„Svatko je drugačiji na svoj način.“

Pretvorimo teškoće u mogućnosti zajedno

Marina Knežević Barišić
Marko se smiješi
Ilej/UNICEF
28 Lipanj 2021

Marko (7) i njegova obitelj žive u Slavonskom Brodu. Marko se svaki dan veseli odlasku u vrtić u kojem se druži, igra i uči svaki dan.

„Marko jako voli ići u vrtić, ima svoje tete, i asistenticu koju je dobio ove godine. U vrtiću svaki dan bude oko četiri sata i baš se vidi da je zadovoljan. I mi smo sretni jer je jako napredovao upravo zahvaljujući vrtiću“, priča nam Markova mama Miljenka i dodaje da su upravo vrtić i djeca redovnog razvoja za Marka najbolja terapija.

Markov brat Karlo za mlađeg brata kaže da ima beskrajno puno energije: „Cijeli je dan na nogama, nikada mirno ne sjedi, a leži samo kad spava“, dodaje uz osmijeh i kaže da su se oni već navikli na njegov ritam. S Markom se igra i vodi ga u park što jako voli, ali mama je tu ipak glavna, priznaje, uz sestru Saru, dok tata radi u inozemstvu.

Marko sa sestrom Sarom, bratom Karlom i mamom Miljenkom
Ilej/UNICEF
Marko se ljulja na igralištu
Ilej/UNICEF

„Dobroćudan je, voli djecu, voli se igrati, obožava ići na igralište, a posebno je fascinira ljuljačkama. Mogao bi se ljuljati cijeli dan. Bilo ljeti ili zima, svaki dan i po nekoliko puta idemo na igralište. Voli i vodu pa se svako jutro i večer obavezno tušira, to mu jako važan dio rutine. Naučio je i plivati pa ga uvijek moramo nagovarati da izađe iz mora kojeg se nekada bojao. I inače ima neobičnih stvari kojih se boji, a za to nema razloga, a s druge strane, nema nikakvog straha od onoga što zaista može biti opasno kao što su cesta, automobili, visina“, podijelila je s nama Miljenka.

UNICEF

Svijet oko sebe Marko doživljava drugačije jer je dijete u spektru autizma.

„Svatko je drugačiji na svoj način“, mudro nam kaže Markov brat Karlo i dodaje da za svu djecu s teškoćama najvažnijim smatra uključenost u društvo.

U Slavonskom Brodu, kao i u mnogim drugim krajevima, teško je doći do usluga koje su važne djeci s teškoćama i njihovim obiteljima.

„Marko ide kod edukacijskog rehabilitatora. Išao je donedavno kod logopeda jedanput tjedno, ali nema više pravo jer je ispunio normu, išao je i kod radnog terapeuta i to nam je isteklo, sad smo na čekanju“, kaže Miljenka i dodaje da je do logopeda čak i privatno u Slavonskom Brodu teško doći, jer ih je premalo, a djece koja trebaju logopeda mnogo.

Podrška je potrebna i obiteljima djece s teškoćama. Dok Marko nije išao u vrtić, priča nam Miljenka, nekada joj je predstavljalo problem otići na kontrolu kod liječnika, a vremena za sebe nije uopće imala.  

UNICEF-ova kampanja „Pretvorimo teškoće u mogućnosti“ čiji je dio i humanitarna utrka Mliječna staza za cilj ima uspostavljanje i proširenje usluga dnevnog boravka za djecu s teškoćama, uvođenje grupne psihosocijalne podrške za djecu s teškoćama i kvalitetnih programa podrške za roditelje djece s teškoćama na područjima gdje takvih usluga nema ili su nedostatne. Svaka pomoć je itekako dobrodošla, kaže Miljenka, Markova mama i dodaje:

„U idealnom svijetu… voljela bih da je više prihvaćanja, da se djecu koja su po nečemu drugačija ne izolira, da su dio društva u kojemu odrastaju. Svako dijete zaslužuje priliku za razvoj.“

Kroz našu kampanju „Pretvorimo teškoće u mogućnosti“ UNICEF će podržati:

  • Uspostavljanje i proširenje usluga dnevnog boravka za djecu s teškoćama
  • Uvođenje grupne psihosocijalne podrške za djecu s teškoćama   
  • Uvođenje kvalitetnih programa podrške za roditelje (Rastimo zajedno Plus).

Saznajte više na www.mlijecnastaza.hr i pridružite nam se!