Škole za Afriku

Djeca i mladi hrvatskih vrtića i škola uče o dječjim pravima i stvaraju obrazovne prilike za djecu Madagaskara

Djecaci u shkoli u Africi
UNICEF/UN0231191/Ramasomanana

Izazov

Škola, klupa, bilježnica, učitelj ili učiteljica još su uvijek samo san za više od 38 milijuna afričke djece. Bez obrazovanja ta djeca gube priliku da ostvare svoje potencijale, izađu iz siromaštva i izgrade bolju budućnost za sebe, svoje obitelji i zajednice.

Siromaštvo, nedostatak sigurnih školskih objekata, udaljenost škola te diskriminatorna uvjerenja društva prepreke su prema obrazovanju preko kojih ova djeca ne mogu preći. 

Madagaskar je jedna od najsiromašnijih zemalja Afrike kojoj je potrebna pomoć u zaštiti i ostvarivanju prava na obrazovanje djece. Stopa pohađanja nastave izrazito je niska, učitelji nisu dovoljno educirani da bi kvalitetno poučavali djecu, a klimatske promjene uzrokuju sve češće prirodne katastrofe koje uništavaju škole i domove djece.

Djecak u klupi
UNICEF

Rješenje

Na temeljima vizije Nelsona Mandele da obrazovanje može transformirati živote ljudi, ali i cijelih zajednica, 2004. godine pokrenuta je inicijativa Škole za Afriku kako bi svako dijete tog kontinenta dobilo svoju priliku za obrazovanje.

Ova važna inicijativa ujedinila je svijet – 27 zemalja do sada je prikupilo više od 300 milijuna američkih dolara, čime je više od 30 milijuna djevojčica i dječaka dobilo priliku za školovanje! 

Ured UNICEF-a za Hrvatsku inicijativi se pridružio 2008. godine edukativno-humanitarnim programom Škole za Afriku koji provodi u suradnji s dječjim vrtićima, školama te centrima za odgoj i obrazovanje diljem Hrvatske.

U zajedništvu ispunjenom dobrom voljom, humanošću i vjerom u ostvarivost promjena djeca i mladi uče o dječjim pravima, nejednakim mogućnostima i međunarodnoj solidarnosti te pomažu u stvaranju boljih uvjeta života za djecu Afrike. Do sada su, zajedno sa svojim zajednicama, djeca i mladi Hrvatske prikupili više od šest milijuna kuna za obrazovanje djece Ruande, Etiopije i Burkine Faso! 

Prikupljenim sredstvima izgrađene su i opremljene brojne škole, a postojeće obnovljene, izgrađena su školska igrališta, a djeci je osiguran pristup čistoj, pitkoj vodi i sanitarnim prostorijama. Otvoreni su centri za rani odgoj i obrazovanje za najmlađu djecu, a djeca koja su prekinula školovanje ili bila primorana raditi dobila su priliku pohađati centre za alternativno obrazovanje.

Pročitajte Novosti programa Škole za Afriku i saznajte što smo do sada ostvarili!

 

Pridružite nam se i u ovoj godini kada udružujemo snage za djecu Madagaskara!

Prikupljena sredstva za donaciju možete uplatiti na žiro-račun HR9223600001501092532, poziv na broj 19612.

Za sva pitanja o programu Škole za Afriku obratite nam se na e-adresu skole_za_afriku@unicef.hr ili telefonom na broj 01/2442-660.

Prijavnice za pedagošku i školsku godinu 2019./2020.

Prijavnica DV

Prijavnica OŠ

Prijavnica SŠ

Djevojcica u klupi
UNICEF
DV Vladimira Nazora, Zagreb
Skole za Afriku
UNICEF
OŠ Voltino, Zagreb

Izvori

Schools for Africa - globalna stranica

UNICEF Madagaskar