Otvoren Muzej realnosti!

Peto izdanje UNICEF-ovog Muzeja realnosti na Festivalu svjetla 2022.

16 Ožujak 2022
UNICEF ambasadori
NGoga/UNICEF

Zagreb, 16. ožujka 2022. – S porukom „U svjetlu mogućnosti“ otvoren je UNICEF-ov Muzej realnosti koji je ove godine dio Festivala svjetla u Zagrebu. Posjetitelji će u „najvećoj senzornoj sobi u Hrvatskoj“ moći osjetiti, dodirnuti i doživjeti svjetla koja djeci s teškoćama pomažu da se razvijaju i lakše uključe u sve aspekte života, kao ravnopravni članovi društva. Interaktivna iskustva koja mijenjaju živote djece s teškoćama među prvima su istražili UNICEF-ovi ambasadori Bojana Gregorić Vejzović, Slaven Bilić i Mirna Medaković Stepinac.

Slaven Bilić
NGoga/UNICEF

„Važno je da kao društvo radimo na stvaranju jednakih prilika za svako dijete. Ljudi su ponekad skloniji na promjene nekih svojih razmišljanja ili možda čak predrasuda kada iskuse nešto s čime se do sada nisu imali prilike susresti. Vjerujem da Muzej realnosti, koji donosi upravo takvo iskustvo, može potaknuti ljude da djecu s teškoćama gledaju kao djecu mogućnosti koja uz odgovarajuću podršku mogu ostvariti svoje potencijale i snove“, izjavio je Slaven Bilić prilikom otvorenja.

Muzej realnosti
NGoga/UNICEF

„Često sam imala priliku razgovarati s djecom s teškoćama i njihovim roditeljima. Ono što mi uvijek kažu, je da oni ne trebaju sažaljenje, nego podršku i jednake prilike. Prilike da dijete ide u vrtić, da ima pristup potrebnim terapijama i uslugama, obrazovanju. Zato pozivam sve da posjete UNICEF-ov Muzej realnosti jer će im to iskustvo otvoriti neke nove vidike“, kazala je Bojana Gregorić Vejzović.

Muzej realnosti
NGoga/UNICEF

„Muzej realnosti ima posebno mjesto u mom srcu jer sam upravo na otvorenju četvrtog izdanja, 2018. godine dobila čast postati UNICEF-ovom ambasadoricom. Do tada sam već godinama sudjelovala u brojnim UNICEF-ovim aktivnostima, a kao UNICEF-ova donatorica, Čuvarica djetinjstva, redovito dobivam informacije o programima u koje se ulažu prikupljena sredstva. Sve to dalo mi je jedan drugačiji pogled na svijet koji me okružuje. Svjesna sam koliko je važno da kao društvo  i kao pojedinci svaki dan radimo na tome da svijet bude bolje mjesto za djecu, da djeca imaju jednake prilike. Vjerujem da Muzej realnosti, kao iskustvena platforma, u tome može pomoći“, izjavila je Mirna Medaković Stepinac.

Muzej realnosti
NGoga/UNICEF

Eksponati u Muzeju realnosti pripremljeni su u suradnji s Dnevnim centrom za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom u Zagrebu te tvrtkom E-Glas. Muzej realnosti otvoren je tijekom 5 dana trajanja Festivala svjetla u Zagrebačkom plesnom centru na adresi Ilica 10, od 16.3. do 20.3.2022. od 18.00 do 23.00 sata. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

UNICEF-ov Muzej realnosti 
Zagrebački plesni centar, Ilica 10, 16.3.-20.3.2022. od 18.00 do 23.00 sata 

Ulaz je besplatan! 

WEB - Muzej realnosti 

www.festivalsvjetlazagreb.hr   

#unicef  

#muzejrealnosti 

#usvjetlumogucnosti 

#festivalsvjetla 

O UNICEF-ovom Muzeju realnosti

Muzej realnosti jedinstven je koncept u svijetu koji je pokrenuo UNICEF u Hrvatskoj, a od 2015. godine, u svoja četiri izdanja, privukao je više od 30 tisuća posjetitelja tijekom ukupno 23 dana održavanja. Muzej realnosti je iskustvena platforma koja otvara vrata drugačijim iskustvima stvarnosti te posjetiteljima daje priliku da na trenutak „postanu dio života“ djece koja odrastaju u teškim uvjetima, suočena s brojnim izazovima i na margini društva. Prve tri godine Muzej realnosti održavao se u Muzeju iluzija, gdje su uz pomoć iluzija i virtualne stvarnosti posjetiteljima prikazane različite stvarnosti djece, a u svojem četvrtom izdanju Muzej realnosti predstavio je interaktivne instalacije u tunelu Grič, u sklopu Adventa u Zagrebu.

Kontakti za medije

Marin Ilej
Communication Officer

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.