Pomoć djeci u svijetu

Kako hrvatski građani pomažu djeci u kriznim situacijama

 2472/5000 Lisa (3) je bila zarobljena u rupi u zemlji više od 5 minuta kada je potres pogodio.
UNICEF/UN0250118/Veska;

Izazov

U kriznim situacijama poput sve snažnijih (klimatskim promjenama uzrokovanih) prirodnih nepogoda i oružanih sukoba djeca su posebno ranjiva. Zarazne bolesti, nedostatak hrane i nasilje samo su dio onoga što čine životnu svakodnevicu brojnih djevojčica i dječaka u svijetu.

Smrtnost djece mlađe od pet godina prepolovljena je od 1990. godine do danas, jednako kao i udio neuhranjene djece. Pojavnost dječje paralize smanjena je za 99%, a 2,6 milijardi ljudi dobilo je pristup pitkoj vodi. Nažalost, zbog klimatskih promjena i oružanih sukoba mnoga djeca i dalje trebaju našu pomoć.

Za djecu koja odrastaju u zemljama pogođenima oružanim sukobima mnogo je veća mogućnost da ne završe osnovnu školu, da žive u ekstremnom siromaštvu, da umru prije svog petog rođendana. Milijuni djevojčica i dječaka i danas se suočavaju sa siromaštvom, s nasiljem, izrabljivanjem i nepravdom.

Pothranjeni 7-mjesečni Saamatou Bangou jede gotovu terapeutsku hranu u zdravstvenom centru u Sekretaru (Sektor) 7, odjelu Fada N'gourma, glavnom gradu regije Est.
© UNICEF/UNI122783/Asselin;

Rješenje

UNICEF danonoćno radi na nekima od najopasnijih mjesta na svijetu kako bi se došlo do djece koja su u najvećoj opasnosti i kojoj je naša pomoć najpotrebnija.  Radimo kako bismo spasili njihove živote i pružili im djetinjstvo u kojem će biti voljena, zaštićena, zdrava i obrazovana te kako bi dobila mogućnost da ispune svoj puni potencijal. 

Na terenu UNICEF korisnicima omogućuje pristup zdravstvenim uslugama, hrani i vodi, osigurava pristup pitkoj vodi i sanitarnim čvorovima kako bi se spriječilo širenje zaraznih bolesti te osigurava pristup obrazovanju.

U kriznim situacijama poput gladi u afričkim državama Somaliji, Nigeriji, Južnom Sudanu te u azijskom Jemenu; oružanih sukoba u Ukrajini i Siriji te izbjegličke krize u Mjanmaru građani Hrvatske uvijek su pokazali svoju solidarnost i spremnost na pomoć i podršku.