Očevo učešće u brizi o deci ključno je da deca dostignu svoj potencijal

Srđan Đukić iz Zubinog Potoka svakodnevno učestvuje u aktivnostima sa svoje dve ćerke

Leonora Aliu
Djukic family from Zubin Potok
UNICEF/2022/N.Maxhuni
15 Decembar 2022

Zubin Potok, 1. jun – Rane godine detinjstva su vreme velikih prilika. Ovo je vreme kada se dečji mozak najbrže razvija, jer su u interakciji sa svojom okolinom i drugima. 

Ovde dolazi do uloge roditelja, oba od njih. Dečiji mozak i sposobnosti mogu se najbolje razvijati uz roditeljsku podršku i vodstvo. 

Nažalost, podaci nam pokazuju da je uključenost oba roditelja u praktično roditeljstvo na Kosovu još uvek niska. Prema najnovijim podacima MICS-a, ukupno 63 procenta dece uzrasta 2-4 godine učestvuju sa odraslim članovima domaćinstva u aktivnostima koje pružaju ranu stimulaciju, dok majke imaju četiri puta veću verovatnoću od očeva da se angažuju sa svojom decom od 2-4 godine u aktivnostima koji promovišu učenje. 

Srđan Đukić, otac dve devojčice iz opštine Zubin Potok, osporio je ovaj trend. On je uzor koji pokazuje koliko je angažovanje očeva važno u životima njihove dece. Uz suprugu i dve ćerke Ninu (2) i Elenu (4) učestvovao je na obeležavanju 1. juna Međunarodnog dana deteta u organizaciji UNICEF-a u saradnji sa opštinom Zubin Potok. 

„To je važno jer dajemo smernice našoj deci kako da izaberu pravi put u životu, a takođe im stvaramo siguran i zdrav prostor za njihov razvoj od samog početka“, rekao je Srđan. 

Srđan je nastavnik muzičkog u osnovnoj školi i veruje da su umetnost i igra neophodni za rani razvoj dece. Vodi računa da svaki dan čita, jede i igra se sa ćerkama. 

„Radim od ranog jutra, što znači da je preko dana moja žena više angažovana sa Ninom, dok Elena ide sa mnom u školu. Uprkos tome, pokušavam da provedem 2,5 sata dnevno sa svojim ćerkama igrajući se edukativnih igrica, igrajući se igračkama itd.”, kaže on. 

Elena at 1st of June event in Zubin Potok

Njegova supruga Maja kaže da je važno da oba roditelja budu aktivna i uključena u roditeljstvo. 

“Iako je angažovan i veoma zauzet na poslu, uvek nađe način da svaki dan provede vreme sa našim ćerkama, a to je nešto što vidim kao važan čin sa njegove strane jer su deci potrebna oba roditelja u procesu učenja”, rekla je Maja. 

Maja je majka koja ostaje kod kuće i veoma joj je važno da ima vremena za sebe, jer je po ceo dan veoma angažovana na kućnim obavezama. 

“Ne radim (van kuće), pa sam zbog toga više angažovana sa Ninom od jutra do kraja dana, ali prisustvo i uključenost muža posle posla pomaže mi da imam vremena i za sebe, " rekla je ona. 

U saopštenju objavljenom 1. juna, UNICEF je naglasio da se, kao i na mnogim mestima širom sveta, deca na Kosovu još uvek suočavaju sa dugotrajnim posledicama pandemije COVID-19, koja je preokrenula decenije napretka u pristupu zdravstvu, obrazovanju i usluge ishrane, kao i ugrozila mentalno zdravlje dece i roditelja. 

Nina at 1st of June event in Zubin Potok

Manifestacija 1. juna, koja ujedno označava i početak Meseca roditeljstva, okupila je 500 dece i roditelja iz predškolskih i osnovnih škola sa područja opštine Zubin Potok i promovisala značaj pozitivnog roditeljstva i podrške zajednice za razvoj u ranom detinjstvu. 

Roditeljska podrška u svim vremenima, posebno u teškim vremenima, je ključna, pored investicija i pravedne vladine politike. Investicije koje podržavaju razvoj u ranom detinjstvu postavljaju temelj transformacijskog poboljšanja ishoda za malu decu i njihove porodice. Digitalne inovacije za podršku roditeljima, kao što je Foleja roditeljska aplikacija, pružaju ciljanu podršku roditeljima i obuhvataju sve razvojne domene dece, čime se povećava razumevanje kritične važnosti podržavajućeg, zdravog i stimulativnog okruženja.