Ante se priprema za školu uz potpomognutu komunikaciju

Kako UNICEF pomaže djeci s teškoćama

Marina Knežević Barišić
Rad na tabletu
Knežević Barišić/UNICEF
10 Veljača 2020

„Sviđa mi se raditi u aplikaciji na tabletu. Čak i moja starija seka to voli“, rekao nam je Ante (8) kad smo ga upitali kako mu se sviđa učiti uz pomoć tableta s posebnim aplikacijama. Ova vrsta terapije pomaže mu u razvoju predčitalačkih vještina, a Antina logopedica Ivana kaže da on brzo napreduje. 
Da je potpomognuta komunikacija važna pomoć slaže se i Antina mama Marija: „Ova vrsta terapije pokazala se veoma učinkovitom i trebala bi biti dostupna svakom djetetu kojemu je potrebna. Kod Ante se potpomognuta komunikacija pokazala jako uspješnom.“

Nažalost, imali su i mnogo loših iskustava. Marija kaže da su zbog nedovoljne podrške izgubili vrijeme u kojem je Ante mogao napredovati i razijati svoje potencijale: „Izgubili smo četiri godine neučinkovitih vježbi logopeda, defektologa i fizikalnih terapija te dvije godine odgađanja terapije mestinonom. Od kada smo došli u Slavu Raškaj prije dvije godine Anti je pružena maksimalna podrška i pristup te smo kratkom periodu vidjeli ogroman pomak u njegovom stanju. On je sada veseo dječak koji je znatno napredovao i koji se veseli svakom sljedećem odlasku na vježbe.“ 

Tablet a aplikacijom za potpomognutu komunikaciju
Knežević Barišić/UNICEF
Rad na tabletu
Knežević Barišić/UNICEF

„Ante je senzibilan i nježan dječak. Voli mirne i društvene igre te igre na mobitelu i tabletu , vrijeme provodi najviše sa svojom nećakinjom te prijateljima u vrtiću. Ako vidi naguravanje ili živahno ponašanje on se povlači. Voli provoditi vrijeme doma u svom sigurnom okruženju jer ga umaraju mjesta s puno ljudi. Voli se igrati sa slagalicama i obožava vježbe na tabletu“, kazala nam je Marija o svom dječaku. 

Iznimno su povezani, a njihova svakodnevica uključuje mnogo razgovora, igre i odlazaka u park. Poseban su im užitak šetnje po kiši. Ante je s nama podijelio i da voli listati slikovnice, da u predškoli ima puno prijatelja te da se veseli polasku u školu najesen te kupnji torbe, pernice i svega što školarac treba imati.
Njegovoj spremnosti za polazak u školu pomaže i potpomognuta komunikacija. Riječ je o posebnoj vrsti terapije koja djeci sa složenim komunikacijskim teškoćama pomaže da izraze svoje potrebe, misli i osjećaje kroz pokazivanje kartica sa slikama, korištenje komunikatora ili tablet računala s posebnim aplikacijama. UNICEF provodi već drugi program potpomognute komunikacije kroz koji se osigurava edukacija za stručnjake koji rade s djecom s teškoćama i potrebna oprema brojnim institucijama diljem zemlje.