Kako provoditi vrijeme s djecom kod kuće?

Savjeti, materijali, zanimljive ideje

UNICEF
Djevojčica se igra
Ilej/UNICEF

U ovim izazovnim danima kada djeca ne idu u vrtić ili školu, a mnogi roditelji rade od kuće, obitelji se susreću s pitanjima kako kvalitetno ispuniti vrijeme.

Najvažnije je - stvoriti rutinu i (okviran) raspored i držati ih se. Isto tako, izuzetno je važno da se i vi i vaša djeca uravnoteženo hranite, a u raspored uvrstite i tjelovježbu. 

Nakon što vaša djeca odrade nastavu na TV-u ili online lekcije,i sve školske obveze, a vi vaše radne zadatke, iskoristite vrijeme  za zajedničke aktivnosti.

Zajedno čitajte, slušajte glazbu, crtajte i izrađujte oblike i likove od papira ili materijala koje imate kod kuće, zaigrajte društvene igre, uključite djecu u pripremu obroka, razgovarajte... 

Kao inspiraciju, donosimo vam prijedloge edukativnih i zabavnih aktivnosti koje možete raditi s djecom ili ih oni mogu raditi samostalno, a pročitajte i članak Ideje za igru i aktivnosti kod kuće za mlađu djecu. 

Pogledajte i poster Djeca u akciji za inspiraciju, a možete ga i preuzeti ovdje i koristiti i kod kuće kao podsjetnik. 

Djeca u akciji
UNICEF

Dječja prava

Iskoristite naše materijale da s djecom razgovarate o pravima djece, zaigrajte igre o dječjim pravima, ili se zabavite uz tematsku bojanku i crtić.

Učimo o pravima djece:

Medijska pismenost

UNICEF već godinama radi i na edukaciji o medijskoj pismenosti pa s djecom možete razgovarati i o važnosti kritičkog razmišljanja o informacijama koje se posljednjih dana dijele i provjeri izvora informacija.

Mnoga djeca i mladi ovih će dana više nego inače koristiti različite načine online komunikacije s učiteljima i prijateljima iz razreda pa je to prilika da razgovarate o poštovanju i međusobnom uvažavanju koje je jednako važno u online kao i komunikaciji uživo.

Situacija je izvanredna, no to može biti i prilika za učenje nečeg novog.

Učimo o medijskoj pismenosti:

 

Pročitajte i naš članak s 50 zanimljivih ideja i aktivnosti za djecu i roditelje!

 

KORONAVIRUS UTJEČE NA SVAKOGA OD NAS! 

 

Zajedništvo i solidarnost potrebni su nam više nego ikada kako bismo zaustavili širenje pandemije. Pridružite nam se i vi!

 

Donirajte za nabavku zaštitne i medicinske opreme te zaštitu djece i obitelji u Hrvatskoj!

 

Donirajte OVDJE!