Podrška obiteljima

Roditelji imaju pravo na pomoć u odgoju djece

poljoprivredna obitelj od četiri osobe (dvije djece) na otoku Hvaru
UNICEF/Kljajo

Izazov

Roditelji rade najljepši i najzahtjevniji posao – brinu se o djeci i njihovoj dobrobiti i odgajaju ih. Suvremena je obitelj suočena s brojnim izazovima i nerijetko vrlo visokim očekivanjima. Stoga i ne čudi da su nam u istraživanjima i roditelji i šira javnost potvrdili potrebu za dodatnom, stručnom podrškom u odgoju djece. Takvu stručnu podršku trebaju i roditelji djevojčica i dječaka s teškoćama, jer se oni susreću s posebnim potrebama i izazovima.

Dodatno, roditelji koji se suočavaju s financijskim problemima, nezaposlenošću i bolestima trebaju snažnu podršku društva kako krizne situacije ne bi dovele do ugrožavanja prava djece. Istraživanja su pokazala da djeca koja odrastaju u obiteljima u riziku češće svjedoče nasilju ili su i sama žrtve nasilja. Važnu ulogu u zaštiti njihove dobrobiti ima kontinuirano ulaganje u rad s obiteljima kod kojih se ustanovi neki oblik rizika ili neodgovarajućeg postupanja prema djeci.

Konvencija o pravima djeteta u 18. članku govori o odgovornosti roditelja prema djeci, ali i o odgovornosti društva da pomogne roditeljima u odgoju djece. Stoga je iznimno važno da društvo roditeljima pruži podršku u brizi za djecu.

Rješenje

Kako bismo podržali roditelje, UNICEF je u sklopu akcije Prve tri su najvažnije u suradnji s partnerima pokrenuo radionice za roditelje. Cilj radionica Rastimo zajedno jačanje je pozitivnog odnosa između roditelja i djeteta. Na radionicama se uči o potrebama djece i roditelja, vježbaju se komunikacijske vještine i razgovara se o svim temama koje zanimaju roditelje.

majka i otac koji djetetu pokazuju foto album
UNICEF/Kljajo

Nove znanstvene spoznaje pokazuju koliko je odnos očeva i djece važan za djetetov razvoj te govore o jedinstvenom doprinosu djetetovu dugoročnom psihosocijalnom razvoju koji daju očeva uključenost, osjetljiva podrška i poticaj u prvim godinama života. Stoga smo pokrenuli i radionice Klub očeva.

„Mogu o radionici reći sve najljepše, i samo neka se tako nastavi, to je roditeljima velika podrška.”

Danas se program besplatno provodi u vrtićima, udrugama i obiteljskim centrima pri centrima za socijalnu skrb u 77 hrvatskih gradova. Kako bismo odgovorili na potrebe roditelja djece s teškoćama, pokrenute su radionice Rastimo zajedno plus.

„Krenete na ovakve radionice da biste čuli druge ljude i da biste čuli struku, koja je jako bitna. Mi kod Ante primjećujemo jako velik napredak. Ova mi radionica puno znači jer bitno mi je da znam da nisam sam u cijeloj ovoj priči.”

Kako su stručnjaci prepoznali da roditelji koji podižu djecu u teškim okolnostima i korisnici usluga centara za socijalnu skrb trebaju posebnu podršku, razvijene su i radionice za roditelje i djecu Rastimo zajedno i mi, a koje se uglavnom provode u centrima za socijalnu skrb i obiteljskim centrima.

Radionice Rastimo zajedno i mi dio su programa Za snažniju obitelj kroz koji kontinuirano ulažemo u rad s obiteljima s djecom u posebno ranjivom položaju.