Preporuke za poslodavce o fleksibilnim radnim uvjetima, podršci skrbi za djecu i dobrim praksama

Privremene preporuke za podršku poslodavcima iz javnog i privatnog sektora o organizaciji fleksibilnoga radnoga vremena te jačanju i bržoj primjeni najboljih praksi

Dječak
UNICEF

Istaknuto

Privremene preporuke za podršku poslodavcima iz javnog i privatnog sektora[1]o organizaciji fleksibilnoga radnoga vremena te jačanju i bržoj primjeni najboljih praksi.

Od ponedjeljka, 16. ožujka hrvatska je vlada na dva tjedna uvela mjeru zatvaranja vrtića, osnovnih i srednjih škola te fakulteta kao dio odgovora na epidemiju COVID-19. Uz zabrinutost o utjecaju epidemije na obrazovanje djece, kod roditelja se može javiti zabrinutost oko dječje zaštite i dobrobiti. Naime, mnoga su djeca primorana boraviti sama bez odgovarajuće skrbi kod kuće jer njihovi roditelji moraju ići na posao.

U ovim teškim i neizvjesnim okolnostima za gospodarstvo, posebno je važno razmišljati o najboljem interesu djece te omogućiti zaposlenicima roditeljima mjere koje će im pomoći da lakše balansiraju između svojih obiteljskih i poslovnih obveza. Ako podržite fleksibilne uvjete rada i/ili pružite podršku skrbi za djecu, vašim će zaposlenicima biti lakše riješiti izazove vezane uz brigu za djecu jer neće biti zabrinuti za sigurnost i dobrobit svoje djece kod kuće. Na taj ćete način demonstrirati svoju društvenu odgovornost postavljajući interese djece ispred svih prioriteta.

 


[1] Ovo su privremene preporuke nastale u brzorazvijajućoj situaciji. One ne zagovaraju određene radne uvjete, već pružaju preporuke (vezane za izvanrednu situaciju potaknutu epidemijom COVID-19) za podršku poslodavcima. Budući da ovakve informacije brzo zastarijevaju, preporučujemo redovito provjeravanje izvora i mrežnih informacija (putem poveznica).

Naslov publikacije
Izdavač
UNICEF
Datum objave
Jezici
Hrvatski

Dokumenti dostupni za preuzimanje