimin e hershëm të fëmijërisë

Krahas investimeve dhe politikave të drejta të qeverisë, mbështetja prindërore gjatë gjithë kohës, veçanërisht në kohë të vështira, është thelbësore. Investimet që mbështesin zhvillimin në fëmijërinë e hershme vendosin themelin e përmirësimit transformues të rezultateve për fëmijët e vegjël dhe familjet e tyre. Inovacioni digjital për të mbështetur prindërit, siç është aplikacioni i prindërve Foleja, ofron mbështetje të targetuar për prindërit dhe përfshin të gjitha fushat e zhvillimit të fëmijëve, duke rritur kështu të kuptuarit e rëndësisë kritike të mjedisit mbështetës, të shëndetshëm dhe stimulues.