Cijela Hrvatska za djecu s teškoćama

UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza ove je godine virtualna i nacionalna

UNICEF
Marin Čilić
Marin Čilić
16 Lipanj 2020

Četvrta humanitarna utrka Mliječna staza održat će se s ciljem unapređenja uvjeta života djece s teškoćama i promoviranja društvene inkluzije, pod pokroviteljstvom Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva zdravstva te Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ovogodišnja utrka bit će po prvi puta virtualna i nacionalna jer će se, zbog novonastalih okolnosti i brige za zdravlje svih sudionika, održati uz pomoć mobilne aplikacije. Zbog svog virtualnog karaktera u utrci mogu sudjelovati baš svi i od 5. do 20. rujna pružiti podršku djeci s teškoćama.

Tijekom 16 dana, pojedinci, obitelji s djecom, tvrtke i timovi moći će trčanjem, hodanjem, vožnjom u kolicima, na biciklu i na bilo koji drugi način prikupljati kilometre kako bi teškoće pretvorili u mogućnosti. Prikupljenim sredstvima UNICEF će opremiti senzorne sobe u dijelovima Hrvatske gdje su potrebe najveće te educirati stručnjake koji provode terapije senzorne integracije.

Prijava je moguća putem web stranice www.mlijecnastaza.hr, a rane prijave po posebnoj cijeni otvorene su do 30. lipnja 2020.

U prve tri godine održavanja, utrka Mliječna staza postala je platforma za osiguravanje boljih životnih uvjeta djece i obitelji u Hrvatskoj - UNICEF je tako do sada podržao otvaranje banke humanog mlijeka, osigurao financijsku podršku za udomiteljske obitelji s najmlađom djecom i unaprijedio uvjete u rodilištima diljem Hrvatske

Ove godine UNICEF prikuplja sredstva kako bi usluge rane intervencije, koje su od presudne važnosti za razvoj djece s teškoćama, postale dostupnije što većem broju djece. Procjenjuje se da u Hrvatskoj trenutno živi 24 tisuće djece s razvojnim rizicima i teškoćama u dobi od 0 do 5 godina, koja su potencijalni primatelji ovih usluga, a samo 1 od 8 djece koristi usluge rane intervencije. Stoga je UNICEF-ov cilj osigurati senzorne sobe i stručnu podršku za djecu s teškoćama tamo gdje su potrebe najveće jer pravovremena podrška za njih čini razliku između mogućnosti i života na margini društva.

Ovogodišnja se utrka održava u suradnji s Hrvatskim paraolimpijskim odborom te utrku i njezin cilj podržavaju i naši paraolimpijci - Jelena Vuković, Nataša Sobočan i Anto Joskić.

„Vrijednost svakog društva ogleda se u tome koliko brinemo o onima najranjivijima među nama. Djeca s teškoćama trebaju našu podršku i trebaju je čim prije. Sve nas povezuje jedan zajednički cilj – da djeca s teškoćama postanu djeca mogućnosti“, rekla je UNICEF-ova ambasadorica dobre volje, Bojana Gregorić Vejzović.

Bojana na biciklu
Bojana Gregorić Vejzović
Marin Čilić
Marin Čilić

„Mliječna staza je utrka zajedništva u kojoj nisu toliko važni rezultati pojedinca koliko je važno da svatko, na svoj način, doprinese ostvarenju velikog cilja. Posebno me raduje što i ove godine mogu podržati ovaj veliki humanitarni događaj i pozivam sve građane da nam se pridruže i pomognu u skupljanju kilometara mogućnosti za djecu s teškoćama", izjavio je tenisač Marin Čilić. 

 

Anto joskić
Anto Joskić
Jelena Vuković
Jelena Vuković

„Poruka ovogodišnje Mliječne staze - pretvorimo teškoće u mogućnosti – iznimno je važna. Svjestan sam važnosti odgovarajuće podrške djeci s razvojnim teškoćama, jer sam i sam bio jedno od te djece. Pozivam sve da se uključe u Mliječnu stazu - trčite, hodajte, vozite bicikl, rolajte, planinarite i budite dio pozitivnih promjena za djecu s teškoćama u Hrvatskoj", izjavio je Anto Joskić. 

„Pozivam vas da se uključite u ovogodišnju UNICEF-ovu humanitarnu utrku Mliječna staza i podržite otvaranje senzornih soba za djecu s teškoćama u dijelovima Hrvatske gdje je to najpotrebnije. Djeca s teškoćama trebaju našu podršku i trebaju je čim prije i zato iskoristite ranu prijavu i odmah donirajte. U rujnu trčite, hodajte, rolajte, vozite bicikl i skupljajte kilometre mogućnosti za djevojčice i dječake kojima je potrebna podrška svih nas", izjavila je Nevena Rendeli Vejzović.

Nevena Rendeli Vejzović
Nevena Rendeli Vejzović
Slaven Škrobot
Slaven Škrobot

"Djeca s teškoćama koja trebaju našu pomoć! Zahvaljujući UNICEF-u ne samo da imate priliku pomoći ovim mališanima direktno, nego i vidjeti po prvi puta (i zadnji) mene u ljubičastoj majici!Jako mi je drago biti dio ovoga projekta te vas ovim putem pozivam da se uključite u ovogodišnju UNICEF-ovu humanitarnu utrku Mliječna staza i podržite djecu s teškoćama", izjavio je bloger Slaven Škrobot. 

"Pridružite se i vi - prijavite se za Mliječnu stazu, a u rujnu svi zajedno, onako kako kome najbolje odgovara i kako i u koje doba dana tko može, skupljamo kilometre mogućnosti za djecu s teškoćama", izjavila je paraolimpijka Nataša Sobočan.

Nataša Sobočan
Nataša Sobočan
Mirna Medaković Stepinac
Mirna Medaković Stepinac

"Tisuće staza, jedan cilj! Pozivam vas da sudjelujete u prvoj virtualnoj Mliječnoj stazi i tako podržite djecu s teškoćama u razvoju. Skupljajmo zajedno kilometre mogućnosti i donirajmo za nabavu senzornih soba", rekla je UNICEF-ova ambasadorica dobre volje, Mirna Medaković Stepinac.

Prijavite se za Mliječnu stazu 2020. na www.mlijecnastaza.hr