Potpomognuta komunikacija pomaže Sari (8) u razvoju govora

Kako u vrijeme pandemije djeci s teškoćama pomaže terapija na daljinu

Marina Knežević Barišić
Djevojčica s tablet računalom
Obiteljski album
10 Travanj 2020

„Sara je vesela djevojčica puna ljubavi. Najviše se raduje igri s lutkama, crtanju, bojanju, kreativne zadatke u kojima nešto izrađuje. Ipak, više od svega, voli mamin zagrljaj“, tako nam je svoju djevojčicu opisala mama Ivana. 

Sara ima osam godina i ide u prvi razred osnovne škole. Sara je i dijete s teškoćama kojemu je poseban izazov govor. Kao i sva djeca i ona trenutačno pohađa nastavu na daljinu. Velik je to izazov za svako dijete pa tako i za nju no mama Ivana kaže da se dobro snalaze:

„Razumije trenutačnu situaciju i kroz razgovor se sve dogovorimo. Složile smo zajedno raspored kako bi se znalo kada je vrijeme za igru, a kada za učenje. Sari škola izvrsno ide. Jedino moramo mnogo više truda ulagati u hrvatski radi njezinih teškoća s govorom.“

 

Obiteljska snimka
Sara nam je pokazala kako koristi potpomognutu komunikaciju.

U MURID-u, međimurskoj udruzi za ranu intervenciju u djetinjstvu, Sara dobiva podršku koja joj je potrebna, no zbog trenutačne situacije s koronavirusom i to se odvija na daljinu. Terapeuti podršku djeci i njihovim obiteljima daju kroz virtualne terapijske tretmane. 

„Poučavamo roditelje korištenju potpomognute komunikacije putem virtualnog terapijskog termina tako da demonstriramo način pružanja podrške djetetu. Roditeljima šaljemo pisane strategije pojedinih koraka u poučavanju te videosnimke na kojima mogu vidjeti kako terapeuti pružaju podršku. Pratimo uvođenje potpomognute komunikacije kroz svaki virtualni terapijski termin te u direktnoj situaciji pomažemo roditeljima da kroz svakodnevne rutine i igru potiču komunikaciju svog djeteta. Cilj nam je razvijanje komunikacije između roditelja i djeteta, kao i raspon aktivnosti i predmeta koje dijete traži“, kazala nam je rehabilitatorica Silvija Pucko, izvršna direktorica MURID-a.

MURID se uključio u UNICEF-ov program „Komunikacija za svako dijete“. Uz pomoć donatora, UNICEF je za 24 ustanove diljem Hrvatske osigurao opremu i edukaciju za korištenje potpomognute komunikacije u radu s djecom sa složenim komunikacijskim potrebama, što se pokazalo jako korisnim i u vrijeme pandemije jer djeca dobivaju terapiju kod kuće, uz podršku roditelja i stručnjaka.

Sara trenutačno tablet s posebnim aplikacijama koristi kod učenja kod kuće tako da joj mama čita zadatke iz pojedinih predmeta dok Sara odgovara koristeći aplikacije što možete vidjeti u snimci koju je napravila Sarina mama. Posebno je zanimljivo kažu nam u MURID-u kada tako rade matematiku. Potpomognuta komunikacija Sari koristi i kada igra društvene igre te tako razvija svoj govor kroz igru. 

Potpomognuta komunikacija često je jedini način na koji djeca s komunikacijskim teškoćama mogu izraziti svoje misli, potrebe i osjećaje.

Zahvaljujući ovakvoj vrsti komunikacije, dijete može zatražiti svoju omiljenu igračku, reći da je žedno ili da bi pojelo jabuku što pomaže i djetetu i roditeljima u međusobnom razumijevanju te smanjenju stresnih situacija i frustracija koje proizlaze kada se međusobno ne mogu razumjeti.