Dobar početak je važan

Ulažemo u podizanje standarda skrbi u svim rodilištima u Hrvatskoj

Marina Knežević Barišić
Mamu Dariju i Zoju, njezinu treću djevojčicu
UNICEF/Knežević Barišić
29 Kolovoz 2019

Mamu Dariju i Zoju, njezinu treću djevojčicu, upoznali smo u zagrebačkom rodilištu Kliničkog bolničkog centra „Sestre milosrdnice”, popularno zvanog Vinogradska. Uspomene na porod još su bile svježe jer nisu bila prošla ni puna tri dana od trenutka kada je Darija prvi put primila Zoju u naručje. Iako je Dariji to bio treći porod, uvijek postoji određena doza brige, a tu je, smatra, najvažnija podrška osoblja:

„U tim smo trenucima ranjivi, i koliko god imali iskustva, uvijek kao da nam je prvi put, i postoji ta doza straha i neizvjesnosti... Tu je zapravo jako bitan taj odnos osoblja prema nama, da nas primalja ohrabri i pomogne”, kazala nam je Darija i dodala da za nju primalja na porodu znači ugodniji i manje bolan porod.

Osim podrške educiranog zdravstvenog osoblja, majkama porod i dane nakon poroda može olakšati i različita oprema, poput stolčića za porod, bežičnog CTG-a i posebnih krevetića za bebe rođene carskim rezom. Mnoge majke porod pamte po iscrpljujućem ležanju na lijevom boku zbog CTG-a, uređaja koji omogućava praćenje majčinih trudova i bebinih otkucaja srca.

Medicinska sestra stoji do Zoju i njenu mami Dariju
UNICEF/Knežević Barišić

„To je veoma ograničavajuće jer se žene ne mogu kretati, a položaj je vrlo neudoban. Kada bismo imali bežični CTG, to bi omogućilo rodiljama porod na kojem imaju veću mogućnost kretanja, koji je onda i puno ugodniji, prirodniji i manje bolan”, rekla nam je voditeljica Zavoda za porodništvo mr. sc. Senka Sabolović Rudman.

U prirodi čovjeka je da se kreće, posebno kod žena za vrijeme poroda.

„Važno je da ženi za vrijeme poroda bude udobno. Potreba za kretanjem dok traju trudovi prirodna je, jer sila teža pomaže da stvari idu lakše, da bol bude manja”, kaže iskusna glavna primalja Blaženka Sumpor, i dodaje da se nada da će se više žena u budućnosti odlučiti na porod na stolčiću, koji je bitno lakši i ugodniji za ženu, a onda i za bebu.

 „Ulaganja u opremu jako su nam važna iz dva razloga. Prvi je napredak tehnologije, a drugi taj da se naša oprema brzo troši jer je u upotrebi praktički 24 sata na dan, sedam dana u tjednu”, kazao nam je prof. dr. sc. Krunoslav Kuna, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porodništvo, dodavši da će  donacija UNICEF-a pomoći da više žena ima pozitivno iskustvo poroda.

Porod je nešto što svaka žena zauvijek pamti. „Jako je važno da to bude osnažujuće i lijepo iskustvo za ženu. Porod i tih nekoliko dana u bolnici vrijeme je stvaranja početne sigurnosti, koja nas onda prati i dalje. Ako smo imali dobro iskustvo, ako smo dobro počeli, bit će nam i emotivno lakše, a jednostavnije ide i dojenje. Zato je dobar početak važan”, podijelila je s nama mama Darija, koja s poroda nosi lijepe uspomene.

I Vi želite doprinijeti boljoj skrbi za mame i bebe? Donirajte ovdje!