UNICEF i MOR - Potrebna veća podrška zaposlenim obiteljima kako COVID-19 postaje sve rasprostranjeniji

Novoobjavljene preporuke za poslovni sektor imaju za cilj pomoći poslodavcima u pružanju podrške obiteljima tijekom pandemije

31 Ožujak 2020
Djevojčica u igri s tatom
Sokol/UNICEF

New York, 30. ožujka 2020. godine – „Kako se nastavlja eksponencijalni rast broja zaraženih uslijed pandemije COVID-19, od presudne je važnosti podržati zaposlene obitelji kako bi se umanjile negativne posljedice na djecu”, izjavili su danas UNICEF i Međunarodna organizacija rada. Gubitak zaposlenja, zatvaranje škola i nedostupnost brige o djeci znače da je obiteljima, a posebno onima s niskim dohotkom, potrebna dodatna pomoć.

„Posljedice pandemije – gubitak zaposlenja, produžena razdoblja stresa i narušavanje mentalnog zdravlja – utjecat će na obitelji godinama”, izjavila je voditeljica UNICEF-ova Odjela za razvoj tijekom ranog djetinjstva dr. Pia Rebello Britto. „Kad govorimo o najranjivijoj djeci, izostanak potrebnih sustava socijalne zaštite povećava njihovu izloženost krizi.”

U novim preliminarnim preporukama koje su objavljene danas UNICEF apelira na poslodavce da razmotre utjecaj svojih poslovnih odluka na obitelji zaposlenika – i da pruže podršku socijalnoj zaštiti kada god je to moguće. 

UNICEF i Međunarodna organizacija rada također pozivaju vlade da pojačaju mjere socijalne zaštite, posebno za ugrožene obitelji (između ostalog kroz pružanje pomoći poslodavcima kako ne bi morali otpuštati zaposlene i kako bi im mogli nastaviti isplaćivati plaće), kao i da osiguraju financijsku podršku onima koji izgube posao.

„Socijalni dijalog – konzultacije i suradnja između vlada, zaposlenika te poslodavaca i njihovih predstavnika – od presudne je važnosti. Kako bi odgovori bili djelotvorni i održivi, oni se moraju graditi na povjerenju i širokom iskustvu”, rekla je Manuela Tomei, direktorica Sektora za uvjete rada i jednakost u MOR-u.

Politike i prakse koje uzimaju u obzir potrebe obitelji, uključujući zaštitu poslova i prihoda, plaćeni dopust za njegu članova obitelji, fleksibilne uvjete rada i pristup kvalitetnoj brizi o djeci u izvanrednim situacijama, mogu napraviti ključnu razliku. One omogućavaju zaposlenima da zaštite sebe i svoju djecu te da povećavaju produktivnost i osjećaj sigurnosti radnika.

Preliminarne preporuke poslodavcima za ublažavanje negativnih posljedica koje proizlaze iz pandemije COVID-19:

 • Pratite i poštujte savjete nadležnih lokalnih i nacionalnih službi te prenosite zaposlenicima ključne informacije.
 • Razmotrite pružaju li trenutačne poslovne politike dovoljnu podršku zaposlenicima i njihovim obiteljima.
 • Pridržavajte se dobrih praksi u primjeni postojećih ili novih politika, koje se temelje na socijalnom dijalogu, nacionalnim zakonima o radu i međunarodnim standardima rada.
 • Osigurajte da svi zaposlenici dobivaju mjere podrške na radnom mjestu, bez diskriminacije, kao i da su svi zaposlenici upoznati s njima, da ih razumiju i da ih mogu koristiti bez osjećaja nelagode.
 • Zaštitite radno okruženje od diskriminacije i društvene stigme tako što ćete organizirati edukacije i pobrinuti se da mehanizmi za prijavljivanje takvih slučajeva osiguravaju anonimnost i sigurnost.
 • Organizirajte uvjete rada tako da budu u skladu s potrebama obitelji i omogućite zaposlenicima veću fleksibilnost radnog vremena i mjesta rada. Ako fleksibilni radni uvjeti nisu mogući, razmotrite druge oblike podrške za zaposlene koji su roditelji, poput pomoći za brigu o djetetu.
 • Zaposlenima koji su roditelji pružite pomoć za brigu o djetetu u oblicima koji su sigurni i prikladni u kontekstu širenja bolesti COVID-19.
 • Spriječite i ublažite rizike na radnom mjestu kroz jačanje mjera zaštite na radu i zdravstvenih mjera.
 • Osigurajte zaposlenicima smjernice i edukaciju o mjerama zaštite na radu te   zdravstvenim mjerama i higijenskim praksama.
 • Potaknite zaposlenike da potraže odgovarajuću medicinsku pomoć u slučaju povišene temperature, kašlja ili otežanog disanja.
 • Podržite zaposlenike koji se suočavaju sa stresom u periodu intenzivnog širenja COVID-19.
 • Podržite vladine mjere socijalne zaštite u skladu s Konvencijom MOR-a o minimalnim standardima socijalnog osiguranja br. 102 i s Preporukom MOR-a o osnovama socijalne zaštite br. 202. Podrška poduzeća može uključivati, na primjer, subvencije zaposlenicima za pristup zdravstvenom osiguranju, osiguranju za slučaj nezaposlenosti i nesposobnosti za rad, a treba se odnositi i na zaposlenike u neformalnom sektoru.

Preliminarni tehnički dokument, koji su izradili UNICEF, Međunarodna organizacija rada (MOR) i UN Women, o politikama koje uzimaju u obzir potrebe obitelji te o drugim dobrim poslovnim praksama u kontekstu pandemije COVID-19 možete preuzeti ovdje

Za više informacija o COVID-19 te smjernicama kako zaštititi djecu i obitelji posjetite dio naše stranice posvećen toj temi - link.

 

Kontakti za medije

Marin Ilej
Communication Officer

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.