„Samo u obitelji djeca mogu naučiti što je obiteljski život“

Kako udomiteljstvo mijenja živote djece

Marin Ilej, Marina Knežević Barišić
Udomiteljska obitelj s poznatim glumcem
Ilej/UNICEF
22 Prosinac 2020

Supružnici Kristina i Ante dugo su imali želju pomoći nekom djetetu da ne odrasta u ustanovi za djecu, te mu uz svoju biološku djecu, djevojčicu Ivu (3) i dječaka Mihaela (1,5) pružiti toplinu obitelji.

„Uvijek i svugdje pričam o udomiteljstvu. Da je više udomitelja, ne bi bilo djece u domovima, djece koja ne znaju što znači skuhati ručak ili zagrliti nekoga svog. Treba u sebi naći snage i odlučiti nekome život učiniti ljepšim. Zato smo se mi odlučili postati udomitelji. Ja sam to htjela odavno i sretna sam što sam u suprugu pronašla osobu koja je o tome imala isto mišljenje“, kazala nam je Kristina.

„Nije nam bilo važno koliko će dijete biti staro. Mnogi žele bebu ili im je važno da to bude djevojčica i dječak, ali to nije ono što bi trebalo biti važno. Važno je dijete maknuti iz doma, da odrasta u obitelji“, kazao je Ante.

Dječak se penje na zidić
Ilej/UNICEF
Kristinina i Antina biološka djeca Iva i Mihael prihvatila su udomljenog dječaka kao člana obitelji.
Djevojčica hoda po zidiću
Ilej/UNICEF

Kristinina i Antina biološka djeca prihvatila su udomljenog dječaka kao člana obitelji.

„S obzirom na to da je nama cilj bio uzeti dijete koje bi inače odrastalo u ustanovi, u domu za djecu i život mu učiniti ljepšim, odlučili smo se na taj korak i nismo požalili, dapače. Nas su pripremili, rekli su nam kakav je on dječak. I njega su pripremili, rekli su mu da će doći netko da ga upozna. Mi smo tamo došli, sva djeca su se sjurila, igrala se s nama, a on je bio skriven ispod stola i nije htio izaći. Tek kad smo krenuli kući, on je dotrčao do nas i zagrlio nas“, kaže nam Kristina.

Nedavno ih je posjetio Lenn Kudrjawizki, zvijezda njemačke serije “Der Kroatien-Krimi“, glumac i glazbenik. Lenn, koji u seriji glumi policajca Emila Pericu proveo je nekoliko mjeseci na području Splita zbog snimanja novih nastavaka. Razlog posjeta udomiteljskoj obitelji je humanitarna akcija koju je Lenn pokrenuo s ciljem da svoje obožavatelje u Njemačkoj potakne da donacijom podrže program „Svako dijete treba obitelj“ UNICEF-a u Hrvatskoj.

“Kao otac dvoje djece svjestan sam koliko je brižna obitelj važna za razvoj svakog djeteta, a posebno sam osjetljiv na djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Unatoč brižnom osoblju, ustanove poput domova za djecu ne mogu zamijeniti obitelj. Zato sam odlučio podržati napore UNICEF-a u podizanju svijesti o važnosti udomiteljstva“, podijelio je s nama Lenn.

Udomiteljska obitelj Barun s poznatim glumcem Lennom
Ilej/UNICEF
Obitelj Barun s djecom i poznatim njemačkim glumcem Lennom Kudrjawizkim (lijevo) koji ih je posjetio kako bi saznao više o udomiteljstvu.

“Kao otac dvoje djece svjestan sam koliko je brižna obitelj važna za razvoj svakog djeteta, a posebno sam osjetljiv na djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Unatoč brižnom osoblju, ustanove poput domova za djecu ne mogu zamijeniti obitelj. Zato sam odlučio podržati napore UNICEF-a u podizanju svijesti o važnosti udomiteljstva.“

Lenn Kudrjawizki

Ante i Kristina, Lennu su ispričali kako su se odlučili postati udomitelji i kako su izgledali prvi dani kada je dječak koji će uskoro proslaviti veliki deveti rođendan došao k njima.

„Mislim da je k nama došao u pravo vrijeme. Ja sam taman rodila Ivu. On nije znao ništa o tome što je obitelj i kako to izgleda. Kad je vidio kuhinju, pitao je što je ovo, jer nikad nije vidio kuhinju. U domu im se servira hrana u blagovaonici. Prvi me tjedan pitao zašto ja kuham ručak kad nisam kuharica, zašto čistiš i pereš, ako nisi čistačica. Kako je Iva učila neke stvari, tako smo i njega usput učili jer se s nekim stvarima dijete koje odrasta u ustanovi za djecu jednostavno nema prilike susresti. Puno nam je vremena trebalo da se nauči grliti i uživati u zagrljaju, da može reći ono što misli, ono što osjeća, da je u redu plakati, da se smije kad je veseo. U domu nije loše, ali na njih deset je jedna teta i ne može ona sve njih zagrliti. Dom nije obitelj. Uvijek svima kažem da je jako važno djecu maknuti iz domova, jer jedino u obitelji djeca mogu naučiti što je obiteljski život“, ispričala nam je Kristina.

Uz to što se dječak kojemu su otvorili svoja srca i vrata svog doma bez problema uklopio u njihovu, kako kažu, veselu i glasnu obitelj, posebno ih raduje što su ga kao svog prihvatili i članovi šire obitelji, susjedi te prijatelji u školi i naravno, obiteljski ljubimac, kujica Maša s kojom se svi rado igraju.